4 przepisy na ogórki kiszone - wybraliśmy świetne, proste przepisy
Każdy wie, jak zrobić ogórki kiszone. Wystarczą warzywa, sól, woda i trochę przypraw. Ale jak kisić ogórki, by były naprawdę pyszne, twarde i chrupiące? Przedstawiamy najlepsze przepisy na ogórki kiszone, które musisz wypróbować jeszcze w tym sezonie!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Przepis na ogórki kiszone – najważniejsze informacje
Jak kisić ogórki – wybieramy warzywa
Sekret najlepszych kwaszeniaków tkwi nie tylko w przyprawach i składnikach, lecz także w warzywach wybranych do kiszenia. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany nadają się do konserwowania, inne do jedzenia na surowo, a jeszcze inne właśnie do kiszenia. Tak zwane kwaszeniaki to cała grupa odmian, które są idealne do ukiszenia, ponieważ zostają twarde i chrupiące.
Dobre odmiany znajdziesz także wśród tych rodzimych, powstałych w Polsce, które dobrze znoszą nasze warunki klimatyczne. To takie odmiany jak ogórek Śremski, Julian F1, Borus F1, Cezar F1. Wszystkie mają grube brodawki i dość grubą skórkę – są naprawdę idealne do kiszenia. A ponieważ są dość odporne na choroby, możesz bez problemu uprawiać je we własnym ogrodzie. W końcu nie ma nic lepszego niż przetwory z warzyw z własnej hodowli.
Jeśli kupujesz ogórki na bazarku lub od rolnika i nie wiesz, jakiej są odmiany, wybieraj zawsze te ciemnozielone, o gładkiej powierzchni i grubych brodawkach. Do ukiszenia najlepiej sprawdzą się takie o długości maksymalnie 10 cm. Takie dobrze zmieszczą się do słoików. Nie bierz dużych, przerośniętych ogórków. Te w kiszeniu często stają się puste w środku i często są miękkie.
Ogórki kiszone w słoikach czy w garnku
Ogórki kiszone w słoikach świetnie nadają się na zimę. Zamknięte weki dobrze się przechowują, a ponieważ nie zajmują dużo miejsca, można je po prostu poustawiać na półkach w spiżarni. I świetnie się tam sprawdzą. Jednakże nie bez powodu nasze babcie i prababcie kisiły ogórki w kamionkowych garnkach.
Dzięki temu ogórki nie będą przekiszone i możesz od razu przygotować większą porcję. Nie musisz jednakże ich zjadać natychmiast. Możesz je ukisić do momentu, który najbardziej odpowiada ci pod kątem twardości i jędrności, a potem porozkładać ogórki do słoików i zalać zalewą. Następnie odstawia się je w chłodne miejsce, żeby dalej nie fermentowały. Dzięki temu zostaną przez cały sezon w takiej formie, w jakiej były po ukiszeniu.
Do kiszenia ogórków nigdy nie używaj plastikowych pojemników. W czasie kiszenia zachodzi proces fermentacji, który powoduje powstawanie wielu związków chemicznych. Mogą one reagować z plastikiem, więc do kiszonek przedostają się niebezpieczne substancje. Kiszenie nie jest najlepszym pomysłem nawet w pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z jedzeniem. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak kisić ogórki krok po kroku.
Przepis na ogórki kiszone – najprostsze wersje
Jak kisić ogórki – prosty przepis
Najprostszy przepis na kiszenie ogórków to ten, do którego nie musisz dodawać nawet za wiele przypraw. Proste składniki i szybkie wykonanie – to idealne rozwiązanie dla miłośników i ogórków kiszonych, i małosolnych.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2 litry przegotowanej wody,
- 2 kopiaste łyżki soli,
- 2 gałązki kopru
Dzięki dodatkowi kopru ogórki będą bardziej aromatyczne. Do kiszenia możesz dodać zarówno specjalną sól do przetworów, jak i zwykłą sól kamienną. Przetwory z ogórków udają się i tak, i tak, dlatego nie ma to większego znaczenia.
- Umyj ogórki. Wysusz je ręcznikiem papierowym.
- Zagotuj wodę, ale nie dopuść do jej długotrwałego gotowania. Poczekaj, aż przestygnie i dodaj sól.
- Ułóż ogórki w słoikach lub garnku. Postaraj się, by były dość ciasno ułożone. Na wierzch każdego słoika włóż kawałek gałązki kopru.
- Zalewa do ogórków kiszonych powinna być lekko przestudzona. Zalej nią ogórki i od razu zakręcaj.
