Surówka z białej rzodkwi w codziennym menu

Surówka z białej rzodkiewki – witaminy i właściwości

Biała rzodkiew jest świetnym warzywem, na dodatek dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Stosunkowo tania i obfitująca w składniki odżywcze – aż trudno uwierzyć, że jest tak mało popularna. Ma wiele wspólnego z rzodkiewką, częściej jednak jest kojarzona z rzepą, jednakże to dwa zupełnie inne warzywa.

Surówka z białej rzodkiewki powinna pojawić się w naszych jadłospisach przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Zawiera wiele witaminy C i wspomaga odporność. Dodatkowo ma bardzo mało kalorii przy naprawdę wysokim indeksie sytości, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które chcą walczyć z nadprogramowymi kilogramami. Można robić z niej zdrowe odpowiedniki chipsów ziemniaczanych czy frytek, warzywo jednak najlepiej smakuje w postaci surówki – idealnie komponuje się z innymi warzywami.

Surówka z rzodkiewki białej jest jednak dość charakterystyczna. Rzodkiew ma wyjątkowy smak – dość ostry, wyrazisty, w końcu to bliska krewniaczka chrzanu. Wyróżnia się także dość intensywnym aromatem. Rzodkiew biała jest większa niż rzodkiewki. Ma białą skórkę i miąższ, dlatego właśnie mylona jest z rzepą. Z tego powodu powstaje cała fala nieporozumień. Na rzepę czasami mówi się „czarna rzodkiew, a na białą rzodkiew – rzodkiewka albo rzepa. Nie ważne jednak, której z tych nazw używasz na co dzień, najważniejsze jest to, by warzywo jak najczęściej trafiało na twój talerz.

Surówka z rzodkwi – podstawowy przepis

Surówka z rzodkwi może być przygotowana bardzo prosto. Wystarczy do niej dodać trochę marchwi i jabłka, by była naprawdę smakowita. Idealnie komponuje się z typowym obiadem – dowolne mięso, ziemianki lub kasza i surówka z rzodkwi to najlepsze połączenie. W ten sam sposób powstaje surówka z rzepy białej.

  • 1 rzodkiew biała,
  • 1 jabłko,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatek oleju nie jest konieczny, ale warto dodać go chociaż trochę. Dzięki niemu witaminy lepiej się przyswajają, zwłaszcza witamina A, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Możesz dodać także co nieco nasion słonecznika lub dyni. One także są źródłem wartościowego tłuszczu, który zwiększy przyswajalność witamin.

  1. Obierz rzodkiew. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Obierz marchew, zetrzyj na tarce do pozostałych warzyw.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone rzodkiewki.

Surówka z białej rzodkiewki – przepisy

Obiadowa surówka z białej rzodkiewki ze śmietaną

Rzodkiew biała świetnie komponuje się ze śmietaną. Delikatna śmietana świetnie komponuje się z ostrością warzywa, więc połączenie jest naprawdę idealne. W ten sam sposób może powstać surówka z rzepy białej lub zwykłej różowej rzodkiewki, ale to właśnie rzodkiew sprawdzi się najlepiej.

  • 1 rzodkiew biała,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki soli

Śmietanę możesz zamienić na jogurt naturalny, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność surówki. Jednakże wybierz raczej ten o delikatniejszym smaku, ponieważ kwaskowatość jogurtu nie najlepiej komponuje się z warzywem.

  1. Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Zalej sokiem z cytryny.
  3. Posiekaj pietruszkę. Dodaj do rzodkwi.
  4. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj sól do smaku.
  6. Podawaj z mięsem lub wegetariańskimi kotlecikami.

Surówka z rzodkwi białej z dodatkiem majonezu

Majonez także świetnie współgra ze smakiem rzodkwi. Ta dodaje surówce ostrości, majonez delikatnego posmaku. Jeśli jeszcze dodasz do całości marchew, cała surówka będzie po prostu bardzo smaczna.

  • 1 rzodkiew biała,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • pieprz i sól do smaku

Aż trudno uwierzyć, że tak proste połączenie smaków może zrobić tak wielką furorę. Surówka jest naprawdę bardzo smaczna i dobrze komponuje się zarówno z tradycyjnymi, jak i mniej typowymi obiadami – zapiekankami, także makaronowymi, placuszkami z warzyw i tym podobnymi daniami.

  1. Obierz rzodkiew i zetrzyj ją na tarce.
  2. Obierz marchew i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj warzywa razem.
  3. Poszatkuj szczypiorek, dodaj do warzyw.
  4. Wymieszaj majonez z jogurtem i dodaj przyprawy.
  5. Zalej sosem majonezowym sałatkę. Dokładnie wymieszaj.

Surówka z rzodkwi – ciekawe przepisy

Surówka z rzodkiewki białej i pora

Rzodkiew biała i por – to połączenie dla osób, które lubią ostrawe smaki i wyraziste dania. Dlatego zamiast części rzodkwi dodaje się zwykłe, różowe rzodkiewki. Nieco wyrównują ostrość surówki i sprawiają, że każdemu posmakuje.

  • 1 por,
  • ½ białej rzodkwi,
  • 5 średniej wielkości rzodkiewek,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Dzięki jogurtowi surówka nabiera delikatniejszego, bardziej kremowego smaku. Dlatego nie warto zniechęcać się ostrością warzyw – to naprawdę idealne połączenie.

  1. Obierz rzodkiew, pokrój ją na cienkie kawałeczki.
  2. Odkrój ogonki od rzodkiewek, pokrój je na małe kawałeczki.
  3. Obierz por ze zniszczonych liści wierzchnich. Poszatkuj białą część na drobne kawałki.
  4. Wymieszaj warzywa razem.
  5. Posiekaj koperek, dodaj do surówki.
  6. Dodaj oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Dodaj przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj.

Surówka z rzodkwi białej z rodzynkami – przepis

To chyba najbardziej zaskakująca propozycja ze wszystkich – rzodkiew biała i rodzynki. Zaskakujące połączenie, ale naprawdę, jak najbardziej udane. Ten przepis spodoba ci się, jeśli lubisz nieoczywiste dania i jeśli chcesz odżywiać się wyłącznie tym, co najlepsze.

  • 1 biała rzodkiew,
  • 1 garść rodzynek,
  • 1 garść kiełków (brokuła, rzodkiewki, słonecznika lub dowolny mix),
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki surówki mają niezwykłe działanie i dużo wartości odżywczych. Zwłaszcza olej lniany, który ma dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego.

  1. Rzodkiew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miseczki.
  2. Dodaj rodzynki (bez namaczania).
  3. Polej olejem lnianym i dopraw do smaku.
  4. Przed podaniem dołóż kiełki. Dobrze wymieszaj.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny