5 właściwości ananasa, o których nie miałeś dotąd pojęcia
Kiedy wymienia się listę najzdrowszych i najbardziej wartościowych owoców, ananas raczej się na niej nie znajduje. A to ogromny błąd! Owoc ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, wręcz lecznicze! Dowiedz się, na co działa ananas i wprowadź go do swojej diety na co dzień.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o owocach.
Ananas – kilka słów o gatunku
Ananas (Ananas comosus) – pochodzenie i działanie
Ananas (Ananas comosus) od dawna jest wykorzystywany w medycynie niekonwencjonalnej. Oczywiście nie w naszym kraju, ponieważ w naszej szerokości geograficznej on po prostu nie występuje. Ale w krajach swojego pochodzenia często był wykorzystywany do leczenia. Był uprawiany w Ameryce jeszcze przed przybyciem Kolumba i tam jego działanie było najbardziej doceniane.
Ananas to roślina z rodziny bromeliowatych. Owoce to w zasadzie owocostany byliny ananasa jadalnego, która ma bardzo oryginalny pokrój. Długie, sztywne i ostre liście wypuszczają krótką łodygę, na której pojawia się owoc o charakterystycznym zakończeniu – obfitym pióropuszu zielonych liści. W Polsce można uprawiać ją w doniczkach, jednak nie będzie owocowała. Dobrym towarzystwem dla ananasa na parapecie jest ubiorek wiecznie zielony.
Owoce mają ogromne zalety. Przede wszystkim mają właściwości zdrowotne i obfitują w witaminy. Na dodatek są po prostu przepyszne! Jedzenie ananasa to prawdziwa przyjemność, ponieważ żółtawy miąższ jest bardzo smaczny i słodki. Jego słodycz bywa wykorzystywana do wielu różnych dań, a sok ananasowy czasami służy do dosładzania różnych słodyczy, alkoholi i napojów, niekoniecznie tych naturalnych i BIO.
Zastosowanie ananasa w codziennej diecie
Ananasa je się dość rzadko, ale ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze warto sięgać po niego często, nawet codziennie. Oczywiście najczęściej owoc znajduje zastosowanie jako deser – jest bardzo słodki i smaczny, dlatego dobrze sprawdza się jako zamiennik sklepowych słodyczy. Można jednak dodać go także do różnych ciast i kremów. Owoce można pokroić i udekorować nimi bitą śmietanę lub lody.
W bardziej dietetycznej wersji jedzenie ananasa także nie jest trudne. Ma liczne zalety, można go zmiksować, a pulpa może posłużyć do zrobienia różnych musów i kremów. Dobrze sprawdza się także jako element do smoothies, dodaje im soczystości i słodkości. Wystarczy zmieszać go z truskawkami, bananem lub borówkami amerykańskimi. Jednakże odżywcze właściwości ananasa można wykorzystać także do smoothies warzywnych – w połączeniu ze szpinakiem i jabłkiem albo z selerem naciowym jest świetny. Słodkawy smak ułatwia wypijanie zdrowotnych smoothies o wytrawnych smakach. Z ananasa można także wycisnąć sok, który nie wymaga dosładzania. Można także kupić gotowy sok jednodniowy o wysokiej zawartości witaminy C. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zasadzić ananasa.
1. Właściwości lecznicze ananasa: działanie antynowotworowe
Badania wykazują, że działanie lecznicze ananasa polega przede wszystkim na tym, że mają działanie antynowotworowe. Przede wszystkim zawarte w nim węglowodany mają wpływ na zapobieganie nowotworów złośliwych piersi. Jedzenie ananasa wspiera przebieg mechanizmów antyoksydacyjnych, a zawarta w owocu bromelina jeszcze usprawnia to działanie, ponieważ może wspomagać usuwanie komórek nowotworowych z organizmu.
2. Lecznicze działanie ananasa: odbudowa tkanek
Ananas zawiera bromelinę (bromelainę), składnik, który ma działanie antyoksydacyjne. Ale nie tylko. To także składnik, który ma potencjał wspierania procesu odbudowy tkanek w organizmie. To, w połączeniu z witaminą C sprawia, że ananas wspomaga produkcję kolagenu. Dzięki temu wszelkie uszkodzenia skóry i rany goją się szybciej. Sok z ananasa warto pić na przykład po oparzeniu, by przyspieszyć proces zabliźniania się rany.
3. Sok ananasowy na leczenie układu trawienia
Zdrowy ananas powinno się włączyć do diety na co dzień, ale w jednym przypadku szczególnie powinno się zjeść chociaż kawałek lub napić się nieco soku. To właśnie niestrawność. W tej kwestii ananas jest wyjątkowo skuteczny, a pomaga zarówno witamina C, jak i wspomniana wcześnie bromelaina. To składniki, które stymulują trawienie białek i redukują stany zapalne w układzie trawiennym.
4. Zalety ananasa: koniec z zaparciami
Ananas zawiera nie tylko witaminy, lecz także bardzo wiele innych składników, a szczególnie błonnika. Jest go bardzo wiele w tym owocu, dlatego jedzenie ananasa dobrze sprawdza się w przypadku uporczywych zaparć. Dzięki niemu zwiększa się tempo pasażu jelitowego, dlatego usuwa zalegające w jelitach treści pokarmowe. Aby ten sposób zadziałał, trzeba zjadać po kawałku owocu codziennie przez kilka dni. Sok może nie pomóc, ponieważ nie zawiera błonnika.
5. Lecznicze właściwości ananasa dla układu krążenia
Miąższ ananasa, jak i jego sok to bogate źródło witaminy C i potasu. Te składniki mają ogromny wpływ na działanie układu krążenia i wpływają na uregulowanie ciśnienia tętniczego. Potas działa rozkurczająco na ściany tętnic, a witamina C je uszczelnia, poprawiając ich działanie. Dlatego sięganie chociaż od czasu do czasu po kawałek owocu może zmniejszyć ryzyko powstawania skrzepów w żyłach, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się zawału mięśnia sercowego.
Ananas (Ananas comosus) i działanie odchudzające
Przyjęło się, że ananas ma działanie odchudzające. Z jednej strony może tak być, ponieważ oczyszczanie jelit i organizmu ze złogów na pewno przyczyni się do niższego wskazania na wadze. Dodatkowo ananas delikatnie przyspiesza metabolizm, ale nie jest to tak spektakularny efekt, jaki gwarantuje imbir czy pieprz cayenne.
Jednak osoby odchudzające się mogą swobodnie sięgać po ananasa. Chociaż zawiera sporo cukru, jest zdrowy i niskokaloryczny. Jego działanie odżywcze także nie jest bez znaczenia. W 100 g miąższu znajduje się zaledwie 50 kcal. To 13 g węglowodanów, 0,5 g białka i 0,1 g tłuszczu. Dlatego ananas świetnie sprawdzi się w czasie odchudzania jako przekąska, element słodkiego posiłku czy pełnowartościowa alternatywa dla słodyczy i deserów.