Zupa pomidorowa – szybki sposób na zdrowy posiłek

Świeże pomidory są warzywami owocowymi, nadającymi się do spożycia po całkowitym dojrzeniu. Zawierają witaminy, składniki mineralne oraz cukier, chociaż w smaku nie są słodkie. Prawdziwym bogactwem warzyw jest likopen, związek chemiczny, który ma dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Według opinii dietetyków, regularne spożywanie dań ze świeżych pomidorów oraz z ich przetworów, pozwoli uniknąć wielu dolegliwości zdrowotnych i poprawi kondycję naszego organizmu.

Zupa pomidorowa, dzięki dużej zawartości likopenu, korzystnie oddziałuje na pracę serca i całego układu krwionośnego. Osoby jedzące często pomidory, mniej narażone są na choroby nowotworowe, cieszą się zdrowszą skórą i mocniejszymi kośćmi. Pyszna zupa pomidorowa jest niskokaloryczna i lekkostrawna, więc polecana jest osobom dbającym o linię, jest odpowiednia dla seniorów oraz dzieci. Możemy ją przygotować zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z pomidorów z puszki.

Zupa krem przypomina gęsty mus. Do jej przygotowania możemy wykorzystać różne warzywa. Bazą zupy jest bulion warzywny, najlepiej domowej roboty. Po ugotowaniu, wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny krem. Kremowa zupa pomidorowa wybornie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Kolorową i pyszną ozdobę może stanowić dodatek śmietany, prażonych pestek dyni, grzanek lub groszku ptysiowego.

Zupa krem – pyszna zupa ze świeżych pomidorów

Krem pomidorowy – szybki przepis

Krem z pomidorów powinien uzyskać gęstą konsystencję, więc do przygotowania zupy wykorzystujemy jędrne i mięsiste pomidory. Po sparzeniu, ściągamy skórkę i kroimy pomidory na mniejsze cząstki. Zupę gotujemy w większym garnku, o pojemności przynajmniej 2 l.

Składniki:

  • pomidory – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2-3- ząbki
  • bulion warzywny – 1 ½ szklanki (można dodać bulionu drobiowego)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól i pieprz – do smaku
  • cukier – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do garnka. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dolewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy składniki, aż cebula lekko się zarumieni.
  2. Dokładamy pokrojone pomidory i wlewamy bulion. Zawartość garnka mieszamy, dodajemy cukier, pieprz i sól. Zupę gotujemy bez przez 15 minut, delikatnie mieszając.
  3. Gotową zupę odstawiamy z kuchenki. Miksujemy ją przy pomocy blendera na gładki krem.

Tak przygotowana zupa pomidorowa jest prawdziwie letnim przysmakiem. Serwujemy ją, przyozdobioną listkami bazylii lub zieloną pietruszką, w bulionówkach. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.

Krem z pomidorów – włoska zupa z parmezanem

Włoska kuchnia słynie z doskonałej żywności, a pomidory i ser parmezan są podstawowymi składnikami wielu potraw. Podobnie jak w polskiej kuchni, zupy stanowią pierwsze danie Primo.

Składniki:

  • pomidory – 1 kg
  • cebula – 1 sztuk
  • czosnek – 3 ząbki
  • olej z oliwek – 1 łyżka stołowa
  • bulion warzywny – 1 ½ szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka chilli w proszku – na czubku łyżeczki, do smaku
  • liście laurowe – 2 sztuki
  • cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • tarty ser parmezan – około 50 g
  • świeże listki bazylii – do dekoracji zupy
Zupa krem z pomidorów w misce z grzankami, a także zupa krem pomidorowy i przepisy
Jak zrobić krem z pomidorów, czyli najlepsze przepisy na zupę krem z pomidorów

Przygotowanie:

  1. Mięsiste pomidory, po sparzeniu, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki lub przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy na oleju.
  3. Bulion zagotowujemy i dolewamy do cebuli.
  4. Pokrojone pomidory przekładamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe oraz przyprawy. Wszystko razem gotujemy przez około 15 minut.
  5. Gotową zupę odstawiamy z kuchenki, usuwamy liście laurowe. Dodajemy 2/3 tartego parmezanu i miksujemy zupę na gesty mus.

