Szwedzkie śledzie kiszone - śledzie po skandynawsku w różnych sosach

Szwedzkie śledzie kiszone w sosie curry - przepis

Zacznijmy od tego, że kiszone śledzie nie są elementem obowiązkowym w naszej kuchni. Co więcej, nie są one aż tak chętnie kupowane, ponieważ cena za nie jest dość wysoka. Jednak musimy pamiętać, że ceny będą się różniły w zależności od producenta oraz tego, gdzie zakupimy ten produkt. Z reguły cena za około 400 g wynosi około 50-70 zł.

Jednak bez względu na to, czy ten śledź marynowany jest lubiany, czy nie, warto zapoznać się z różnymi przepisami na to, w jaki sposób możemy go przygotować. Pamiętajmy jednak o tym, że na kiszone śledzie nie znajdziemy tak wielu przepisów, jak na surowe ryby. Zobaczmy więc w jaki sposób może być przygotowany sfermentowany śledź marynowany.

Składniki:

  • 8 śledzi kiszonych,
  • 10 marynowanych cebulek,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżka miodu,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 150 ml majonezu,
  • 0,5 jabłka,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kiszone śledzie kroimy na 2 cm kawałki.
  2. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Por kroimy w cienkie plastry.
  4. Jabłko, śledzie i por wkładamy do miski.
  5. Do całości dodajemy cebulki pokrojone na ćwiartki.
  6. Na koniec dodajemy śmietanę, miód, curry, majonez oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Całość dokładnie mieszamy.

Pamiętajmy, że te kiszone śledzie powinny być odstawione na około 12 godzin do lodówki, dzięki czemu przejdą one smakiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na śledzie z suszonymi pomidorami.

Kiszone śledzie po skandynawsku w sosie miodowym - prosty przepis na sfermentowane śledzie

Śledzie kiszone są najbardziej popularne jako śledzie marynowane w różnego rodzaju sosach. Możemy je np. przygotować w sosie curry, który przepis znajduje się powyżej, ale także w sosie cytrynowym, musztardowym, a nawet i w sosie miodowym. Zajmijmy się teraz tym ostatnim, a mianowicie sosem miodowym, który nie jest uwielbiany przez wszystkich, natomiast jego smak doskonale komponuje się ze śledziem i ostrością innych składników. Zobaczmy, jak wygląda przepis na te szwedzkie śledzie kiszone.

Składniki:

  • 8 śledzi kiszonych,
  • 3 papryczki chili,
  • sok z limonki,
  • 50 ml majonezu,
  • 50 ml gęstej i kwaśnej śmietany,
  • 100 ml gęstego naturalnego jogurtu,
  • 3 łyżki miodu,
  • przyprawy: sól.

Jeśli nie przepadamy za ostrymi składnikami, możemy bez problemu zrezygnować z papryczki chili lub zamienić ją na normalną paprykę.

Przygotowanie:

  1. Kiszone śledzie kroimy pod skosem w około 2 cm paski.
  2. Papryczki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  3. Chili z sokiem z limonki, jogurtem, majonezem, śmietaną i miodem wkładamy do blendera.
  4. Całość dokładnie blendujemy.
  5. Na koniec dodajemy sól i jeszcze chwilę blendujemy.
  6. Śledzie wkładamy do słoika razem z sosem z blendera.
  7. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki.

Śledzie marynowane powinny być w lodówce przez około 3 dni.

Sfermentowane śledzie - jak użyć je w sałatce

Sfermentowane śledzie, które charakteryzują się intensywnym i nieprzyjemnym zapachem, przez co znane są jako śledzie śmierdzące, nadają się nie tylko do tego, aby je zamarynować. Otóż ze śledzi kiszonych możemy również przygotować różne sałatki. Jedną z nich jest bardzo smaczna sałatka ziemniaczana z kiszonymi śledziami po skandynawsku. Zobaczmy, jak ją zrobić.

Składniki:

  • kiszone śledzie,
  • ziemniaki,
  • koperek,
  • czerwona cebula.

Składniki do sosu:

  • miód,
  • oliwa z oliwek,
  • musztarda,
  • ocet winny.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy i zostawiamy je do ostygnięcia.
  2. Po ostygnięciu kroimy je w średniej wielkości kostkę.
  3. Kiszone śledzie kroimy w kostkę.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  5. Koperek siekamy na drobno.
  6. Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą.
  7. Ocet mieszamy z musztardą i dokładnie mieszamy.
  8. Do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek i łyżkę miodu.
  9. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  10. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

Sałatka powinna odstać około godziny w lodówce.

Śledzie w słoiku, a także przepisy na sfermentowane i kiszone śledzie
Najlepsze przepis na kiszone śledzie, czyli jak zrobić sfermentowane śledzie

Kiszona ryba - proste przepisy na te śmierdzące przysmaki

Kiszone śledzie po skandynawsku - przepis na kanapkę ze śledziem marynowanym

Sfermentowane śledzie, mimo tego, że nie cieszą się dużym zainteresowaniem, charakteryzują się nie tylko bardzo silnym i nieprzyjemnym zapachem, ale także są one kwaśne, słone i mają kremową konsystencję. Są one więc doskonałym dodatkiem do różnych produktów.

Składniki:

  • chleb,
  • kiszone śledzie,
  • ziemniaki,
  • kwaśna śmietana,
  • czerwona cebula.

Pamiętajmy, że najlepiej użyć cienko krojonego chleba.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Po ostygnięciu kroimy je na dość drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy i siekamy na drobno.
  4. Z kiszonych śledzi usuwamy wnętrzności i usuwamy głowę.
  5. Wszystkie składniki układamy na chleb.

Kanapka jest gotowa do spożycia.

Tortilla ze sfermentowanych śledzi - jak ją zrobić

Kiszone śledzie są bardzo popularnym produktem spożywczym w Szwecji. To właśnie tam powstały sfermentowane śledzie. Warto wiedzieć, że mimo tego, że cena za nie jest dość wysoka, są one tam chętnie kupowane. Tam powstał również przepis na tortillę z kiszonymi śledziami. Zobaczmy, w jaki sposób należy ją przygotować i co jest do tego potrzebne.

Składniki:

  • placki tortilli,
  • kiszone śledzie,
  • czerwona cebula,
  • pomidory,
  • szczypiorek,
  • kwaśna śmietana,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kiszone śledzie kroimy w kostkę.
  2. Szczypiorek siekamy na drobno.
  3. Kwaśną śmietanę mieszamy ze szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  4. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  5. Pomidory kroimy w niedużą kostkę.
  6. Tortillę smarujemy sosem ze śmietany i szczypiorku.
  7. Na wierzch wkładamy pomidory, cebulę i kiszone śledzie.
  8. Całość zawijamy w tortillę.
  9. Tortillę możemy pokroić na mniejsze kawałki.
ikona podziel się Przekaż dalej