Kapuśniak z kiszonej kapusty na mięsie - przepisy

Zupa z kiszonej kapusty na żeberkach - poznaj przepis

Kapuśniaki z kiszonej kapusty przygotowywane są na różne sposoby. Taka zupa kapuściana może być również ugotowana z przepisu, który opiera się na boczku lub nawet na kurczaku. My jednak przedstawimy nieco inny przepis, a mianowicie przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty, który będzie opierał się na pysznych żeberkach. Zobaczmy więc, jak powinna być ugotowana ta zupa z kwaśnej kapusty.

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek,
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 średniej wielkości selera,
  • 7 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • cebula szalotka,
  • 1,5 łyżki masła,
  • przyprawy: sól morska, 8 ziarenek pieprzu czarnego, 5 listków laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki mielonego kminku.

Przygotowanie:

  1. Żeberka myjemy i kroimy na kawałki. Pokrojone żeberka wrzucamy do garnka i zalewamy 2 l wody.
  2. Całość zagotowujemy i ściągamy szumowiny.
  3. Seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i wrzucamy do garnka.
  4. Do garnka wrzucamy też pieprz, sól, ziele angielskie i liści laurowe.
  5. Całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  6. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze 20 minut.
  7. Kapustę przepłukujemy pod wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
  9. Co cebuli dodajemy kapustę i kminek, a następnie dusimy przez 10 minut na patelni.
  10. Z zupy wyjmujemy warzywa i mięso, a następnie wrzucamy kapustę. Całość gotujemy 5 minut.

Kapuśniak podaje się z podzielonym na mniejsze kawałki mięsem i z ziemniakami. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty.

Pyszny przepis na kapuśniak bez mięsa, ale z ziemniakami - sprawdź

Zupa z kiszonej kapusty, czyli bardzo znany wszystkim kapuśniak, nie musi być jedynie gotowany na mięsie. Z powodzeniem możemy przygotować go również   bez warzyw, co jest dobrą alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Taka zupa również będzie bardzo treściwa, mimo braku mięsa, ponieważ ziemniaki nasycą nasz żołądek. Zobaczmy więc, jakie składniki będą potrzebne, by stworzyć pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 2 suszone grzyby,
  • 2 marchewki,
  • 6 ziemniaków,
  • przyprawy: sól, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki kminku, 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego.

Jeśli nie jesteśmy fanami grzybów, możemy pominąć ten składnik.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem.
  3. Do cebuli dodajemy papryki, kminek i mieszamy.
  4. Dodajemy kapustę i marchewkę startą na grubych oczkach. Całość dusimy przez 10 minut.
  5. Do garnka wkładamy pietruszkę, seler, grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewamy 2 l wody.
  6. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  7. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę i dokładamy do zupy.
  8. Po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do zupy.
  9. Z garnka wyciągamy seler i pietruszkę i przyprawiamy solą.

Zupa z kiszonej kapusty - barszcz ukraiński

Poza kapuśniakami popularnością cieszą się również barszcze z kiszonej kapusty. Pamiętajmy, że barszcz może być wykonany w tradycyjny sposób, natomiast możemy skorzystać z nieco innego i bardziej złożonego przepisu, a mianowicie przepisu na barszcz ukraiński.

Składniki:

  • czerwone buraki,
  • kawałek pora,
  • 0,5 selera,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 300 g żeberek wędzonych,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać 2 l wody i dodać żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Wstawić na średni gaz i gotować.
  2. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Warzywa wrzucamy do garnka, zmniejszamy gaz i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Dodajemy kiszoną kapustę.
  4. Całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Po zmięknięciu cebuli dodajemy fasole. Całość zagotowujemy.

Barszcz z kiszonej kapusty - sprawdzone przepisy

Zupa kapuściana - jak ugotować barszcz czerwony

Zupy kapuściane, zwłaszcza z kiszonej kapusty, cieszą się dużą popularnością ze względu na to, jakie właściwości ma kapusta kiszona i jak działa ona na nasz organizm. Kapuśniak zdecydowanie najbardziej kojarzy nam się z kapustą kiszoną, natomiast możemy zrobić z niej także barszcz.

Barszcz z kiszonej kapusty, czyli zupa z kiszonej kapusty i zupa kapuściana krok po kroku
Jak zrobić zupę z kapusty, czyli zupa z kiszonej kapusty i nie tylko

Składniki:

  • 6 buraków,
  • 2 żeberka,
  • 1 pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • 7 ziemniaków,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Kapustę wkładamy do garnka z żeberkami, zalewamy 1 l wody i gotujemy do miękkości.
  2. Do drugiego garnka wlać 4 l wody i wrzucić do niej ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone buraki, marchew, ziemniaki i pietruszkę.
  3. Warzywa gotujemy około 30 minut.
  4. Do garnka z warzywami dodajemy zawartość drugiego garnka.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 10 minut.

Barszcz biały - zupa z kwaśnej kapusty

Barszcz czerwony i kapuśniak to nie jedyne możliwości na ugotowanie zupy kapuścianej. Warto zapoznać się także z innymi przepisami, między innymi z przepisem na barszcz biały z kiszonej kapusty. Zobaczmy więc, jakie składniki musimy przygotować i jak wygląda przepis na zupę.

Składniki:

  • kiszona kapusta,
  • słonina,
  • śmietana 18%,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 3 l wody i dokładamy kapustę. Gotujemy 30 minut.
  2. Śmietanę rozrabiamy z mąką i wodą i dodajemy do garnka.
  3. Gotujemy jeszcze 10 minut.
  4. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  5. Skwarki dodajemy do barszczu.
ikona podziel się Przekaż dalej