Przepisy na domowe suszenie pomidorów

Suszone pomidory w piekarniku

Domowe suszone pomidory z piekarnika nie smakują tak, jak te kupione w sklepie. Są o wiele, wiele lepsze! Delikatniejsze, bardziej miękkie, po prostu rozpływają się w ustach! Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju makaronów i zapiekanek – to idealny dodatek do dań włoskich, ale sprawdzą się do wszystkich wariacji na temat mięsa, risotto i tym podobnych dań. Jak przygotować suszone pomidory w piekarniku?

  • 1 kg małych pomidorów,
  • sól do smaku

Do suszenia nie musisz używać małych pomidorków koktajlowych, dobrze się sprawdzają na przykład te śliwkowe, o jajowatym kształcie. Są także specjalne odmiany do suszenia. Są właśnie niewielkie i mają podłużny kształt, a przy tym zachowują zwartą konsystencję.

  1. Pomidory dobrze umyj. Przekrój na połówki i usuń nasiona.
  2. Ułóż pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zawsze skórką do dołu.
  3. Każdego pomidora lekko posól.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni (z termoobiegiem) na środkowy poziom. Uchyl drzwiczki piekarnika.
  5. Susz od 2 do 4 godzin.

I już – suszone pomidory gotowe. Dobrze wysuszone możesz przechowywać przez jakiś czas w suchym miejscu. Możesz także przygotować je na zimę do słoików, korzystając z któregoś przepisu poniżej.

Domowe suszone pomidory z suszarki

Według starych włoskich przepisów, pomidory powinny być suszone na słońcu, ale taki efekt trudno uzyskać w domowych warunkach. Dlatego do ich przygotowania można użyć także suszarki do warzyw i owoców. Jest w tym świetna, a cały proces nie zajmuje dużo czasu. Problem jest tylko taki, że jeśli chcesz przygotować większą porcję pomidorów, na przykład, by potem zakonserwować je w oleju na zimę w słoiku, może okazać się, że suszarka jest za mała i czeka cię suszenie przez dłuższy czas.

  • 1 kg pomidorów,
  • odrobina soli do każdego pomidora

Tak jak w przepisie powyżej – wybór pomidorów jest naprawdę dowolny. Suszone pomidory koktajlowe będą świetnie, ale możesz także wykorzystać odmiany do suszenia, takie jak ‘Lima’ czy ‘Roma’. Wszelkie pomidory śliwkowe także dobrze się sprawdzą.

  1. Umyj pomidory, osusz je i przekrój na połówki.
  2. Usuń gniazda nasienne ze środka.
  3. Ułóż pomidory w suszarce, pozostaw do suszenia według zaleceń producenta.

Przepis na suszone pomidory w słoiku

Przygotowane według wcześniejszych przepisów pomidory można zostawić do zjedzenia, ale można przygotować także zamarynować je w oleju lub w oliwie i przechować je na zimę. Oto podstawowy przepis na suszone pomidory w słoiku.

  • 1 kg suszonych pomidorów na słońcu lub wybraną metodą z powyższych,
  • olej roślinny lub oliwa z oliwek – ilość według wielkości słoików,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego

Suszone pomidory w oleju lub oliwie świetnie się sprawdzają. Zużyty do ich przygotowania olej można wykorzystać potem do smażenia lub sałatek – będzie miał przyjemny, pomidorowy smak, a domowe pomidory idealnie nadają się do wielu różnych dań.

  1. Skrop suszone pomidory octem i delikatnie wymieszaj.
  2. Pomidory włóż do słoików, ale nie do pełna. Nie musisz zbyt ubijać.
  3. Dodaj ząbki czosnku do słoików.
  4. Podgrzej olej i zalej słoiki. Od razu zakręć.
  5. Postaw słoiki do góry dnem. Kiedy zakrętki złapią, weki możesz trzymać w domu przez dłuższy czas.
Suszone pomidory na blaszce do piekarnika oraz przepis na suszone pomidory w słoiku

Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie tego składnika, sprawdź także ten artykuł z przepisami na śledzie z suszonymi pomidorami.

Suszone pomidory – ciekawe przepisy na zimę

Suszone pomidory z papryczką chili

Domowe suszenie pomidorów pozwala także na przygotowanie ciekawych marynat o nietypowych smakach. W tym wypadku możemy dodać im co nieco ostrości dzięki chili. Wtedy olej także będzie nieco bardziej ostry, co podkręci każde, dowolne danie. Do tego przepisu nadają się i suszone pomidory koktajlowe, i zwykłe o mniejszym rozmiarze.

  • 2 kg pomidorów,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego,
  • dowolny olej roślinny lub oliwa z oliwek,
  • 2 papryczki chili – świeże lub suszone

Robiąc suszone pomidory z chili możesz zastosować dowolne papryczki – świeże lub wysuszone. W tym drugim wypadku wystarczy mniejsza ilość, by olej i pomidory były bardziej wyraziste w smaku. Oczywiście zamarynowana papryka także nadaje się do zjedzenia.

  1. Przygotuj pomidory suszone według wybranej metody.
  2. Przełóż suche pomidory do miski i dodaj trochę octu.
  3. Przełóż pomidory do słoików. Do każdego z nich dodaj papryczkę lub jej kawałek.
  4. Podgrzej olej lub oliwę do ciepła. Zalej słoiki.
  5. Od razu zakręć i postaw do góry dnem, by zakrętki załapały. Nie musisz pasteryzować w garnku ani piekarniku – słoiki powinny przetrwać całą zimę.

Przepis na suszone pomidory w słoiku z bazylią

Suszone pomidory można zrobić z dowolnymi ziołami. Dzięki nim cała marynata będzie o wiele bardziej aromatyczna. Nasza propozycja to bazylia – jest świeża, pachnąca i chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. Jednakże możesz użyć dowolnych ziół, na przykład prowansalskich lub tymianku.

  • 2 kg suszonych pomidorów przygotowanych wybraną metodą,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki bazylii suszonej,
  • olej lub oliwa z oliwek – ilość zależna od objętości słoików

Przygotowanie marynaty nie jest szczególnie trudne. Przepis nie jest skomplikowany, a dzięki dodaniu ziół pomidory mają wspaniały zapach. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkich past kanapkowych i kanapek z pieczonymi warzywami czy twarogiem.

  1. Przygotuj pomidory według wybranej metody.
  2. Suszone, przestudzone pomidory wymieszaj z octem jabłkowym i bazylią suszoną.
  3. Przełóż pomidory do słoików.
  4. Podgrzej oliwę. Bardzo ciepłą zalej słoiki i od razu zakręcaj. Postaw do góry dnem.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny