Tradycyjny przepis na buraki zasmażane z jabłkiem

Do przygotowania potrawy wybieramy jędrne i nieuszkodzone warzywa. Dokładnie szorujemy je i płuczemy. Przygotowanie potrawy wymaga uprzedniego ugotowania buraków lub ich upieczenia w piekarniku, przez około 1-2 godziny – do miękkości. Możemy poddać je obróbce cieplnej po obraniu ze skórki i rozdrobnieniu lub obrać skórkę po ugotowaniu lub upieczeniu całych warzyw. Buraki rozdrabniamy, używając jednorazowych rękawiczek, by sok buraczany nie zabarwił skóry rąk.

Składniki:

  • buraki - 60 dag
  • kwaskowe jabłka - 20 dag
  • tłuszcz - 3 dag
  • mąka - 2 dag
  • woda - ¼ szklanki
  • cytryna – sok do smaku
  • sól – do smaku
  • cukier – do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotowane lub pieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Przygotowujemy jasną zasmażkę – rumienimy na patelni mąkę. Topimy tłuszcz i łączymy z mąką, dolewając ¼ szklanki zimnej wody. Dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek i całość wlewamy do startych buraczków.
  3. Dokładnie mieszamy buraki z zasmażką, dodajemy sól i cukier – do smaku. Potrawę mocno podgrzewamy.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i dodajemy do buraczków.
  5. Całość dokładnie mieszamy.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Przygotowane w ten sposób zasmażane buraki z jabłkiem dobrze smakują na ciepło jako dodatek do potraw mięsnych. Można wzbogacić smak dania, dodając 2 łyżki śmietany. Buraczki ze śmietaną będą delikatniejsze w smaku. Na wiosnę, zamiast jabłek, możemy dodać drobno posiekany rabarbar. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na dania z buraków.

Smaczne i łatwe przepisy na zasmażane buraki

Przepis na buraczki z cebulą i czosnkiem

Swój wyjątkowy smak buraczki zawdzięczają dodatkom, które dodadzą potrawie ostrości. Warto przygotować większą ilość buraczków, by część dania przełożyć do słoików. Buraczki na zimę urozmaicą nasz jadłospis, a pani domu wybrnie z kulinarnego problemu, w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

Składniki:

  • buraki – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 – 3 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  • mąka – 1 łyżka stołowa
  • kwaśne jabłka – 2 sztuki (np. antonówki)
  • sól i pieprz– do smaku
  • cukier – do smaku

Przygotowanie:

  1. Gotowane lub pieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Możemy je także zmiksować, używając blendera.
  2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i olej. Przekładamy cebulę. Lekko ją rumienimy.
  3. Do cebuli dokładamy czosnek, który drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę do czosnku. Mieszamy z cebulą.
  4. Mąkę mieszamy z cebulą i czosnkiem – smażymy całość przez około 2 – 3 minuty.
  5. Teraz czas na buraki – wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy.
  6. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Łączymy je z buraczkami.
  7. Zasmażane buraczki doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Buraczki doskonale smakują na ciepło i na zimno. Są pysznym uzupełnieniem obiadu. Tradycyjnie bywają podawane do mięsnych potraw, zwłaszcza tych pieczonych, np. kotletów wieprzowych oraz dań drobiowych. Buraczki są również smacznym dodatkiem jarskim, np. do ziemniaków, makaronów lub jajek.

Buraki zasmażane z ziemniakami

Buraczki z dodatkiem ziemniaków mogą stanowić samodzielne danie lub uzupełnienie głównego posiłku. Docenią je osoby, dbające o szczupłą sylwetkę, bowiem potrawa zawiera jedynie 93 kcal.

Składniki:

  • buraki – 30 dag
  • ziemniaki – 20 dag
  • masło - 40 g
  • sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki i ziemniaki dokładnie myjemy.
  2. Warzyw nie obieramy ze skórki – gotujemy je w osobnych rondlach, w osolonej wodzie - do miękkości.
  3. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i przecieramy, przy pomocy blendera.
  4. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy ze skórki i dokładnie rozgniatamy.
  5. Łączymy na patelni buraki z ziemniakami i krótko zasmażamy potrawę, na maśle, na małym ogniu, ciągle mieszając, do otrzymania gładkiej masy.
  6. Doprawiamy całość do smaku.
  7. Gotową potrawę dekorujemy zieleniną.
Buraki zasmażane z dodatkami na patelni oraz przepis na zasmażane buraki na ciepło do obiadu

Danie można również wzbogacić, przygotowując je ze śmietaną, z cebulą i z czosnkiem. Potrawę podajemy na ciepło.

Zasmażane buraki z cebulą i czerwoną papryką

Potrawa z buraków, z dodatkiem czerwonej papryki, pięknie pachnie i dobrze smakuje. Buraczki można serwować na ciepło i na zimno, np. jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • buraki – 1 kg
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • mąka – 2 łyżki stołowe
  • cytryna – sok do smaku
  • masło klarowane – 2 łyżki stołowe
  • woda
  • sól i pieprz – do smaku
  • cukier – do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach – do miękkości.
  2. Ugotowane i ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na drobną kostkę.
  4. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy warzywo w kostkę.
  5. Cebulę i paprykę podsmażamy na maśle, solimy do smaku, po czym dolewamy około ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem – do miękkości.
  6. Do uduszonej papryki i cebuli dodajemy buraczki – całość mieszamy.
  7. Do ½ szklanki wody dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy ze sobą o dolewamy do potrawy.
  8. Danie dusimy przez parę minut, z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny.

Potrawa zawiera wiele cennych składników odżywczych. Tak przygotowane buraczki są smacznym codziennym dodatkiem do obiadu oraz mogą stanowić smaczne uzupełnienie potraw, podawanych w czasie rodzinnych i towarzyskich spotkań.

Sałatka z pieczonych buraków – najlepsza na zimę

Przetwory z buraków są sposobem na zaopatrzenie domowej spiżarni w zdrowe i smaczne dodatki do obiadu – przez cały okres jesienno-zimowy.

Składniki:

  • buraki – około 5 kg
  • cebula – 0,5 kg
  • papryka czerwona – 1 kg
  • kwaśne jabłka – 1 kg
  • ocet – 1 szklanka
  • cukier – 1 szklanka
  • pieprz – do smaku
  • sól – 2 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Wyszorowane buraki pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza – do miękkości.
  2. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na talarki.
  3. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki.
  4. Cebulę obieramy z łupin – kroimy ją w kostkę.
  5. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zalewamy przegotowaną wodą, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
  7. Zawartość naczynia przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki.
  8. Pasteryzujemy sałatkę około 15 minut.

Sałatka z pieczonych buraków jest zdrowym dodatkiem do głównego dania. Nie powstydzimy się smacznej przekąski także w czasie rodzinnych uroczystości. Przetwory z buraków są podstawą do przygotowania oryginalnych dań – na ciepło i na zimno oraz stanowią smaczny dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 75,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny