Dania z brokułem – właściwości zdrowotne smacznej jarzyny

Brokuły (Brassica oleracea) czasem nazywane są zielonymi kalafiorami, chociaż, w zależności od odmiany, róże brokułów mogą wybarwiać się na również na fioletowo, różowo, a nawet na biało.  Zbiór warzyw odbywa się wówczas, gdy różyczki są dobrze uformowane, ale pąki jeszcze się nie rozwinęły – rozkwitłe pączki nie nadają się do zjedzenia.

Brokuły zawierają witaminy oraz substancje mineralne, ważne dla zdrowia człowieka. W 100 g jarzyny odnajdziemy bogactwo cennych składników:

  • witaminy, zwłaszcza C, A, K, B 9 (kwas foliowy) oraz B2 (ryboflawina),
  • minerały – wapń, potas, sód, fosfor i żelazo oraz organiczna siarka (sulforafan),
  • węglowodany, błonnik, białko oraz tłuszcz.

Z brokułów możemy przyrządzić wiele smacznych potraw. Oprócz walorów smakowych, warzywo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Powinny sięgać po nie osoby, cierpiące na nadciśnienie oraz pragnące poprawić sprawność stawów i cieszyć się dobrym wzrokiem. Poleca się ich spożywanie chorym, cierpiącym na cukrzycę, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Brokułom przypisuje się również właściwości antynowotworowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie brokułów w ogrodzie?

Sałatka z brokułami świeżymi – najlepsze przepisy na zdrową i pyszną potrawę

Szybka sałatka z brokułami - najlepsza do obiadu

Zanim brokuły znajdą się na talerzach, należy odpowiednio je przygotować. Najważniejszą czynnością jest staranne umycie warzyw, co pozwoli pozbyć się widocznych zabrudzeń – piaskiem lub ziemią, a także tych niewidocznych – drobnoustrojów i pozostałości po chemicznych środkach ochrony roślin. W różach brokułów mogą ukrywać się gąsienice, dlatego warto zanurzyć warzywa w słonej wodzie, by skutecznie się ich pozbyć. Usuwamy zdrewniałą część głąba oraz duże liście. Małe listki, między różyczkami, zostawiamy, bo zawierają wiele witamin. Gotowanie brokułów na parze jest najlepszym sposobem na zachowanie największej ilości składników odżywczych.

Składniki na sałatkę do obiadu:

  • brokuły – 1 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • majonez – 1 łyżka stołowa
  • jogurt naturalny – 1 łyżka stołowa
  • sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Po starannym umyciu, dzielimy brokuł na różyczki i gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody lub na parze – do miękkości.
  2. Ugotowane różyczki przekładamy na sitko. Wywar, jeśli gotujemy brokuły w wodzie, możemy wykorzystać do sporządzenia zupy lub sosu.
  3. Pomidory zanurzamy w gorącej wodzie i ściągamy skórkę. Kroimy je w niewielką kostkę.
  4. Obraną z łupin niewielką cebulę, także kroimy w kosteczkę.
  5. Warzywa przekładamy na półmisek.
  6. W kubeczku przygotowujemy dressing – mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Warzywa polewamy dressingiem i całość delikatnie mieszamy.

Lekka sałatka doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, z makaronem i ziemniakami. Jest niskokaloryczna, więc odpowiednia dla osób dbających o dietę.

Pyszna sałatka z brokułem - bukiet z warzyw kapustnych z sosem czosnkowym

Pyszna sałatka z brokułami i innymi warzywami kapustnymi, może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu lub kolacji.

Składniki na sałatkę z sosem czosnkowym:

  • brokuły – 25 dag
  • kalafior – 25 dag
  • brukselka – 25 dag
  • kapusta pekińska – 2 liście
  • pomidory – 2 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • majonez – 5 łyżek stołowych
  • mały jogurt naturalny – 1 szt.
  • czosnek w proszku – do smaku
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Brokuły i kalafior dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości, w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze.
  2. Brukselkę czyścimy i przekładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości.
  3. Liście kapusty pekińskiej starannie płuczemy.
  4. Jajka gotujemy na twardo, przez około 8 - 10 minut. Przekładamy na chwilę do zimnej wody, po czym obieramy ze skorupki i dzielimy na ćwiartki lub ósemki.
  5. Pomidory płuczemy i dzielimy na ćwiartki.
  6. Mieszamy w kubeczku majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy czosnek, sól i pieprz – do smaku. Sos czosnkowy, o smaku mniej intensywnym, otrzymamy, dodając około ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku. Smak ostrzejszy wymaga dodania 1 – ½ łyżeczki czosnku, według własnego uznania. Możemy także, zamiast czosnku w proszku, doprawić sos świeżym czosnkiem (3 – 4 ząbki), przeciśniętym przez praskę.
  7. Na półmisku układamy świeże liście kapusty pekińskiej. Nakładamy na nie – osobno – brokuły, kalafior i brukselkę. Polewamy całość sosem czosnkowym i dekorujemy jajkami i pomidorami.

Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu w lodówce, na 30 minut przed podaniem.

Prosta sałatka brokułów – z jajkiem i pomidorem

Szybka i łatwa do przyrządzenia sałatka, może stanowić barwny dodatek do śniadania lub do obiadu, a także samodzielne danie, po które sięgniemy w czasie przerwy na posiłek, w pracy lub na kolację - w trosce o smukłą sylwetkę. Barwna potrawa pięknie prezentuje się również na biesiadnym stole, np. jako smaczna przekąska, w czasie towarzyskich i rodzinnych spotkań.

Sałatka z brokułami z jajkiem na talerzu, a także najlepsze przepisy na sałatki brokułowe

Składniki na sałatkę z jajkiem, pomidorem i brokułami:

  • brokuły – 1 szt.
  • jajka – 3 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • pomidory koktajlowe – 12 szt.
  • sól i pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • duży jogurt naturalny
  • cytryna – 1 łyżka stołowa soku
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

  1. Brokuł dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na półmiękko, w osolonej wodzie. Ugotowane różyczki przekładamy do zimnej wody, co pozwoli warzywom zachować soczyście zielony kolor.
  2. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 – 10 minut. Przekładamy je do zimnej wody, obieramy ze skorupki i dzielimy na ćwiartki.
  3. Pomidory koktajlowe dzielimy na połówki.
  4. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na drobno, w kostkę.
  5. Na półmisku układamy brokuły, na nie wykładamy jajka i pomidory, a na samej górze – cebulę. Całość solimy i posypujemy pieprzem – do smaku.
  6. W blenderze mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, oliwę i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy sos przyprawiamy do smaku.
  7. Brokułową sałatkę z jajkiem, pomidorem i cebulą polewamy sosem.

Szybka sałatka najlepiej smakuje, po schłodzeniu w lodówce.

Sałatka wielkanocna z brokułami – lekka potrawa na świąteczny stół

Przy wielkanocnym stole spotyka się cała rodzina. Najważniejsze dla chrześcijan święto jest okazją do wspólnego spożycia wyjątkowych potraw, wśród których wyróżniają się warzywne wiosenne sałatki. Jajka – symbol odradzającego się życia, zielone brokuły i słoneczna kukurydza – to składniki pysznej świątecznej sałatki, podkreślającej smak tradycyjnych potraw.

Składniki na świąteczną sałatkę:

  • brokuły – 1 szt.
  • kukurydza – 1 puszka
  • jajka – 4 szt.
  • majonez – 3 łyżki stołowe
  • pestki słonecznika – 3 łyżki stołowe
  • pestki dyni – 3 łyżki stołowe
  • sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Brokułowe różyczki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie – na półmiękko. Przekładamy je do zimnej wody, dla zachowania ładnego zielonego koloru.
  2. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 – 10 minut. Przekładamy je do zimnej wody, obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki.
  3. Na półmisku układamy brokuły i jajka. Dodajemy kukurydzę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie mieszamy, dodając majonez.
  4. Na koniec sałatkę posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

Sałatka wielkanocna dobrze smakuje z chlebem jako dodatek do świątecznych mięs i samodzielna potrawa. Warto ją wyeksponować, by stanowiła również oryginalną barwną ozdobę świątecznego stołu.

Brokuły mrożone – szybka sałatka na co dzień i na święta

Mrożenie warzyw jest najlepszym sposobem na ich utrwalenie. Mrożone brokuły zachowują swoje właściwości odżywcze, a pod względem smaku, zapachu i koloru nie różnią się od świeżych warzyw. Mrożonki umożliwiają szybkie przygotowanie potraw, co jest szczególnie ważne, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub zapomnimy o zakupach, w drodze z pracy do domu.

Składniki na sałatkę z mrożonych brokułów:

  • mrożone różyczki brokułów – 5-6 różyczek
  • pomidory – 2 szt.
  • kiszone ogórki – 2 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • mały jogurt (lub ½ szklanki śmietany)
  • szczypiorek – 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Mrożone różyczki brokułów wsypujemy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości.
  2. Pomidory, po sparzeniu, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki.
  4. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 – 10 minut, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skorupki. Kroimy je w kostkę.
  5. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze sobą, z dodatkiem jogurtu (lub śmietany).
  6. Gotową sałatkę posypujemy szczypiorkiem.

Prosta sałatka z mrożonych brokułów jest smaczną przystawką do dań obiadowych i na kolację. Jest niskokaloryczna, co docenią osoby, dbające o szczupłą sylwetkę.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny