5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!

Kiszone buraki, sałatki z buraków, buraki czerwone w occie czy buraczki tarte są idealną propozycją do przygotowania ich w słoikach na zimę. Przepisów na buraczki do słoików jest wiele, lecz warto wybrać taki przepis na buraczki, który będzie odpowiadał naszym wymaganiom. Zobaczmy więc, jak zaprawić buraki czerwone w słoikach.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.

5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!

Buraczki tarte na zimę

Buraki do słoików można wykonać na różne sposoby. Jednym z nich są buraczki tarte. W przypadku buraczków tartych musimy wiedzieć, jak je dobrze zaprawić, aby zimą gościły na naszych stołach w towarzystwie ziemniaków, pyz, czy różnego rodzaju mięs. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na buraczki do słoików.

Składniki:

  • 5 kg buraków,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu.

Przepis ten jest niewiarygodnie prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i układamy ciasno w dużym garnku.
  • Do garnka wlewamy wodę, tak, by przykryła buraki.
  • Buraki gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę.
  • Po zmięknięciu buraków, możemy je przełożyć do miski z zimną wodą i obrać.
  • Obrane już buraki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do buraków czerwonych dodajemy ocet, cukier i sól.
  • Całość mieszamy.
  • Buraki czerwone wkładamy w słoiki i dociskamy.
  • Słoiki zakręcamy.
  • Teraz przechodzimy do pasteryzacji buraków.
  • Słoiki odstawiamy do schłodzenia i wstawiamy w chłodne miejsce.

Pamiętajmy o tym, że zaprawione już buraczki należy pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Przygotowujesz przetwory z buraczków i nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź ten artykuł z przepisami na barszcz czerwony z buraków.

Buraki do słoików w occie

Buraki czerwone z octem stanowią idealne połączenie, ponieważ ocet doskonale komponuje się ze słodkim smakiem buraków. Kolejny przepis na buraczki do słoików również jest bardzo prosty do wykonania i wychodzą z niego naprawdę doskonałe tarte buraczki, które służą jako sałatka do obiadów. Zobaczmy więc, jak prawidłowo powinna być wykonana ta sałatka z buraków.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,25 szklanki octu 10%,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru.

Jeśli lubimy bardziej słone potrawy, wtedy bez problemu możemy dodać całą łyżkę soli do naszych buraczków czerwonych.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy w wodzie z jedną łyżką octu.
  • Po zmięknięciu buraków, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
  • Buraki odstawiamy do ostygnięcia.
  • Po tym, jak buraki wystygną, możemy je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Czerwone buraki wkładamy do słoików.
  • W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier i sól i mieszamy.
  • Następnie do wody dodajemy ocet i całość gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami.
  • Słoiki zakręcamy.
  • Na spód garnka układamy ściereczkę i wlewamy do niego wodę.
  • Wodę podgrzewamy i wstawiamy do niej słoiki z burakami.
  • Po zagotowaniu wody, gotujemy słoiki jeszcze około 20 minut.
  • Po tym czasie wyciągamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotowa sałatka z buraków powinna być przechowywana w chłodnym miejscu. Na to, by nasze zaprawione buraki osiągnęły szczyt smaku, warto poczekać nawet miesiąc lub dwa.

Tarte buraczki z syropem daktylowym

Przepis na tarte buraczki z syropem daktylowym jest bardzo oryginalny. Przy takim połączeniu nasze buraki zyskają zupełnie inny smak niż te, które przyrządzane są tradycyjnie. Jeśli jednak nie lubimy smaku daktyli, z pewnością nie będzie to idealny przepis dla nas, a wtedy warto skorzystać z innych.

Składniki:

  • 6 kg buraków,
  • 0,5 szklanki syropu daktylowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn.

5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!

Zamiast syropu daktylowego, możemy użyć także syropu ryżowego lub 2/3 szklanki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
  • Po ugotowaniu zostawiamy je do ostygnięcia.
  • Jak buraki ostygną, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do buraków dodajemy syrop daktylowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
  • Całość bardzo delikatnie mieszamy i wkładamy do słoików.
  • Buraki w słoikach ugniatamy i zakręcamy.
  • Zakręcone słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 40 minut.
  • Pasteryzowane buraki odstawiamy do ostygnięcia.

Pamiętajmy, że czas pasteryzacji mierzymy od momentu zagotowania wody.

Kiszone buraki

Przygotowanie kiszonych buraków jest doskonałym przykładem na zupełnie inne przeznaczenie tych bardzo wartościowych warzyw. Kiszone buraki zawierają w sobie wiele bardzo cennych dla naszego organizmu substancji. Musimy wiedzieć, że są one bardzo popularne przy walce z różnego rodzaju chorobami. Dlatego warto jest mieć, chociaż kilka słoików tych przetworów w swojej domowej spiżarni. Zobaczmy więc, jak w prosty sposób możemy przygotować kiszone buraki w słoikach.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziarnka pieprzu,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 szklanki wody mineralnej.

Jeśli lubimy bardziej intensywny smak przypraw, możemy je według swojego uznania dodać. Jednak lepiej jest postępować z tym ostrożnie.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy na kawałki.
  • Pokrojone buraki wkładamy do słoików i uciskamy.
  • Do słoików wkładamy czosnek, pieprz i liść laurowy.
  • Ponownie dociskamy buraki i zalewamy je zimną wodą z solą.
  • Potrząsamy delikatnie słoikiem, aby pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków się wydostały.
  • Słoiki zamykamy i odstawiamy na kilka dni.
  • Po rozpoczęciu fermentacji, słoiki wkładamy do pomieszczenia, w którym temperatura nie będzie przekraczała 10oC, ale też nie będzie niższa niż 0oC.

Jeśli nasze buraki są wysokiej jakości, można je jedynie wyszorować i odciąć twarde końce, jednak jeśli skórka buraków nie jest ładna, wtedy lepiej jest je obrać. Ważne jest także to, że podczas pasteryzacji, nasze buraki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane kiszone buraki będą gotowe dopiero po około 2 lub nawet 3 tygodniach.

Tarte buraki do słoików na ostro

Przepis na buraczki do słoików na ostro jest idealny dla osób, które lubią zdecydowany smak swoich potraw i dodatków do nich. Nie jest jednak to przeznaczone dla wszystkich. Dlatego, jeśli lubimy ostre potrawy, warto zwrócić uwagę na ten przepis, który może okazać się idealny dla nas.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 2,5 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 7 listków laurowych,
  • 1 łyżka soli.

Dodatkowo możemy przygotować również posiekana na drobno natkę pietruszki, lecz nie jest to konieczne.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
  • Po tym czasie studzimy je i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  • Ocet gotujemy razem z cukrem, cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i solą.
  • Zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
  • Po wystudzeniu, przecedzamy ją przez sito.
  • Zalewę wlewamy do buraczków.
  • Całość mieszamy.
  • Dodajemy natkę pietruszki i wkładamy buraki do słoików.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w wodzie.

Jeśli preferujemy pasteryzację w piekarniku, wtedy trzeba wykonywać to godzinę w temperaturze 130oC.

Ocena: 4,6/5 (głosów 22)
, aktualizacja 8 października 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij