Potrawy na Wielkanoc: najlepsze mięsa

Mięsa na Wielkanoc: gotowana szynka

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez niektórych charakterystycznych potraw. Oczywiście na stole muszą pojawić się domowe mięsa i wędliny, które można zjeść do wielkanocnego śniadania z chrzanem. Najlepszym pomysłem jest gotowana szynka – soczysta, aromatyczna, przepyszna. Jeśli interesują cię przepisy kulinarne, które nie wymagają ani czasu, ani szczególnych umiejętności, ten z pewnością przypadnie ci do gustu.

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • nić do związania szynki lub siatka wędzarnicza

Zalewa:

  • 2 l wody,
  • 100 g soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • po1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku (posiekane,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4-6 listków laurowych.

Przygotowanie szynki jest bardzo proste. W czasie jej gotowania nie trzeba jej za często doglądać, tak naprawdę wystarczy przygotować zalewę i już. Warto jednak zrobić to w miarę wcześnie, żeby mięso zdążyło się dobrze zamarynować.

  1. W sporej wielkości garnku zagotuj wodę z wszystkimi przyprawami.
  2. Mięso umyj, obwiąż sznurkiem lub włóż do specjalnej siatki.
  3. Zanurz w wodzie, by mięso było całkowicie zanurzone.
  4. Gotuj szynkę w zalewie przez mniej więcej 5 minut następnie wyłącz i zostaw do ostygnięcia.
  5. Wstaw mięso w zalewie do lodówki.
  6. Po 24 godzinach zagotuj szynkę raz jeszcze, tym razem jakieś 7 minut.
  7. Wyciągnij z zalewy i zostaw do wystygnięcia. Mięso będzie soczyste, całkowicie gotowe do jedzenia i smaczne.

Przepisy kulinarne na Wielkanoc: pieczeń z jajkiem

Jajka to najważniejszy symbol Wielkanocy, więc warto je wykorzystać w różnych potrawach. Dobra pieczeń z jajkiem będzie idealna właśnie na święta. Jeśli lubisz ciekawe potrawy, niezbyt oklepane, ale proste w przygotowaniu, pieczeń będzie świetnym pomysłem.

  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego,
  • 2 jajka,
  • 2 małe cebule,
  • majeranek, sól i pieprz,
  • 5 jajek na twardo.

Pieczeń możesz zrobić z dowolnego mięsa mielonego. Najczęściej stosuje się mięso wieprzowo-wołowe, jednakże możesz do tego wykorzystać także indyka czy inne mięso drobiowe. Wtedy pieczeń będzie bardziej sucha, ale dzięki temu będzie miała mniej kalorii.

  1. Posiekaj cebulę na małe kawałeczki.
  2. Wymieszaj mięso, jajka, cebulę i przyprawy, dokładnie wyrób je rękoma.
  3. Wyłóż ½ mięsa mielonego w formie keksowej, ułóż na nim ugotowane jajka i przykryj drugą częścią mięsa mielonego.
  4. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jeśli szukasz innych inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 5 najlepszymi przepisami na ciasta wielkanocne.

Przepisy na Wielkanoc: przystawki

Jaja faszerowane na Wielkanoc - przepis na jajka faszerowane

Potrawy na Wielkanoc to także przystawki, które można podać nie tylko do śniadania. Jajka faszerowane to jedno ze sztandarowych dań, których nie może zabraknąć. To chyba dania świąteczne, które pojawiają się w każdym domu. I w każdym robi się je inaczej: najczęściej faszeruje się jajka warzywami, łososiem albo tuńczykiem. Jeśli lubisz ciekawe potrawy, spodobają ci się bardzo wiosenne jajka faszerowane.

  • 4 jajka,
  • 6 rzodkiewek,
  • 0,5 ogórka,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • sól i pieprz.

W okresie Wielkanocnym nowalijki są już bardzo smaczne. Świeże warzywa wspaniale się sprawdzają, dodają daniu trochę lekkości i bardzo kojarzą się z wiosną. Jajka faszerowane nabiorą wiosennego charakteru.

Jajka faszerowane na wielkanocnym stole
Polecane tradycyjne przepisy na wielkanoc i porady, jak je wykonać
  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Posiekaj rzodkiewki i ogórek na drobniutkie kawałeczki.
  3. Posiekaj szczypiorek bardzo drobno.
  4. Ugotowane, przestudzone jajka przekrój na pół i delikatnie wyciągnij żółtka, by nie uszkodzić białka.
  5. Rozgnieć żółtka z majonezem i wymieszaj je z warzywami i przyprawami.
  6. Nafaszeruj jajka i ozdób je listkiem świeżej pietruszki.

Dania świąteczne: wiosenna sałatka

Sałatki na Wielkanoc to także punkt obowiązkowy świąt. Wiosną jest łatwiej je przygotować, ponieważ świeże warzywa są wtedy bardzo smaczne. Przepisy wielkanocne w sieci obfitują w różne opcje i wersje sałatek, także tych cięższych, na przykład z kurczakiem czy boczkiem. Proponujemy inne rozwiązanie – wiosenną i świeżą sałatkę z jajkami.

  • 1 sałata,
  • 4 jajka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 ogórek,
  • 100 g szynki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • sól i pieprz.

Sałatka jest treściwa dzięki dodatkowi szynk i jajek. Możesz ją ładnie ułożyć na talerzykach lub półmisku, dzięki czemu będzie się pięknie prezentowała na stołach.

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz je po wystudzeniu i pokrój na ćwiartki.
  2. Pokrój ogórka i paprykę w kostkę średniej wielkości.
  3. Poszatkuj lub porwij sałatę.
  4. Pokrój szynkę na niewielkie paseczki.
  5. Wymieszaj majonez z jogurtem i chrzanem.
  6. Ułóż na półmisku sałatę, ogórka i paprykę. Połóż na to jajka i posyp szynką.
  7. Polej sałatkę sosem majonezowo-chrzanowym i posyp przyprawami.

Ciasta na Wielkanoc – przepisy wielkanocne

Szybkie przepisy kulinarne: prosty mazurek

Ciasta na Wielkanoc można zrobić naprawdę szybko. Nawet te tradycyjne nie są szczególnie wymagające i nie potrzebują za wiele czasu. Szybkie przepisy kulinarne na mazurki najczęściej bazują na waflach, andrutach lub opłatku, który pozostał z Bożego Narodzenia. I świetnie się sprawdzają. My proponujemy naprawdę prosty mazurek, który zrobisz w kilka chwil.

  • 1 opakowanie wafli,
  • 1 puszka kajmaku,
  • garść rodzynek, migdały w płatkach, skórka pomarańczowa do dekoracji.

Przygotowanie jest bardzo proste, więc możesz poprosić dzieci o pomoc. Dzięki dużej ilości bakalii na wierzchu, mazurek będzie pięknie wyglądał. A jeśli jeszcze zrobisz bazie z białych płatków migdałów, będzie prezentował się bardzo wielkanocnie.

  1. Masę kajmakową przełóż do garnka i podgrzej na małym ogniu.
  2. Przełóż wafle masą kajmakową, zostawiają trochę na wierzch.
  3. Nałóż cienką warstwę na wierzchniej stronie mazurka i przybierz go wieloma bakaliami. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.

Możesz także przygotować małe mazurki, na przykład przycięte w kwadraciki lub trójkąty.

Tradycyjne przepisy na Wielkanoc: babka piaskowa

Może się wydawać, że babka to nie jest szczególnie ciekawe danie wielkanocne, ale czy można wyobrazić sobie święta bez niej? Przygotowanie tej tradycyjnej, drożdżowej może zając trochę czasu, ale zwykłą, piaskową, robi się dość szybko.

  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Babkę należy ozdobić gęstym lukrem i pokrojoną lub kandyzowaną skórką pomarańczową. To będzie nie tylko pyszny przysmak, lecz także wielkanocna dekoracja stołu, zwłaszcza jeśli paterę z ciastem ozdobisz jeszcze gałązkami bukszpanu lub kwiatami.

  1. Roztop masło i odstawić.
  2. Wbij jajka do miski, dodaj cukier i ubijaj przez mniej więcej 10 minut aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Dodaj cukier wanilinowy.
  3. Przesiej mąki i wymieszaj je z proszkiem do pieczenia.
  4. Połącz masę jajeczną z mąką i krótko miksuj na małych obrotach do połączenia składników na jednolite ciasto.
  5. Dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia składników na jednolitą masę. Konsystencja powinna być podobna do budyniu.
  6. Masę wlej do formy babkowej z kominem i piecz przez 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Babka powinna pięknie wyrosnąć, być miękka i mocno napowietrzona. Dlatego należy zastosować naprawdę sporej wielkości formę (25 cm średnicy dolnej części). Dzięki temu babka nie wypłynie z formy podczas pieczenia.

ikona podziel się Przekaż dalej