5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!

Kiszone buraki, sałatki z buraków, buraki czerwone w occie czy buraczki tarte są idealną propozycją do przygotowania ich w słoikach na zimę. Przepisów na buraczki do słoików jest wiele, lecz warto wybrać taki przepis na buraczki, który będzie odpowiadał naszym wymaganiom. Zobaczmy więc, jak zaprawić buraki czerwone w słoikach.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.
Buraczki tarte na zimę
Buraki do słoików można wykonać na różne sposoby. Jednym z nich są buraczki tarte. W przypadku buraczków tartych musimy wiedzieć, jak je dobrze zaprawić, aby zimą gościły na naszych stołach w towarzystwie ziemniaków, pyz, czy różnego rodzaju mięs. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na buraczki do słoików.
Składniki:
- 5 kg buraków,
- 2 łyżki soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu.
Przepis ten jest niewiarygodnie prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i układamy ciasno w dużym garnku.
- Do garnka wlewamy wodę, tak, by przykryła buraki.
- Buraki gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę.
- Po zmięknięciu buraków, możemy je przełożyć do miski z zimną wodą i obrać.
- Obrane już buraki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do buraków czerwonych dodajemy ocet, cukier i sól.
- Całość mieszamy.
- Buraki czerwone wkładamy w słoiki i dociskamy.
- Słoiki zakręcamy.
- Teraz przechodzimy do pasteryzacji buraków.
- Słoiki odstawiamy do schłodzenia i wstawiamy w chłodne miejsce.
Pamiętajmy o tym, że zaprawione już buraczki należy pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Przygotowujesz przetwory z buraczków i nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź ten artykuł z przepisami na barszcz czerwony z buraków.
Buraki do słoików w occie
Buraki czerwone z octem stanowią idealne połączenie, ponieważ ocet doskonale komponuje się ze słodkim smakiem buraków. Kolejny przepis na buraczki do słoików również jest bardzo prosty do wykonania i wychodzą z niego naprawdę doskonałe tarte buraczki, które służą jako sałatka do obiadów. Zobaczmy więc, jak prawidłowo powinna być wykonana ta sałatka z buraków.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 szklanki wody,
- 0,25 szklanki octu 10%,
- 0,5 łyżki soli,
- 1,5 łyżki cukru.
Jeśli lubimy bardziej słone potrawy, wtedy bez problemu możemy dodać całą łyżkę soli do naszych buraczków czerwonych.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy w wodzie z jedną łyżką octu.
- Po zmięknięciu buraków, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
- Buraki odstawiamy do ostygnięcia.
- Po tym, jak buraki wystygną, możemy je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czerwone buraki wkładamy do słoików.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier i sól i mieszamy.
- Następnie do wody dodajemy ocet i całość gotujemy jeszcze 3 minuty.
- Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami.
- Słoiki zakręcamy.
- Na spód garnka układamy ściereczkę i wlewamy do niego wodę.
- Wodę podgrzewamy i wstawiamy do niej słoiki z burakami.
- Po zagotowaniu wody, gotujemy słoiki jeszcze około 20 minut.
- Po tym czasie wyciągamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Gotowa sałatka z buraków powinna być przechowywana w chłodnym miejscu. Na to, by nasze zaprawione buraki osiągnęły szczyt smaku, warto poczekać nawet miesiąc lub dwa.
Tarte buraczki z syropem daktylowym
Przepis na tarte buraczki z syropem daktylowym jest bardzo oryginalny. Przy takim połączeniu nasze buraki zyskają zupełnie inny smak niż te, które przyrządzane są tradycyjnie. Jeśli jednak nie lubimy smaku daktyli, z pewnością nie będzie to idealny przepis dla nas, a wtedy warto skorzystać z innych.
Składniki:
- 6 kg buraków,
- 0,5 szklanki syropu daktylowego,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego,
- sok wyciśnięty z 3 cytryn.

Zamiast syropu daktylowego, możemy użyć także syropu ryżowego lub 2/3 szklanki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
- Po ugotowaniu zostawiamy je do ostygnięcia.
- Jak buraki ostygną, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do buraków dodajemy syrop daktylowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
- Całość bardzo delikatnie mieszamy i wkładamy do słoików.
- Buraki w słoikach ugniatamy i zakręcamy.
- Zakręcone słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 40 minut.
- Pasteryzowane buraki odstawiamy do ostygnięcia.
Pamiętajmy, że czas pasteryzacji mierzymy od momentu zagotowania wody.
Słoiki i akcesoria do przetworów - sprawdź!
Kiszone buraki
Przygotowanie kiszonych buraków jest doskonałym przykładem na zupełnie inne przeznaczenie tych bardzo wartościowych warzyw. Kiszone buraki zawierają w sobie wiele bardzo cennych dla naszego organizmu substancji. Musimy wiedzieć, że są one bardzo popularne przy walce z różnego rodzaju chorobami. Dlatego warto jest mieć, chociaż kilka słoików tych przetworów w swojej domowej spiżarni. Zobaczmy więc, jak w prosty sposób możemy przygotować kiszone buraki w słoikach.
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ziarnka pieprzu,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżka soli,
- 3 szklanki wody mineralnej.
Jeśli lubimy bardziej intensywny smak przypraw, możemy je według swojego uznania dodać. Jednak lepiej jest postępować z tym ostrożnie.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy na kawałki.
- Pokrojone buraki wkładamy do słoików i uciskamy.
- Do słoików wkładamy czosnek, pieprz i liść laurowy.
- Ponownie dociskamy buraki i zalewamy je zimną wodą z solą.
- Potrząsamy delikatnie słoikiem, aby pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków się wydostały.
- Słoiki zamykamy i odstawiamy na kilka dni.
- Po rozpoczęciu fermentacji, słoiki wkładamy do pomieszczenia, w którym temperatura nie będzie przekraczała 10oC, ale też nie będzie niższa niż 0oC.
Jeśli nasze buraki są wysokiej jakości, można je jedynie wyszorować i odciąć twarde końce, jednak jeśli skórka buraków nie jest ładna, wtedy lepiej jest je obrać. Ważne jest także to, że podczas pasteryzacji, nasze buraki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane kiszone buraki będą gotowe dopiero po około 2 lub nawet 3 tygodniach.
Tarte buraki do słoików na ostro
Przepis na buraczki do słoików na ostro jest idealny dla osób, które lubią zdecydowany smak swoich potraw i dodatków do nich. Nie jest jednak to przeznaczone dla wszystkich. Dlatego, jeśli lubimy ostre potrawy, warto zwrócić uwagę na ten przepis, który może okazać się idealny dla nas.
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 2,5 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 7 ziarenek czarnego pieprzu,
- 7 ziarenek ziela angielskiego,
- 7 listków laurowych,
- 1 łyżka soli.
Dodatkowo możemy przygotować również posiekana na drobno natkę pietruszki, lecz nie jest to konieczne.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
- Po tym czasie studzimy je i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
- Ocet gotujemy razem z cukrem, cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i solą.
- Zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
- Po wystudzeniu, przecedzamy ją przez sito.
- Zalewę wlewamy do buraczków.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy natkę pietruszki i wkładamy buraki do słoików.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w wodzie.
Jeśli preferujemy pasteryzację w piekarniku, wtedy trzeba wykonywać to godzinę w temperaturze 130oC.