Przepis na szynkę wieprzową - gulasz z szynki

Gulasz z szynki - popularne danie z mięsa od szynki na obiad

Gulasze z szynki wieprzowej są już w naszej kulturze znane od dawna. Przepisy na te dania z szynkówki są różne i zależą od naszych preferencji. Zobaczmy więc jeden z najprostszych przepisów, jak ze świeżej surowej szynki przygotować tradycyjny gulasz, który podamy na obiad.

Składniki:

  • szynka kulka 1 kg,
  • cebula 2 sztuki,
  • mąka 1 szklanka,
  • rosół warzywny 2 szklanki,
  • olej,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka papryki słodkiej.

Przygotowanie:

  1. Mięso szynkowe kroimy w drobną kostkę i doprawiamy słodką i ostrą papryką.
  2. W dużej misce wymieszać przyprawy i dorzucić do nich mięso. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek mięsa szynkowego w mące.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  5. Na rozgrzany olej przekładamy mięso i obsmażamy z każdej strony.
  6. Usmażoną szynkę przekładamy do garnka, dodajemy do niej cebulę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
  7. Do garnka dolewamy rosół, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dusimy 35 minut.
  8. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

W taki oto sposób nasza szynkówka zamienia się w pyszny gulasz. Sprawdź także ten artykuł o parzeniu szynki wieprzowej.

Mięso szynkowe z warzywami w formie gulaszu - przepis

Surowa szynka przyda nam się również do przyrządzenia gulaszu z warzywami, który ma z pewnością bogatszy smak od tego bez warzyw. Pamiętajmy jednak o tym, by szynkówka była świeża, tak samo, jak i warzywa, które z nią połączymy. Zobaczmy, jak wygląda przepis na gulasz.

Składniki:

Polecane do wyrobu mięs domowych!

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i zeszklimy na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość przyprawiamy i smażymy.
  3. Po usmażeniu mięsa całość zalewamy wrzątkiem i przykrywamy.
  4. Mięso z cebulą dusimy pod przykryciem do zmięknięcia mięsa. Po tym czasie do całości dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę.
  5. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki.
  6. Ogórki kroimy w kostkę.
  7. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
  8. Warzywa dodajemy do mięsa, mieszamy, przykrywamy i dusimy do momentu, aż się nie ugotują.
  9. Na koniec dodajemy poszatkowane liście bazylii i oregano.

Taki gulasz jest doskonały na obiad.

Bitki z szynki wieprzowej - doskonałe przepisy na obiad

Danie z mięsa od szynki - jak zrobić bitki z szynki wieprzowej

Gulasz to nie jedyny sposób na przygotowanie mięsa z szynki wieprzowej. Bardzo popularne i smaczne są także bitki z szynki wieprzowej. Przepisów na przygotowanie bitek z szynki wieprzowej jest wiele, dlatego warto zapoznać się z kilkoma i samemu stwierdzić, który jest najlepszy.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 0,5 l wody,
  • 1 kostka mięsna,
  • 1 gałązka lubczyku,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, przyprawiamy i obsmażamy delikatnie na dużym ogniu.
  2. Usmażone mięso przekładamy do garnka.
  3. Cebule obieramy, kroimy w pióra i dodajemy do mięsa.
  4. W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę mięsną i dodajemy to do mięsa z cebulą.
  5. Na wierzch kładziemy lubczyk, przykrywamy i dusimy całość przez godzinę.

Takie bitki podaje się z ziemniakami lub pieczywem.

Świeża szynka kulka doskonała do obiadu - bitki w sosie warzywnym

Poza tradycyjnymi przepisami na bitki z szynki wieprzowej, możemy spotkać się także z przepisem na bitki w sosie warzywnym. Danie to jest bardzo smaczne i nie tak trudne w przygotowaniu, przez co każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 marchew,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki cząbru, rozmaryn, tymianek,
  • zioła: świeże listki bazylii, 1,5 łyżki posiekanego koperku, 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, rozbijamy je delikatnie i smażymy z obu stron na oleju.
  2. Usmażone mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
  3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do cebuli dokładamy czosnek drobno posiekany.
  4. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki.
  5. Marchew myjemy i kroimy w kostkę.
  6. Do wrzącej wody wrzucamy cebulę z czosnkiem, papryką, marchewką i papryczką chili. Do całości dodajemy przyprawy i zioła.
  7. Całość dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny.
  8. Po zmięknięciu mięsa przekładamy je z połową warzyw do drugiego garnka.
  9. Wywar z warzywami blendujemy na gładko, dodajemy do niego sos sojowy oraz sól i pieprz. Masą zalewamy mięso i zagotowujemy.

Takie danie z mięsa od szynki jest bardzo smaczne.

Soczysta szynka pieczona - jaki jest przepis na szynkę wieprzową

Soczysta szynka pieczona może być przygotowana na 2 sposoby. Pierwszym z nich jest pieczenie jej w naczyniu żaroodpornym, natomiast bardziej preferowane przez większość osób jest upieczenie jej w rękawie, dzięki czemu stanie się ona jeszcze bardziej soczystą szynką pieczoną.

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • rękaw do pieczenia,
  • przyprawy: 3 łyżeczki majeranku, 1,5 łyżeczki soli, czarny pieprz, 5 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Szynkę wkładamy do szklanego naczynia.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Liście laurowe i ziele angielskie miażdżymy w moździerzu.
  4. W miseczce mieszamy przyprawy, czosnek i olej.
  5. Marynatą nacieramy mięso i wkładamy je na noc do lodówki.
  6. Szynkę przekładamy do rękawa, zawiązujemy go i przebijamy w kilku miejscach.
  7. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180oC.

Pamiętajmy by 15 minut przed zakończeniem pieczenia, rozciąć rękaw wzdłuż, dzięki czemu ładnie nam się ona przyrumieni.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 85,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny