Sałatka z buraków: klasyczne przepisy

Czerwone buraki do obiadu to najbardziej klasyczna przystawka. Jednak w tym przypadku nie chodzi nam o ćwikłę ze słoika, a o sałatkę z buraków, jabłek i cebuli. To idealny dodatek do standardowego połączenia: wariacja na temat dowolnego mięsa plus ziemniaczki z koperkiem.

  • 4 duże buraki,
  • 2 jabłka,
  • cebula,
  • oliwa,
  • przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz.

Sałatka z buraków będzie wyrazistsza, jeśli dodasz do niej trochę ogórka kiszonego. W tej wersji jest na słodko.

  1. Czerwone buraki obrać, ugotować i przestudzić.
  2. Pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Jabłko obrać, analogicznie pokroić lub zetrzeć.
  4. Cieniutko pokroić cebulkę w drobną kostkę.
  5. Wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
  6. Można dodać łyżkę śmietany.

A może kiszone buraki?

Kiszone buraki? Są naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Można na nich zrobić nie tylko wigilijny barszczyk, nadają się także do zjedzenia do obiadu, jako surówka czy po prostu – przekąska.

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • przyprawy: 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu, 1 łyżka soli,
  • 3 szklanki przestudzonej wody przegotowanej.

Kiszone buraki przygotowuje się tak samo jak ogórki. Dlatego możesz je przygotować nawet, jeśli twoje zdolności kulinarne są raczej mizerne. Potrzebujesz tylko dużego słoika – od razu zrób większą porcję.

  1. Buraki umyć i cieniutko obrać i pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do słoja dość ciasno, docisnąć.
  3. Do słoików dodać czosnek, liście laurowe i pieprz.
  4. Zalać wodą z solą, całkowicie przykrywając buraczki.
  5. Zamknąć słoik i zostawić w temperaturze pokojowej do momentu rozpoczęcia fermentacji (piana pojawiająca się na wierzchu słoja).
  6. Przenieść słoik do pomieszczenia o temperaturze niższej niż 10 stopni Celsjusza. Można przechowywać w lodówce.
  7. Po 2-3 tygodniach buraczki nadają się do zjedzenia. Niewykorzystany sok z buraków można zlać do butelek, zapasteryzować i przechowywać w lodówce. Nadaje się do barszczu.

A może interesują cię właściwości zdrowotne buraków? Jeśli tak, koniecznie sprawdź ten artykuł z przepisami na syrop z buraka.

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków to jedna z tych potraw, które uwielbiamy jeść przez całe lato. Jest pożywny, sycący i zdrowy. Do jego zrobienia potrzebujesz młodych buraczków.

  • 4 duże lub 6 mniejszych buraków,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 4 ogórki,
  • 700 ml kefiru lub 400 ml kefiru i 300 ml jogurtu greckiego,
  • przyprawy: koperek, czosnek, sól i pieprz,
  • jajko do każdego talerza.
Potrawy z buraków na talerzu
5 najlepszych przepisów na dania z buraków - sprawdź, czy je znasz

Chłodnik można zrobić na dwa sposoby – podstawowe przepisy każą zagotować buraki z botwinką w małej ilości wody i zrobić z nich wywar. Jednak można przygotować go także inaczej.

  1. Buraki umyć, obrać, pokroić i ugotować do miękkości z solą. Można dodać łyżeczkę octu.
  2. Obrać ogórki, je i rzodkiewki pokroić w małą kostkę, posiekać koperek.
  3. Ugotować jajko na twardo.
  4. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z warzywami.
  5. Dodać kefir lub kefir z jogurtem, wymieszać.
  6. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki i koperkiem.

Wegetariańskie burgery z buraków

Przepisy na wegetariańskie czy wegańskie dania z buraków zdominowały blogosferę. Fakt – buraki mają mnóstwo żelaza i witamin, których może brakować osobom unikającym mięsa. Kulinarne doświadczenie nie jest potrzebne, by przygotować wegańskie burgery z buraków.

  • pół szklanki kaszy jaglanej (suchej),
  • 1 szklanka buraków (po starciu),
  • pół cebuli czerwonej,
  • ¼ szklanki słonecznika,
  • ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • przyprawy: 1 łyżka natki pietruszki, pół łyżeczki kolendry, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.

Burgery można podawać w bułce, z odpowiednim sosem i dodatkami: sałatą, pomidorem, cebulą. To najlepszy i najzdrowszy zastępnik fast-foodu, nie tylko dla wegan.

  1. Ugotować kaszę jaglaną.
  2. Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Posiekać cebulę.
  4. Dokładnie wyrobić wszystkie składniki – wyrabiać ręcznie przez kilka minut.
  5. Uformować burgery i wyłożyć na blachę.
  6. Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli podpieczesz bułki, burgery będą jeszcze smaczniejsze.

Wegetariańskie carpaccio, czyli pieczone buraki z kozim serem

Wydaje się, że nie ma nic bardziej prostego ani efektownego niż pieczone buraki z kozim serem. Pięknie się prezentują i można je podać jako przystawkę na przyjęciu czy proszonej kolacji.

  • 4 buraki,
  • 200 g sera koziego,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oliwy.

Buraki możesz przygotować sobie wcześniej, na przykład w czasie pieczenia ciasta – danie i tak je się na zimno.

  1. Wyszorować buraki, zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 200 stopniach.
  2. Uprażyć orzechy na suchej patelni.
  3. Pokroić ostudzone buraki na cienkie plastry.
  4. Ułożyć na talerzu rukolę, a na niej plastry buraków.
  5. Posypać pokruszonym serem kozim i orzechami.
  6. Wymieszać miód z oliwą i delikatnie skropić całość.
ikona podziel się Przekaż dalej