5 najlepszych przepisów na grzyby marynowane - sprawdź je!
Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, które każdy chciałby mieć w domu w zapasie. Jednak kupne są dość drogie, dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich samodzielnie. Nie jest to trudne, a na dodatek zbieranie grzybków to nie lada frajda! Poznaj najlepsze przepisy na grzybki marynowane.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o grzybach.
Marynowanie grzybów – wybór grzybów
Grzyby marynowane – jakie wybrać?
Marynowanie grzybów najczęściej kojarzy nam się z takimi gatunkami jak borowiki, podgrzybki czy rydze, jednak tak naprawdę w marynacie sprawdzi się niemalże wszystko. Grzyby leśne, zwłaszcza te twardsze, świetnie się sprawdzą. Możesz zatem w ten sposób przygotować kurki czy zieleniatki. Dobrze sprawdzą się także opieńki marynowane – są bardzo smaczne.
Możesz wykorzystać oczywiście także maślaki, jednak to te grzyby leśne, które w marynowaniu nieco się rozpadają i stają się po prostu miękkie, przez co nie wszyscy je lubią. Maślaki lepiej sprawdzają się obgotowane i zamrożone – można dodać je do zupy. Świetne marynowane grzyby to także pieczarki. Przepisy dotyczą zwłaszcza tych małych, które można w całości włożyć do słoika. One najładniej wyglądają i świetnie sprawdzają się na różne przystawki, do koreczków i tym podobnych.
Grzyby marynowane na zimę – przygotowanie
Marynowane grzyby trzeba najpierw obgotować, żeby móc je włożyć do słoików. Grzyby je się wyłącznie po obróbce termicznej, więc bez gotowania raczej się ich nie przygotuje. Zanim jednak zaczniesz je gotować według konkretnego przepisu, koniecznie musisz je dobrze przygotować.
Marynowane grzyby należy początkowo oczyścić z igliwia, mchu i ziemi. Obcina się także ich końcówki nóżki. Niektóre, jak maślaki czy pieczarki należy obrać ze skóry. Robi się to małym, ostrym nożykiem, którym wystarczy podważyć skórkę i pociągnąć jednym delikatnym ruchem. Małe grzyby idealnie nadają się do słoików, większe także możesz zamarynować – należy je pokroić na części. Można oddzielić także kapelusze i nóżki. Potem grzyby, także podgrzybki czy rydze, które tylko lekko oczyszcza się z wierzchu, należy przepłukać na sitku. Dopiero wtedy nadają się do gotowania.
Każdy przepis na grzyby marynowane może zakładać inny sposób na obgotowanie grzybów. Najczęściej jednak robi się to w wodzie z niewielką ilością octu. Czas gotowania jest zależny od gatunku grzybów – te twarde gotuje się dłużej, maślaki krócej. Gotowanie najczęściej wynosi 10-20 minut. Marynata zazwyczaj przygotowywana jest osobno.
Grzyby marynowane w occie – standardowe przepisy
Marynowane grzyby w occie
Zalewa do grzybów marynowanych nie jest trudna w przygotowaniu. Ten przepis na grzyby marynowane stosowały już nasze babcie, nie jest szczególnie kosztowny. Podana proporcja dotyczy 1,5 kg grzybów.
Zalewa:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżka cukru,
- przyprawy: kilka ziaren pieprzu, ziarenka gorczycy, 2 liście laurowe.
- do słoików: po kilka ziaren pieprzu, po kilka ziaren ziela angielskiego, 2 cebulki.
Grzyby trzeba wcześniej ugotować – czas gotowania to około 10-15 minut. Nie mogą być zbyt rozgotowane. Przygotowanie zalewy octowej należy zacząć już wtedy, kiedy grzyby są obgotowane. Słoiki powinno się zalać gorącą zalewą.
- Zagotuj razem wszystkie składniki zalewy aż do wrzenia.
- Wyparz słoiki i włóż do nich obgotowane grzyby, ułóż je dość ciasno.
- Wrzuć do słoików kilka ziarenek i plasterków cebuli na wierzch.
- Zalej słoiki gorącą zalewą i od razu zakręcaj. Postaw do góry dnem.
- Jeśli zakrętki złapią, nie musisz gotować słoików. Jednak bez gotowania mogą one stać trochę krócej, dlatego pasteryzuj je przez 15 minut w sporym garnku.
Jeśli masz dużo grzybów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na najlepsze przetwory z grzybów.
Grzyby marynowane i marynata miodowa
Grzybki konserwowe w occie są dość intensywne w smaku i dość kwaśne. Dlatego osoby, które wolą delikatniejsze smaki powinny przemyśleć marynowanie grzybów w zalewie miodowej. Taka marynata do grzybów jest słodko-ostra, więc pasuje zarówno jako przekąska, jak i jako składnik sosu. Proporcja na 1 kg grzybów.
- 0,5 szklanki octu,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki soli,
- przyprawy: gorczyca, pieprz czarny i liście laurowe do słoików.
Możesz także dodać co nieco cebuli, by grzybki były bardziej wyraziste. Dzięki temu będą pyszne i bardziej ostrawe.
- Ugotuj grzyby.
- Wymieszaj wodę z cukrem, miodem i octem. Gotuj aż do wrzenia.
- Wyparz słoiki i umieść w nich grzyby około 2 cm poniżej zakrętki.
- Na wierzch grzybków nałóż przyprawy i ewentualnie plasterek cebuli.
- Zalej grzyby marynatą. Pasteryzuj przez 15 minut.
Marynowane grzyby z dodatkami – inspirujące przepisy
Zalewa do grzybów marynowanych z winem
Grzyby marynowane w occie to klasyka, jeśli jednak chcesz nieco pokombinować ze smakami, proponujemy zalewę z dodatkiem… czerwonego wina. Dzięki temu grzyby mają bardziej wyrazisty i interesujący smak. Do przygotowania marynaty na 1,5 kg grzybów potrzebne jest:
- 10 dag cebuli,
- 10 dag papryki czerwonej,
- szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne),
- przyprawy: sól, cukier, 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Ten przepis na grzyby marynowane wykonuje się nieco inaczej niż wszystkie standardowe. Jednak warto go zapamiętać, bo jest naprawdę smaczny.
- Obgotuj grzyby.
- Przygotuj zalewę z wody, soli, cukru i kwasku cytrynowego. Zagotuj, dodaj wino i gotuj aż alkohol wyparuje. Pozostaw do przestygnięcia.
- Pokrój cebulę i paprykę na drobne kawałki, wymieszaj z gotowanymi grzybkami.
- Przestudzoną marynatą zalej grzyby z papryką i cebulą ułożone w wyparzonych słoikach.
- Pasteryzuj słoiki przez 15 minut.
Grzyby marynowane z winem idealnie sprawdzają się jako przystawka i przekąska na przyjęciach. Dzięki cebuli i papryce są słodkie i przepięknie wyglądają w małych miseczkach koktajlowych.
Marynowane grzyby w pomidorach
Przepis na grzyby marynowane w pomidorach jest nieco inny niż poprzednie. Najprostszą opcją byłoby dołożenie koncentratu pomidorowego do zalewy. Ten przepis na grzybki jest trudniejszy, ale o wiele, wiele smaczniejszy. Z tego przepisu wychodzą pyszne maślaki.
Przepis na grzybki marynowane na 10 półlitrowych słoików:
- 3 litry małych grzybków,
- 1,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 2 łyżki słodkiej papryki, 6 małych cebulek, 5 listków laurowych, ziele angielskie do każdego słoika.
Grzyby marynowane w pomidorach można dość długo przechowywać, jeśli je dobrze zapasteryzujesz. Marynata do grzybów jest bardzo smaczna, zamiast słodkiej papryki możesz dodać ostrą – danie będzie bardziej wyraziste.
- Obierz cebulę i pokrój w piórka.
- Zagotuj wodę z octem, koncentratem i przyprawami przez 5 minut od wrzenia.
- Oczyść i obgotuj grzyby, ale tylko przez 5 minut. Inaczej będą za bardzo rozgotowane.
- Do gotującej się zalewy włóż grzybki przez około 7 minut.
- Gorące grzyby w marynacie przekładaj do słoików i od razu zakręcaj. Postaw słoiki do góry dnem, by zakrętki załapały.
- Pasteryzuj grzyby przez 15 minut.
Takie grzybki w konserwowe nie są na pewno nudne. Gotowanie w zalewie sprawia, że przechodzą pomidorowo-cebulowym smakiem, dlatego są jeszcze bardziej oryginalne i nieszablonowe.
Marynowane grzyby na ostro
Dodanie papryczek chili to idealny sposób na to, żeby marynata nabrała ostrości i wyrazistości. Przygotowanie takich grzybków nie jest szczególnie trudne, dlatego część zebranych grzybów warto na to przeznaczyć. Przepis na 600 g:
- 1 cebula,
- szklanka wody,
- 1/3 szklanki octu spirytusowego,
- przyprawy: 4 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka kolorowego pieprzu, łyżeczka ziaren gorczycy, 4 liście, 4 suszone papryczki chili.
Na taką ilość grzybów wystarczą dwa słoiki o objętości 500 ml lub cztery mniejsze. To świetne rozwiązanie.
- Obgotuj grzybki.
- Z wody, octu i przypraw ugotuj zalewę. Możesz dodać cebulę pokrojoną w plastry. Możesz też zostawić ją do włożenia do słoików na wierzch.
- Grzybki ułóż w słoikach i zalej gorącą zalewą. Od razu zakręcaj i przekładaj do góry dnem.
- Pasteryzuj we wrzątku przez 15 minut.
Grzyby nabierają ostrości już po 3 dniach, więc praktycznie od razu nadają się do jedzenia.