Krem pomidorowy serwujemy posypany tartym parmezanem i udekorowany świeżymi listkami bazylii. Do zupy podajemy świeżą bagietkę.

Pomidorowa po hiszpańsku – gazpacho z grzankami

Zupa pomidorowa, popularna w Hiszpanii, nie wymaga gotowania. Gazpacho to zimny chłodnik -  pyszna zupa, idealna w czasie upalnego lata.

  • duże miękkie pomidory – około 1 kg – bez skórki
  • czerwona papryka – 2 – 3 sztuki
  • zielona papryka – 1 sztuka
  • zielony ogórek – 1 sztuka – bez skóry
  • cebula – 1 sztuka – obrana z łupin
  • czosnek – 4 ząbki
  • oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • ocet winny – 2-3 łyżki do smaku
  • sól  - do smaku
  • woda mineralna – ½ szklanki
  • kilka kromek chleba

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu umieszczamy pokrojone w kostkę pomidory oraz pozostałe warzywa.
  2. Dodajemy wodę mineralną, ocet i oliwę.
  3. Z jednej kromki białego pieczywa odkrawamy skórkę, a miąższ rozdrabniamy i łączymy z warzywami. Dodajemy przyprawy.
  4. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus.
  5. Gotową zupę wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Gazpacho dobrze smakuje z rozmaitymi dodatkami, dodawanymi według uznania – z grzankami, z jajkiem na twardo, z oliwkami lub z mięsem.

Przepis na zupę krem - pomidorowa z pomidorów z puszki

Zupa krem z pomidorów – z dodatkiem marchewki

Pomidory z puszki umożliwiają przygotowanie smacznej i pożywnej pomidorówki poza sezonem na świeże pomidory. Na rynku dostępne są pomidory w puszce - w całości lub krojone.

Składniki:

  • pomidory z puszki 400 g – 2 sztuki
  • woda – 1 szklanka
  • oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
  • czosnek – 4 ząbki
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • cukier, sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Obraną z łupin cebulę i marchewkę kroimy na plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy wszystko na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na małym ogniu, do miękkości.
  2. Do miękkich warzyw dodajemy przyprawy oraz pomidory z puszki. Całość mieszamy i dolewamy wodę.
  3. Zupę gotujemy przez kolejne 5 minut, po czym odstawiamy z ognia i miksujemy na gładki krem.

Gotową kremową zupę podajemy z grzankami, udekorowaną łyżeczką gęstej śmietany i zieloną pietruszką.

Kremowa zupa z pomidorów z puszki – z mozzarellą

Składniki:

  • pomidory z puszki 400 g – 2 sztuki
  • bulion warzywny – 2 szklanki
  • oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • ser mozzarella – około 20 dag
  • cebula – 1 sztuka
  • przecier pomidorowy – 1 łyżka
  • cukier, sól i pieprz – do smaku
  • suszona bazylia – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Obraną z łupin i drobno pokrojoną cebulę przekładamy do rondla i podsmażamy na oliwie, z dodatkiem czosnku, przeciśniętego przez praskę.
  2. Do cebuli dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego oraz suszoną bazylię – całość mieszamy i przez chwilę smażymy.
  3. Pomidory z puszki przekładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Łączymy je z zawartością rondla, dolewając 2 szklanki bulionu warzywnego. Gotujemy zupę przez około 5 minut. Doprawiamy do smaku.
  4. Zupę odstawiamy z kuchenki i miksujemy na aksamitny krem.
  5. Ser mozzarella kroimy w kostkę.

Zupę serwujemy w bulionówkach, dodając do każdej porcji pokrojony ser i dekorując ją świeżą bazylią. Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów wspaniale smakuje z grzankami.

ikona podziel się Przekaż dalej