5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!

Buraczki tarte na zimę

Buraki do słoików można wykonać na różne sposoby. Jednym z nich są buraczki tarte. W przypadku buraczków tartych musimy wiedzieć, jak je dobrze zaprawić, aby zimą gościły na naszych stołach w towarzystwie ziemniaków, pyz, czy różnego rodzaju mięs. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na buraczki do słoików.

Składniki:

  • 5 kg buraków,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu.

Przepis ten jest niewiarygodnie prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i układamy ciasno w dużym garnku.
  • Do garnka wlewamy wodę, tak, by przykryła buraki.
  • Buraki gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę.
  • Po zmięknięciu buraków, możemy je przełożyć do miski z zimną wodą i obrać.
  • Obrane już buraki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do buraków czerwonych dodajemy ocet, cukier i sól.
  • Całość mieszamy.
  • Buraki czerwone wkładamy w słoiki i dociskamy.
  • Słoiki zakręcamy.
  • Teraz przechodzimy do pasteryzacji buraków.
  • Słoiki odstawiamy do schłodzenia i wstawiamy w chłodne miejsce.

Pamiętajmy o tym, że zaprawione już buraczki należy pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Przygotowujesz przetwory z buraczków i nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź ten artykuł z przepisami na barszcz czerwony z buraków.

Buraki do słoików w occie

Buraki czerwone z octem stanowią idealne połączenie, ponieważ ocet doskonale komponuje się ze słodkim smakiem buraków. Kolejny przepis na buraczki do słoików również jest bardzo prosty do wykonania i wychodzą z niego naprawdę doskonałe tarte buraczki, które służą jako sałatka do obiadów. Zobaczmy więc, jak prawidłowo powinna być wykonana ta sałatka z buraków.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,25 szklanki octu 10%,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru.

Jeśli lubimy bardziej słone potrawy, wtedy bez problemu możemy dodać całą łyżkę soli do naszych buraczków czerwonych.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy w wodzie z jedną łyżką octu.
  • Po zmięknięciu buraków, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
  • Buraki odstawiamy do ostygnięcia.
  • Po tym, jak buraki wystygną, możemy je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Czerwone buraki wkładamy do słoików.
  • W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier i sól i mieszamy.
  • Następnie do wody dodajemy ocet i całość gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami.
  • Słoiki zakręcamy.
  • Na spód garnka układamy ściereczkę i wlewamy do niego wodę.
  • Wodę podgrzewamy i wstawiamy do niej słoiki z burakami.
  • Po zagotowaniu wody, gotujemy słoiki jeszcze około 20 minut.
  • Po tym czasie wyciągamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotowa sałatka z buraków powinna być przechowywana w chłodnym miejscu. Na to, by nasze zaprawione buraki osiągnęły szczyt smaku, warto poczekać nawet miesiąc lub dwa.

Tarte buraczki z syropem daktylowym

Przepis na tarte buraczki z syropem daktylowym jest bardzo oryginalny. Przy takim połączeniu nasze buraki zyskają zupełnie inny smak niż te, które przyrządzane są tradycyjnie. Jeśli jednak nie lubimy smaku daktyli, z pewnością nie będzie to idealny przepis dla nas, a wtedy warto skorzystać z innych.

Składniki:

  • 6 kg buraków,
  • 0,5 szklanki syropu daktylowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn.

5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!

Zamiast syropu daktylowego, możemy użyć także syropu ryżowego lub 2/3 szklanki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
  • Po ugotowaniu zostawiamy je do ostygnięcia.
  • Jak buraki ostygną, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do buraków dodajemy syrop daktylowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
  • Całość bardzo delikatnie mieszamy i wkładamy do słoików.
  • Buraki w słoikach ugniatamy i zakręcamy.
  • Zakręcone słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 40 minut.
  • Pasteryzowane buraki odstawiamy do ostygnięcia.

Pamiętajmy, że czas pasteryzacji mierzymy od momentu zagotowania wody.

Wybraliśmy najbardziej pomysłowe słoiki - sprawdź je!

Kiszone buraki

Przygotowanie kiszonych buraków jest doskonałym przykładem na zupełnie inne przeznaczenie tych bardzo wartościowych warzyw. Kiszone buraki zawierają w sobie wiele bardzo cennych dla naszego organizmu substancji. Musimy wiedzieć, że są one bardzo popularne przy walce z różnego rodzaju chorobami. Dlatego warto jest mieć, chociaż kilka słoików tych przetworów w swojej domowej spiżarni. Zobaczmy więc, jak w prosty sposób możemy przygotować kiszone buraki w słoikach.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziarnka pieprzu,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 szklanki wody mineralnej.

Jeśli lubimy bardziej intensywny smak przypraw, możemy je według swojego uznania dodać. Jednak lepiej jest postępować z tym ostrożnie.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy na kawałki.
  • Pokrojone buraki wkładamy do słoików i uciskamy.
  • Do słoików wkładamy czosnek, pieprz i liść laurowy.
  • Ponownie dociskamy buraki i zalewamy je zimną wodą z solą.
  • Potrząsamy delikatnie słoikiem, aby pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków się wydostały.
  • Słoiki zamykamy i odstawiamy na kilka dni.
  • Po rozpoczęciu fermentacji, słoiki wkładamy do pomieszczenia, w którym temperatura nie będzie przekraczała 10oC, ale też nie będzie niższa niż 0oC.

Jeśli nasze buraki są wysokiej jakości, można je jedynie wyszorować i odciąć twarde końce, jednak jeśli skórka buraków nie jest ładna, wtedy lepiej jest je obrać. Ważne jest także to, że podczas pasteryzacji, nasze buraki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane kiszone buraki będą gotowe dopiero po około 2 lub nawet 3 tygodniach.

Tarte buraki do słoików na ostro

Przepis na buraczki do słoików na ostro jest idealny dla osób, które lubią zdecydowany smak swoich potraw i dodatków do nich. Nie jest jednak to przeznaczone dla wszystkich. Dlatego, jeśli lubimy ostre potrawy, warto zwrócić uwagę na ten przepis, który może okazać się idealny dla nas.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 2,5 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 7 listków laurowych,
  • 1 łyżka soli.

Dodatkowo możemy przygotować również posiekana na drobno natkę pietruszki, lecz nie jest to konieczne.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
  • Po tym czasie studzimy je i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  • Ocet gotujemy razem z cukrem, cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i solą.
  • Zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
  • Po wystudzeniu, przecedzamy ją przez sito.
  • Zalewę wlewamy do buraczków.
  • Całość mieszamy.
  • Dodajemy natkę pietruszki i wkładamy buraki do słoików.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w wodzie.

Jeśli preferujemy pasteryzację w piekarniku, wtedy trzeba wykonywać to godzinę w temperaturze 130oC.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny