Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa na święta

Klasyczna sałatka jarzynowa jest bardzo smaczna. Wydaje się, że jest to danie, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Pojawia się co najmniej raz w roku, na Święta Bożego Narodzenia, jednakże czasami możemy się nią raczyć na Wielkanoc. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.

Sałatka warzywna może być jednak przygotowywana także na bieżąco. Tak naprawdę można do niej wykorzystać ugotowane warzywa z zupy. To sałatka wielowarzywna, do której możesz dodać różne składniki, jednak podstawa jest zawsze taka sama – ugotowana marchew, seler i pietruszka.

Przepis na sałatkę jarzynową

Aby zrobić sałatkę warzywną możesz wykorzystać warzywa z rosołu, jednakże możesz także samodzielnie ugotować wszystkie składniki wcześniej. Prezentowane przepisy na sałatkę warzywną z majonezem zakładają proporcje na 6 porcji.

  • kilka małych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g selera,
  • 4 nieduże ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • odrobina pora,
  • majonez według uznania,
  • sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku.

Przygotowanie sałatki jest naprawdę błyskawiczne. Wszystkie składniki możesz pokroić w grubą kostkę lub przecisnąć przez druciane sitko do sałatki.

  1. Ugotuj marchew, seler i pietruszkę w jednym garnku. Ugotuj ziemniaki, tak by się nie rozsypywały. Ugotuj jajka.
  2. Pokrój ogórki w kostkę i odcedź na sitku.
  3. Posiekaj pora na drobniutkie kawałeczki.
  4. Pokrój marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki w plastry i przeciśnij przez sitko.
  5. Odcedź groszek konserwowy.
  6. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i przeciśnij przez sitko.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przyprawami.

Jeśli szukasz także innych, pysznych i zdrowych inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę z kapusty pekińskiej.

Podstawowa sałatka jarzynowa z jabłkiem czy kukurydzą?

Wśród miłośników sałatki jarzynowej ciągle toczy się spór – lepsza jest z jabłkiem czy bez? W niektórych domach sałatka warzywna jest urozmaicona słodkim posmakiem jabłka. W innych nie można sobie tego wyobrazić. Takich wersji sałatki jarzynowej jest bardzo wiele.

Niektórzy przygotowują ją z kukurydzą, inni mieszają kukurydzę i groszek. Sałatka z kukurydzą czy jabłkiem jest nieco słodsza, więc do wyrównania smaku dodaje się więcej ziemniaków lub ogórków. A jeśli już o nich mowa – w tym wypadku także są zmiany w podstawowym przepisie. Część osób będzie się opowiadała za ogórkami kwaszonymi, inni nie wyobrażają sobie dodać inne ogórki niż konserwowe. Część osób także obiera je ze skórki, część zostawia je w nich. Modyfikacje sałatek jarzynowych święciły sukcesy w latach 50. Dodawano do nich naprawdę różne składniki, na przykład ugotowaną białą fasolę, natkę pietruszki w dużych ilościach, ryby lub mięso.

Sałatka jarzynowa z dodatkami – przepisy na modyfikacje

Sałatka warzywna z szynką

Przepis na sałatkę warzywną z szynką nie jest szczególnie skomplikowany. Szynka dodaje sałatce charakteru, sprawia, że jest bardziej sycąca i lepiej nadaje się na przykład na obiad. Oczywiście taka sałatka nie nadaje się na Wigilię, jednak dobrze sprawdzi się, kiedy po prostu masz ochotę na warzywa w nieco innej formie niż zawsze.

  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g selera (mały kawałek),
  • 4 nieduże ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 mała puszka groszku konserwowego,
  • 300 g szynki dobrej jakości,
  • majonez (ilość i rodzaj według uznania),
  • przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony.

Sposób przygotowania tej sałatki jest tak naprawdę taki sam, jak w standardowym przepisie. Warzywa możesz ugotować lub podsmażyć. Jeśli nie chcesz jeść za dużo tłuszczu, możesz przygotować sałatkę bez majonezu – dodać do niej tylko trochę jogurtu. Sałatka jarzynowa nadal smakuje wybornie!

  1. Ugotuj, ostudź i pokrój wszystkie warzywa. Przeciśnij przez druciane sitko na małą kostkę.
  2. Odcedź groszek z puszki.
  3. Pokrój ogórki i odcedź na sitku.
  4. Ugotuj i obierz jajka. Przestudzone pokrój na kawałeczki.
  5. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  6. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj majonez i przyprawy. I już – klasyczna sałatka warzywna z szynką gotowa.
Tradycyjna sałatka jarzynowa w półmisku oraz najlepsze przepisy na sałatkę warzywną krok po kroku

Surówka jarzynowa dla wegan

Tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest odpowiednia dla wegan, nawet w wersji bezszynkowej. Możesz jednak ją co nieco zmienić, żeby stworzyć sałatkę, która im posmakuje i będzie bardzo zbliżona do tej podstawowej. Sałatka wielowarzywna musi być jednak przygotowana bez jajek i bez majonezu. O ile to pierwsze jest łatwo przeboleć, o tyle majonez musi być – to w końcu on łączy całą sałatkę i sprawia, że nie jest sucha. Jogurt tutaj także nie wchodzi w grę. Możesz oczywiście wykorzystać gotowy majonez wegański lub stworzyć własny.

  • Sałatka: wszystkie składniki na typową sałatkę jarzynową bez jajek.
  • Majonez:
    • 4 duże różyczki kalafiora,
    • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
    • sól i pieprz do smaku.

Może się to wydawać zaskakujące, ale taki wegański majonez w sałatce jest jak ten prawdziwy. Ma wyjątkową konsystencję, za to nie ma kalorii.

  1. Ugotuj warzywa. Je i ogórki pokrój w kostkę. Odcedź groszek z puszki. Wymieszaj, dodaj przyprawy.
  2. Ugotuj kalafior tak, by się rozpadał.
  3. Zblenduj na gładką masę razem z octem winnym lub jabłkowym i solą oraz pieprzem.
  4. Dodaj wegański majonez do sałatki.

Tak przygotowany majonez możesz używać do bardzo wielu różnych dań, nawet do kanapek czy innych sałatek. Sałatka jarzynowa w tym wydaniu to prawdziwy hit.

Tym zrobisz surówki i sałatki - sprawdź

Surówka jarzynowa w innym wydaniu

Sałatka warzywna z pora i z jajkiem

Poniższa sałatka nieco przypomina sałatkę jarzynową – konsystencją i zastosowaniem składników, jednak proporcje są zupełnie inne. Dlatego jest to bardziej sałatka porowa. To danie z jajkiem, dzięki czemu bardzie bardziej sycące.

  • 2 pory o długiej części białej,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 5 jajek,
  • 100g startego sera żółtego,
  • parę łyżek majonezu do smaku,
  • sól, pieprz.

Sałatka z pora jest bardziej wyrazista w smaku, wręcz co nieco ostra. Na pewno będzie oryginalna i dobrze sprawdzi się na święta.

  1. Ugotuj jajka.
  2. Zetrzyj ser na tarce.
  3. Pokrój ogórki kiszone i odcedź je na sitku.
  4. Odcedź groszek i kukurydzę.
  5. Posiekaj pora na małe kawałeczki – najpierw na krążki, następnie na ósemki.
  6. Obierz jajka i pokrój po przestudzeniu w kostkę.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i przypraw do smaku.

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatki śledziowe powoli wracają do łask ze względu na ich dużą zawartość dobroczynnych składników i niewielką ilość tłuszczu. Sałatka ala jarzynowa ze śledziem świetnie się sprawdza a przede wszystkim jest niezwykle oryginalna.

  • 4 płaty śledziowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 2 marchwie,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 małe buraki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 mała łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Śledzie powinno się nieco namoczyć, żeby straciły swój mocno słony smak. Buraki możesz ugotować zawczasu – ich czas gotowania do miękkości trochę trwa. Sałatkę możesz układać warstwowo, możesz ją także wymieszać od razu w misce.

  1. Pokrój płaty śledziowe na paseczki.
  2. Ugotuj ziemniaki i marchew, po przestudzeniu pokrój w kostkę.
  3. Ugotuj jajka. Obierz i po przestudzeniu pokrój w kostkę.
  4. Poszatkuj cebulę w kosteczkę.
  5. Obierz jabłko i pokrój w małą kostkę.
  6. Buraki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem, musztardą i przyprawami lub
  8. ... ułóż sałatkę warstwowo – śledzie, cebula, ogórki, ziemniaki, majonez z musztardą, jajka i na końcu buraczki, które będą stanowiły ładną, różową pierzynkę.

Ta sałatka jest nie tylko smaczna i zdrowa, lecz także bardzo ładnie wygląda na stole. Idealna podczas rodzinnych zjazdów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny