5 wczesnych odmian jabłoni, które warto znać - poznajesz je?
Jeśli nie możesz doczekać się jabłek z własnego drzewa, to powinieneś zasadzić chociaż jedno drzewko z tych najwcześniejszych odmian jabłoni. Dojrzewają one już latem, a ich owoce są równie smaczne, jak te jesienne. Przedstawiamy wczesne odmiany jabłoni, które warto znać!
Jeśli szukasz więcej informacji i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o jabłoniach.
Wczesne vs. późne odmiany jabłoni
Odmiany jabłoni można podzielić na trzy typy ze względu na czas owocowania. Wczesne jabłonie to te, które wytwarzają zdatne do zjedzenia owoce latem – najczęściej w połowie lipca i przez cały sierpień. Jabłonie te czasami wcześniej kwitną, zatem zdarza się, że ich pąki padają ofiarą powtarzających się wiosennych mrozów. Nie dotyczy to jednak wszystkich odmian.
Zaraz po nich w owocowanie wchodzą późne odmiany jabłoni, czy może raczej średnie, ponieważ to te, które zbiera się jesienią, głównie we wrześniu. Ich jest najwięcej, ponieważ jabłoń to roślina, która generalnie owocuje jesienią. Zimowe odmiany jabłoni to znowu te, których owoce nadają się do zbioru w październiku i później (chociaż po pierwszych przymrozkach najczęściej opadają). Są smaczne i co ważniejsze – trwałe. Zimowe odmiany jabłoni z reguły nadają się do przechowywania przez całą zimę. Oczywiście trzeba zapewnić im odpowiednie warunki, jednakże najczęściej udaje się to bez problemu.
Wczesne odmiany jabłoni: ‘Piros’
Wczesne jabłka, które możemy bardzo szybko zobaczyć w sklepach i na straganach to ‘Pirosy’. Owoce dojrzewają na początku sierpnia, czasami już pod koniec lipca. Te wczesne jabłonie nadają się i do uprawy towarowej, i do nasadzeń amatorskich. Rodzą smaczne, bardzo soczyste owoce, które długo nie spadają z drzewa. Można zjadać je na surowo, ale dobrze sprawdzają się także w przetworach i wypiekach. Są małe, mają zieloną skórkę z rozległym rumieńcem, trochę przypominają popularne ‘Championy’.
Zbiór tych wczesnych jabłek można przeprowadzać dwa lub trzy razy, na raty. Uważa się, że to najsmaczniejsze polskie jabłka. W naszym kraju są bardzo popularne, uprawia się je na dużą skalę. ‘Piros’ jest jedną z ważniejszych odmian eksportowych, także dlatego, że jabłoń rodzi co roku. Plenne korony są dość luźne i nie wymagają dużo pracy.
Wczesne jabłka: ‘Oliwka żółta’ czyli jabłoń Papierówka
Jabłoń Papierówka jest znana ze swoich niezwykłych, smacznych, zielonożółtych jabłuszek. Mają one biały, kruchy miąższ, bardzo soczysty, lekko kwaskowaty. Papierówki cieszą się dużym powodzeniem i chociaż od ich szczytu popularności minęło kilkadziesiąt lat, nadal ciągle pojawiają się w ogrodach. Jeśli zainteresowała cię ta odmiana, sprawdź także ten artykuł o uprawie papierówki w ogrodzie.
‘Oliwka żółta’ to wczesne jabłka, jej owoce nadają się do zjedzenia już w ostatniej dekadzie lipca lub na początku sierpnia. Niestety warto wiedzieć, że na zbyt wilgotnych stanowiskach roślina ma tendencję do chorowania na raka bakteryjnego kory. To przykład wczesnych jabłek idealnych do ciast i deserów.
Wczesne jabłonie: najwcześniejsza ‘Geneva Early’
‘Geneva Early’ to jedna z najwcześniejszych, jeśli nie najwcześniejsza, odmiana jabłoni. Owoce dojrzewają stopniowo, ale te bardziej nasłonecznione nadają się do zjedzenia już w połowie lipca. Drzewko owocuje przez prawie całe lato. Owoce są pokryte niedużym, czerwonym rumieńcem. Są średniej wielkości i niezwykle smaczne.
Soczysta ‘Geneva Early’ nadaje się do przetworów i do zjedzenia bezpośrednio. Owocuje każdego roku, dając stabilny, dość duży plon. Odmiana tworzy średniej wielkości drzewka, które błyskawicznie wchodzą w okres owocowania. Jest dość odporna na chłód, jednak najlepiej sprawdza się w cieplejszych miejscach kraju. Za to jest bardzo odporna na choroby jabłoni, zwłaszcza te grzybowe.
Wczesne odmiany jabłoni: ‘Diccovery’
Owoce odmiany ‘Discovery’ są gotowe do zbioru w drugiej połowie sierpnia. Z reguły są średniej wielkości, mają spłaszczony kształt i skórkę w jasnożółtym, lekko zielonym kolorze. Kryje ona miąższ o kremowej barwie, słodki i ścisły. To bardzo soczysta odmiana, dobrze sprawdza się na soki. Jest najlepsza do upraw amatorskich, ponieważ owoce nie przechowują się najlepiej. Jednakże można przeznaczyć owoce na przetwory.
Drzewa są średniej wielkości. Nie owocują może obficie, jednak corocznie i regularnie. Odmiana ‘Discovery’ nie jest zbyt wytrzymała na mróz, dlatego nadaje się do uprawy w cieplejszych częściach kraju. Ma bardzo dużą odporność na parcha jabłoni i mączniaka.
Polskie odmiany letnie: ‘Ananas Bereżnicki’
‘Ananas Bereżnicki’ to jedna ze starych odmian, która powstała w Dwudziestoleciu Międzywojennym. Pochodzi z Wileńszczyzny, została stworzona przez polskich botaników, na czele których stał profesor Adam Hrebrnicki. Jej ładne, duże i kształtne owoce mają żółtą skórkę, która pokrywa się różowym rumieńcem. Miąższ jest kruchy, zwięzły i średnio soczysty. Ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, nic więc dziwnego, że uważa się, że to najsmaczniejsza odmiana.
Drzewka rosną silnie i tworzą dużą, rozbudowaną koronę. Jest bardzo wytrzymałe na mróz i mało podatne na patogeny grzybowe. Jednak późno wchodzi w owocowanie i jest samopylne, przez co czasami nie wszystkie kwiaty zostają zapylone. Najważniejsze jest jednak to, że plon jest duży i wyrównany, a owoce znajdują zastosowanie i w przetworach, i w sokach i nadają się do jedzenie. Nie opadają zanim nie dojrzeją.