5 najlepszych przepisów na sałatkę jarzynową - sprawdź je!

Sałatka warzywna wydaje się bardzo zwykła i mało atrakcyjna, ale czy ktoś z nas potrafi wyobrazić sobie bez niej święta? Raczej nie! Na dodatek jest naprawdę prosta w przygotowaniu, zwłaszcza podstawowy, klasyczny przepis. Jednak ta sałatka ma bardzo wiele wersji, które możesz wykorzystać na różne okazje. Dowiedz się, jakie proporcje są najlepsze i jak zrobić idealną sałatkę jarzynową.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
- Tradycyjna sałatka jarzynowa
 - Sałatka jarzynowa z dodatkami – przepisy na modyfikacje
 - Surówka jarzynowa w innym wydaniu
 
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa na święta
Klasyczna sałatka jarzynowa jest bardzo smaczna. Wydaje się, że jest to danie, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Pojawia się co najmniej raz w roku, na Święta Bożego Narodzenia, jednakże czasami możemy się nią raczyć na Wielkanoc. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.
Sałatka warzywna może być jednak przygotowywana także na bieżąco. Tak naprawdę można do niej wykorzystać ugotowane warzywa z zupy. To sałatka wielowarzywna, do której możesz dodać różne składniki, jednak podstawa jest zawsze taka sama – ugotowana marchew, seler i pietruszka.
Przepis na sałatkę jarzynową
Aby zrobić sałatkę warzywną możesz wykorzystać warzywa z rosołu, jednakże możesz także samodzielnie ugotować wszystkie składniki wcześniej. Prezentowane przepisy na sałatkę warzywną z majonezem zakładają proporcje na 6 porcji.
- kilka małych ziemniaków,
 - 2 marchewki,
 - 2 pietruszki,
 - 150 g selera,
 - 4 nieduże ogórki kiszone,
 - 3 jajka,
 - 1 puszka groszku konserwowego,
 - odrobina pora,
 - majonez według uznania,
 - sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku.
 
Przygotowanie sałatki jest naprawdę błyskawiczne. Wszystkie składniki możesz pokroić w grubą kostkę lub przecisnąć przez druciane sitko do sałatki.
- Ugotuj marchew, seler i pietruszkę w jednym garnku. Ugotuj ziemniaki, tak by się nie rozsypywały. Ugotuj jajka.
 - Pokrój ogórki w kostkę i odcedź na sitku.
 - Posiekaj pora na drobniutkie kawałeczki.
 - Pokrój marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki w plastry i przeciśnij przez sitko.
 - Odcedź groszek konserwowy.
 - Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i przeciśnij przez sitko.
 - Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przyprawami.
 
Jeśli szukasz także innych, pysznych i zdrowych inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z kapusty pekińskiej.
Podstawowa sałatka jarzynowa z jabłkiem czy kukurydzą?
Wśród miłośników sałatki jarzynowej ciągle toczy się spór – lepsza jest z jabłkiem czy bez? W niektórych domach sałatka warzywna jest urozmaicona słodkim posmakiem jabłka. W innych nie można sobie tego wyobrazić. Takich wersji sałatki jarzynowej jest bardzo wiele.
Niektórzy przygotowują ją z kukurydzą, inni mieszają kukurydzę i groszek. Sałatka z kukurydzą czy jabłkiem jest nieco słodsza, więc do wyrównania smaku dodaje się więcej ziemniaków lub ogórków. A jeśli już o nich mowa – w tym wypadku także są zmiany w podstawowym przepisie. Część osób będzie się opowiadała za ogórkami kwaszonymi, inni nie wyobrażają sobie dodać inne ogórki niż konserwowe. Część osób także obiera je ze skórki, część zostawia je w nich. Modyfikacje sałatek jarzynowych święciły sukcesy w latach 50. Dodawano do nich naprawdę różne składniki, na przykład ugotowaną białą fasolę, natkę pietruszki w dużych ilościach, ryby lub mięso.
Sałatka jarzynowa z dodatkami – przepisy na modyfikacje
Sałatka warzywna z szynką
Przepis na sałatkę warzywną z szynką nie jest szczególnie skomplikowany. Szynka dodaje sałatce charakteru, sprawia, że jest bardziej sycąca i lepiej nadaje się na przykład na obiad. Oczywiście taka sałatka nie nadaje się na Wigilię, jednak dobrze sprawdzi się, kiedy po prostu masz ochotę na warzywa w nieco innej formie niż zawsze.
- 4 małe ziemniaki,
 - 2 duże marchewki,
 - 2 pietruszki,
 - 150 g selera (mały kawałek),
 - 4 nieduże ogórki kiszone,
 - 3 jajka,
 - 1 mała puszka groszku konserwowego,
 - 300 g szynki dobrej jakości,
 - majonez (ilość i rodzaj według uznania),
 - przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony.
 
Sposób przygotowania tej sałatki jest tak naprawdę taki sam, jak w standardowym przepisie. Warzywa możesz ugotować lub podsmażyć. Jeśli nie chcesz jeść za dużo tłuszczu, możesz przygotować sałatkę bez majonezu – dodać do niej tylko trochę jogurtu. Sałatka jarzynowa nadal smakuje wybornie!
- Ugotuj, ostudź i pokrój wszystkie warzywa. Przeciśnij przez druciane sitko na małą kostkę.
 - Odcedź groszek z puszki.
 - Pokrój ogórki i odcedź na sitku.
 - Ugotuj i obierz jajka. Przestudzone pokrój na kawałeczki.
 - Szynkę pokrój w drobną kostkę.
 - Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj majonez i przyprawy. I już – klasyczna sałatka warzywna z szynką gotowa.
 

Surówka jarzynowa dla wegan
Tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest odpowiednia dla wegan, nawet w wersji bezszynkowej. Możesz jednak ją co nieco zmienić, żeby stworzyć sałatkę, która im posmakuje i będzie bardzo zbliżona do tej podstawowej. Sałatka wielowarzywna musi być jednak przygotowana bez jajek i bez majonezu. O ile to pierwsze jest łatwo przeboleć, o tyle majonez musi być – to w końcu on łączy całą sałatkę i sprawia, że nie jest sucha. Jogurt tutaj także nie wchodzi w grę. Możesz oczywiście wykorzystać gotowy majonez wegański lub stworzyć własny.
- Sałatka: wszystkie składniki na typową sałatkę jarzynową bez jajek.
 - Majonez:
- 4 duże różyczki kalafiora,
 - 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
 - sól i pieprz do smaku.
 
 
Może się to wydawać zaskakujące, ale taki wegański majonez w sałatce jest jak ten prawdziwy. Ma wyjątkową konsystencję, za to nie ma kalorii.
- Ugotuj warzywa. Je i ogórki pokrój w kostkę. Odcedź groszek z puszki. Wymieszaj, dodaj przyprawy.
 - Ugotuj kalafior tak, by się rozpadał.
 - Zblenduj na gładką masę razem z octem winnym lub jabłkowym i solą oraz pieprzem.
 - Dodaj wegański majonez do sałatki.
 
Tak przygotowany majonez możesz używać do bardzo wielu różnych dań, nawet do kanapek czy innych sałatek. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu to prawdziwy hit.
Surówka jarzynowa w innym wydaniu
Sałatka warzywna z pora i z jajkiem
Poniższa sałatka nieco przypomina sałatkę jarzynową – konsystencją i zastosowaniem składników, jednak proporcje są zupełnie inne. Dlatego jest to bardziej sałatka porowa. To danie z jajkiem, dzięki czemu bardzie bardziej sycące.
- 2 pory o długiej części białej,
 - 1 puszka groszku konserwowego,
 - ½ puszki kukurydzy,
 - 5 ogórków kiszonych,
 - 5 jajek,
 - 100g startego sera żółtego,
 - parę łyżek majonezu do smaku,
 - sól, pieprz.
 
Sałatka z pora jest bardziej wyrazista w smaku, wręcz co nieco ostra. Na pewno będzie oryginalna i dobrze sprawdzi się na święta.
- Ugotuj jajka.
 - Zetrzyj ser na tarce.
 - Pokrój ogórki kiszone i odcedź je na sitku.
 - Odcedź groszek i kukurydzę.
 - Posiekaj pora na małe kawałeczki – najpierw na krążki, następnie na ósemki.
 - Obierz jajka i pokrój po przestudzeniu w kostkę.
 - Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przypraw do smaku.
 
Sałatka jarzynowa ze śledziem
Sałatki śledziowe powoli wracają do łask ze względu na ich dużą zawartość dobroczynnych składników i niewielką ilość tłuszczu. Sałatka ala jarzynowa ze śledziem świetnie się sprawdza a przede wszystkim jest niezwykle oryginalna.
- 4 płaty śledziowe,
 - 3 ziemniaki,
 - 3 jajka,
 - 2 marchwie,
 - 4 ogórki konserwowe,
 - 1 cebula,
 - 1 duże jabłko,
 - 2 małe buraki,
 - 4 łyżki majonezu,
 - 1 mała łyżeczka musztardy,
 - sól i pieprz.
 
Śledzie powinno się nieco namoczyć, żeby straciły swój mocno słony smak. Buraki możesz ugotować zawczasu – ich czas gotowania do miękkości trochę trwa. Sałatkę możesz układać warstwowo, możesz ją także wymieszać od razu w misce.
- Pokrój płaty śledziowe na paseczki.
 - Ugotuj ziemniaki i marchew, po przestudzeniu pokrój w kostkę.
 - Ugotuj jajka. Obierz i po przestudzeniu pokrój w kostkę.
 - Poszatkuj cebulę w kosteczkę.
 - Obierz jabłko i pokrój w małą kostkę.
 - Buraki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
 - Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem, musztardą i przyprawami lub
 - ... ułóż sałatkę warstwowo – śledzie, cebula, ogórki, ziemniaki, majonez z musztardą, jajka i na końcu buraczki, które będą stanowiły ładną, różową pierzynkę.
 
Ta sałatka jest nie tylko smaczna i zdrowa, lecz także bardzo ładnie wygląda na stole. Idealna podczas rodzinnych zjazdów.
Sprawdź również inne przepisy na sałatki.