Ananas – kilka słów o gatunku

Ananas (Ananas comosus) – pochodzenie i działanie

Ananas (Ananas comosus) od dawna jest wykorzystywany w medycynie niekonwencjonalnej. Oczywiście nie w naszym kraju, ponieważ w naszej szerokości geograficznej on po prostu nie występuje. Ale w krajach swojego pochodzenia często był wykorzystywany do leczenia. Był uprawiany w Ameryce jeszcze przed przybyciem Kolumba i tam jego działanie było najbardziej doceniane.

Ananas to roślina z rodziny bromeliowatych. Owoce to w zasadzie owocostany byliny ananasa jadalnego, która ma bardzo oryginalny pokrój. Długie, sztywne i ostre liście wypuszczają krótką łodygę, na której pojawia się owoc o charakterystycznym zakończeniu – obfitym pióropuszu zielonych liści. W Polsce można uprawiać ją w doniczkach, jednak nie będzie owocowała. Dobrym towarzystwem dla ananasa na parapecie jest ubiorek wiecznie zielony.

Owoce mają ogromne zalety. Przede wszystkim mają właściwości zdrowotne i obfitują w witaminy. Na dodatek są po prostu przepyszne! Jedzenie ananasa to prawdziwa przyjemność, ponieważ żółtawy miąższ jest bardzo smaczny i słodki. Jego słodycz bywa wykorzystywana do wielu różnych dań, a sok ananasowy czasami służy do dosładzania różnych słodyczy, alkoholi i napojów, niekoniecznie tych naturalnych i BIO.

Zastosowanie ananasa w codziennej diecie

Ananasa je się dość rzadko, ale ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze warto sięgać po niego często, nawet codziennie. Oczywiście najczęściej owoc znajduje zastosowanie jako deser – jest bardzo słodki i smaczny, dlatego dobrze sprawdza się jako zamiennik sklepowych słodyczy. Można jednak dodać go także do różnych ciast i kremów. Owoce można pokroić i udekorować nimi bitą śmietanę lub lody.

W bardziej dietetycznej wersji jedzenie ananasa także nie jest trudne. Ma liczne zalety, można go zmiksować, a pulpa może posłużyć do zrobienia różnych musów i kremów. Dobrze sprawdza się także jako element do smoothies, dodaje im soczystości i słodkości. Wystarczy zmieszać go z truskawkami, bananem lub borówkami amerykańskimi. Jednakże odżywcze właściwości ananasa można wykorzystać także do smoothies warzywnych – w połączeniu ze szpinakiem i jabłkiem albo z selerem naciowym jest świetny. Słodkawy smak ułatwia wypijanie zdrowotnych smoothies o wytrawnych smakach. Z ananasa można także wycisnąć sok, który nie wymaga dosładzania. Można także kupić gotowy sok jednodniowy o wysokiej zawartości witaminy C. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zasadzić ananasa.

Polecane nawozy do owoców - sprawdź je!

1. Właściwości lecznicze ananasa: działanie antynowotworowe

Badania wykazują, że działanie lecznicze ananasa polega przede wszystkim na tym, że mają działanie antynowotworowe. Przede wszystkim zawarte w nim węglowodany mają wpływ na zapobieganie nowotworów złośliwych piersi. Jedzenie ananasa wspiera przebieg mechanizmów antyoksydacyjnych, a zawarta w owocu bromelina jeszcze usprawnia to działanie, ponieważ może wspomagać usuwanie komórek nowotworowych z organizmu.

2. Lecznicze działanie ananasa: odbudowa tkanek

Ananas w kawałkach na drewnianej desce, a także właściwości zdrowotne, lecznicze witaminy

Ananas zawiera bromelinę (bromelainę), składnik, który ma działanie antyoksydacyjne. Ale nie tylko. To także składnik, który ma potencjał wspierania procesu odbudowy tkanek w organizmie. To, w połączeniu z witaminą C sprawia, że ananas wspomaga produkcję kolagenu. Dzięki temu wszelkie uszkodzenia skóry i rany goją się szybciej. Sok z ananasa warto pić na przykład po oparzeniu, by przyspieszyć proces zabliźniania się rany.

3. Sok ananasowy na leczenie układu trawienia

Zdrowy ananas powinno się włączyć do diety na co dzień, ale w jednym przypadku szczególnie powinno się zjeść chociaż kawałek lub napić się nieco soku. To właśnie niestrawność. W tej kwestii ananas jest wyjątkowo skuteczny, a pomaga zarówno witamina C, jak i wspomniana wcześnie bromelaina. To składniki, które stymulują trawienie białek i redukują stany zapalne w układzie trawiennym.

4. Zalety ananasa: koniec z zaparciami

Ananas zawiera nie tylko witaminy, lecz także bardzo wiele innych składników, a szczególnie błonnika. Jest go bardzo wiele w tym owocu, dlatego jedzenie ananasa dobrze sprawdza się w przypadku uporczywych zaparć. Dzięki niemu zwiększa się tempo pasażu jelitowego, dlatego usuwa zalegające w jelitach treści pokarmowe. Aby ten sposób zadziałał, trzeba zjadać po kawałku owocu codziennie przez kilka dni. Sok może nie pomóc, ponieważ nie zawiera błonnika.

5. Lecznicze właściwości ananasa dla układu krążenia

Miąższ ananasa, jak i jego sok to bogate źródło witaminy C i potasu. Te składniki mają ogromny wpływ na działanie układu krążenia i wpływają na uregulowanie ciśnienia tętniczego. Potas działa rozkurczająco na ściany tętnic, a witamina C je uszczelnia, poprawiając ich działanie. Dlatego sięganie chociaż od czasu do czasu po kawałek owocu może zmniejszyć ryzyko powstawania skrzepów w żyłach, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się zawału mięśnia sercowego.

Ananas (Ananas comosus) i działanie odchudzające

Przyjęło się, że ananas ma działanie odchudzające. Z jednej strony może tak być, ponieważ oczyszczanie jelit i organizmu ze złogów na pewno przyczyni się do niższego wskazania na wadze. Dodatkowo ananas delikatnie przyspiesza metabolizm, ale nie jest to tak spektakularny efekt, jaki gwarantuje imbir czy pieprz cayenne.

Jednak osoby odchudzające się mogą swobodnie sięgać po ananasa. Chociaż zawiera sporo cukru, jest zdrowy i niskokaloryczny. Jego działanie odżywcze także nie jest bez znaczenia. W 100 g miąższu znajduje się zaledwie 50 kcal. To 13 g węglowodanów, 0,5 g białka i 0,1 g tłuszczu. Dlatego ananas świetnie sprawdzi się w czasie odchudzania jako przekąska, element słodkiego posiłku czy pełnowartościowa alternatywa dla słodyczy i deserów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny