5 najlepszych przepisów na dania z buraków - sprawdź, czy je znasz
Czerwone buraki kojarzą ci się tylko z czerwoną przystawką do obiadu? Niesłusznie! Te wyjątkowe warzywa o ogromnej zawartości składników odżywczych wracają na stoły i to w naprawdę zaskakującej postaci. Poznaj nasze TOP5 dania z buraków i wybierz przepis dla siebie!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.
Sałatka z buraków: klasyczne przepisy
Czerwone buraki do obiadu to najbardziej klasyczna przystawka. Jednak w tym przypadku nie chodzi nam o ćwikłę ze słoika, a o sałatkę z buraków, jabłek i cebuli. To idealny dodatek do standardowego połączenia: wariacja na temat dowolnego mięsa plus ziemniaczki z koperkiem.
- 4 duże buraki,
- 2 jabłka,
- cebula,
- oliwa,
- przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz.
Sałatka z buraków będzie wyrazistsza, jeśli dodasz do niej trochę ogórka kiszonego. W tej wersji jest na słodko.
- Czerwone buraki obrać, ugotować i przestudzić.
- Pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obrać, analogicznie pokroić lub zetrzeć.
- Cieniutko pokroić cebulkę w drobną kostkę.
- Wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
- Można dodać łyżkę śmietany.
A może kiszone buraki?
Kiszone buraki? Są naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Można na nich zrobić nie tylko wigilijny barszczyk, nadają się także do zjedzenia do obiadu, jako surówka czy po prostu – przekąska.
- 1 kg czerwonych buraków,
- przyprawy: 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu, 1 łyżka soli,
- 3 szklanki przestudzonej wody przegotowanej.
Kiszone buraki przygotowuje się tak samo jak ogórki. Dlatego możesz je przygotować nawet, jeśli twoje zdolności kulinarne są raczej mizerne. Potrzebujesz tylko dużego słoika – od razu zrób większą porcję.
- Buraki umyć i cieniutko obrać i pokroić na kawałki.
- Włożyć do słoja dość ciasno, docisnąć.
- Do słoików dodać czosnek, liście laurowe i pieprz.
- Zalać wodą z solą, całkowicie przykrywając buraczki.
- Zamknąć słoik i zostawić w temperaturze pokojowej do momentu rozpoczęcia fermentacji (piana pojawiająca się na wierzchu słoja).
- Przenieść słoik do pomieszczenia o temperaturze niższej niż 10 stopni Celsjusza. Można przechowywać w lodówce.
- Po 2-3 tygodniach buraczki nadają się do zjedzenia. Niewykorzystany sok z buraków można zlać do butelek, zapasteryzować i przechowywać w lodówce. Nadaje się do barszczu.
A może interesują cię właściwości zdrowotne buraków? Jeśli tak, koniecznie sprawdź ten artykuł z przepisami na syrop z buraka.
Chłodnik z buraków
Chłodnik z buraków to jedna z tych potraw, które uwielbiamy jeść przez całe lato. Jest pożywny, sycący i zdrowy. Do jego zrobienia potrzebujesz młodych buraczków.
- 4 duże lub 6 mniejszych buraków,
- pęczek rzodkiewki,
- 4 ogórki,
- 700 ml kefiru lub 400 ml kefiru i 300 ml jogurtu greckiego,
- przyprawy: koperek, czosnek, sól i pieprz,
- jajko do każdego talerza.
Chłodnik można zrobić na dwa sposoby – podstawowe przepisy każą zagotować buraki z botwinką w małej ilości wody i zrobić z nich wywar. Jednak można przygotować go także inaczej.
- Buraki umyć, obrać, pokroić i ugotować do miękkości z solą. Można dodać łyżeczkę octu.
- Obrać ogórki, je i rzodkiewki pokroić w małą kostkę, posiekać koperek.
- Ugotować jajko na twardo.
- Wystudzone buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z warzywami.
- Dodać kefir lub kefir z jogurtem, wymieszać.
- Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki i koperkiem.
Wegetariańskie burgery z buraków
Przepisy na wegetariańskie czy wegańskie dania z buraków zdominowały blogosferę. Fakt – buraki mają mnóstwo żelaza i witamin, których może brakować osobom unikającym mięsa. Kulinarne doświadczenie nie jest potrzebne, by przygotować wegańskie burgery z buraków.
- pół szklanki kaszy jaglanej (suchej),
- 1 szklanka buraków (po starciu),
- pół cebuli czerwonej,
- ¼ szklanki słonecznika,
- ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ¼ szklanki oleju roślinnego,
- przyprawy: 1 łyżka natki pietruszki, pół łyżeczki kolendry, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.
Burgery można podawać w bułce, z odpowiednim sosem i dodatkami: sałatą, pomidorem, cebulą. To najlepszy i najzdrowszy zastępnik fast-foodu, nie tylko dla wegan.
- Ugotować kaszę jaglaną.
- Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Posiekać cebulę.
- Dokładnie wyrobić wszystkie składniki – wyrabiać ręcznie przez kilka minut.
- Uformować burgery i wyłożyć na blachę.
- Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli podpieczesz bułki, burgery będą jeszcze smaczniejsze.
Wegetariańskie carpaccio, czyli pieczone buraki z kozim serem
Wydaje się, że nie ma nic bardziej prostego ani efektownego niż pieczone buraki z kozim serem. Pięknie się prezentują i można je podać jako przystawkę na przyjęciu czy proszonej kolacji.
- 4 buraki,
- 200 g sera koziego,
- garść rukoli,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- łyżka miodu,
- łyżka oliwy.
Buraki możesz przygotować sobie wcześniej, na przykład w czasie pieczenia ciasta – danie i tak je się na zimno.
- Wyszorować buraki, zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 200 stopniach.
- Uprażyć orzechy na suchej patelni.
- Pokroić ostudzone buraki na cienkie plastry.
- Ułożyć na talerzu rukolę, a na niej plastry buraków.
- Posypać pokruszonym serem kozim i orzechami.
- Wymieszać miód z oliwą i delikatnie skropić całość.