- Odstaw słoiki w zacienione miejsce i przykryj ścierką. Czas kiszenia trwa około 7-10 dni. Do tego czasu mogą „syczeć” – zakrętka będzie wypuszczać powietrze, ze słoika może także wylewać się woda. Odstaw ogórki w chłodne miejsce, jeśli uważasz, że są odpowiednio ukiszone.
Dobry przepis na ogórki kiszone z dodatkiem chrzanu
Oczywiście do ogórków kiszonych można dodać jeszcze więcej składników, dzięki któremu będą bardziej aromatyczne i smakowite. Weki z dodatkiem chrzanu z pewnością są bardzo popularne. I lubiane przez wszystkich, ponieważ nie są szczególnie ostre. Chrzan dodaje tylko nieco wyrazistości. Czego możesz potrzebować?
Składniki:
- 2 kg ogórków do kiszenia,
- 2 łyżki soli,
- 2 litry wody,
- 2 kwiatostany kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- kilka ziarenek pieprzu
To dobry przepis, ponieważ ogórki wychodzą pyszne, ale nie są nadmiernie ostre. Zamiast kwiatostanu kopru możesz dodać także gałązki – w obu przypadkach zapach będzie intensywny. Warto jednak wiedzieć, że kwiatostany dodadzą jeszcze trochę specyficznego smaczku, który także może przypaść ci do gustu.
- Umyj ogórki, osusz i powkładaj do słoików.
- Przygotuj zalewę wg wcześniejszych wytycznych.
- Na szczycie ogórków w słoikach dodaj po kawałku kopru, czosnku i chrzanu. Wsyp ziarenka pieprzu.
- Zalej ogórki zalewą i od razu zakręć.
- Kiś przez 7-10 dni według uznania. Po ukiszeniu odstaw w chłodne miejsce.
Przepisy na ogórki kiszone – pyszne wariacje
Weki z ogórków z liśćmi
W niektórych częściach Polski do ogórków kiszonych dodaje się liście drzew lub krzewów. Dzięki nim kiszonki nabierają niezwykłego aromatu. Jak przygotować takie tradycyjne ogórki na zimę? W tym wypadku lepiej zakisić warzywa w dużych słoikach lub kamionkowych garnkach, a dopiero potem przekładać do mniejszych pojemników.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2 kopiaste łyżki soli kamiennej,
- 2 l wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 baldachy kopru,
- 4 liście wiśni
Do kiszenia możesz użyć także liści czarnej porzeczki lub dębu. W tym drugim przypadku kiszonka ma zapach jak za dawnych lat – starej, drewnianej, dębowej beczki, w której przygotowywano kiszonki od wieków.
- Umyj ogórki, przygotuj je i poukładaj ciasno w dużym słoiku.
- Przygotuj zalewę według instrukcji powyżej.
- Do słoika włóż po kawałku ząbka czosnku i baldachu kopru.
- Umyj liście. Wysusz je ręcznikiem papierowym kuchennym lub zostaw do wyschnięcia.
- Włóż liście do słoika.
- Zalej ogórki. Zalewa do ogórków kiszonych powinna być lekko przestudzona.
- Zakręć słój lub zasłoń garnek i obciąż zakrywkę czymś ciężkim. Odstaw do ukiszenia.
- Po ukiszeniu przełóż ogórki do słoików i zalej pozostałą zalewą. Odstaw w chłodne miejsce.
Ogórki kiszone z dodatkami
Kisić można nie tylko ogórki! Tak naprawdę do ukiszenia nadaje się bardzo wiele warzyw i owoców i większość z nich możesz przeznaczyć na przetwory. Podpowiadamy, jak przygotować ogórki kiszone z papryką.
- 1 kg ogórków kiszonych,
- ½ kg papryki czerwonej,
- 1,5 l wody,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- 2 baldachy kopru,
- 1 ząbek czosnku
Jeśli jedną paprykę słodką wymienisz na dwie papryczki chili, cała kiszonka nabierze niezwykłej ostrości. Będzie po prostu przepyszna. Sama papryczka z kiszenia także nadaje się do zjedzenia, czy to w kanapkach, czy jako dodatek do sosów lub mięsa.
- Umyj ogórki.
- Przygotuj paprykę – umyj ją, rozkrój, wytnij gniazdo nasienne i opukaj z pozostałych nasionek.
- Włóż warzywa do dużego słoika – ogórki i paprykę.
- Przygotuj zalewę solną według instrukcji.
- Dodaj do słoika koper i czosnek.
- Zalej przestudzoną zalewą i zakręć. Odstaw do ukiszenia.