Przepisy na Wielkanoc - jaja faszerowane i sałatka warzywna

Jaja faszerowane - prosty przepis na potrawę na Wielkanoc

Potrawy na Wielkanoc mogą być różnorodne. Poza mięsami i standardowymi daniami popularne są również inne dodatki, a może i nawet przekąski. Jedną z ciekawych, ale jednocześnie prostych potraw są jajka faszerowane, które mogą być przygotowywane na różne sposoby. Zobaczmy więc jeden z przepisów na to danie.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 200 g szynki z kurczaka,
  • 2 łyżeczki natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki szczypiorku,
  • 1,5 łyżeczki majonezu,
  • 0,5 łyżeczki musztardy,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy na drobno.
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  3. Jajka gotujemy na twardo.
  4. Ugotowane jajka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyciągamy z nich żółtka.
  5. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z szynką, pietruszką, szczypiorkiem, majonezem i musztardą.
  6. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Farszem wypełniamy nasze jajka.

Jajka możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.

Sałatka warzywna - idealny dodatek do każdego menu

Dania wielkanocne w większości związane są z jajkami, czy też warzywami. Nie możemy zapominać również o kiełbasie, do której doskonałym dodatkiem będzie sałatka warzywna. Przepisy na Wielkanoc możemy znaleźć nie tylko w książkach kucharskich, ale także w internecie. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy przygotować sałatkę warzywną.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 450 g marchwi,
  • seler,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 4 ogórki kiszone,
  • groszek konserwowy,
  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Do smaku można dodać także drobno pokrojone jabłko.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości.
  2. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z majonezem i musztardą.

Sałatka to doskonały dodatek, ale także i danie.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z najlepszymi przepisami na Wielkanoc.

Dania Wielkanocne - ciekawe potrawy na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny - doskonały przepis na Wielkanoc

Przepisy na Święta Wielkanocne mogą składać się zarówno z dań mięsnych, jak i z dań warzywnych. Z pewnością w te święta każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z takich dań jest pasztet wielkanocny, który zwłaszcza w tym okresie cieszy się dużym zainteresowaniem. Zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować pasztet wielkanocny.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny,
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 1 kg cielęciny,
  • 1 kg wieprzowiny,
  • 200 g słoniny,
  • 2 bułki,
  • 8 jajek,
  • główka czosnku,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, 9 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 10 ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 1 gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i kroimy w kawałki.
  2. Słoninę kroimy w cienkie paski i wkładamy na dno garnka.
  3. Do garnka dodajemy wołowinę, cielęcinę i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  4. Całość doprawiamy solą i dusimy godzinę pod przykryciem.
  5. Do drugiego garnka wrzucamy wieprzowinę, liście laurowe, cebulę i 3 ziarna ziela angielskiego.
  6. Wieprzowinę dusimy godzinę.
  7. Wątróbkę smażymy na maśle.
  8. Bułki namaczamy w sosie z wątróbki. Mięso i bułki mielimy przez maszynkę.
  9. W moździerzu ucieramy gałkę muszkatołową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
  10. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  11. Do masy mięsnej dodajemy przyprawy, żółtka i łyżkę masła. Całość mieszamy.
  12. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki.
  13. Pieczemy około godziny w 180oC.

Pasztet wielkanocny to tradycyjna i pyszna potrawa.

Tradycyjny żurek - zupa, którą możemy znaleźć w każdym menu

Najbardziej kojarzącą się nam ze Świętami Wielkanocnymi zupą jest żurek, znany również jako barszcz biały. Żurek jest smaczną zupą, która znana jest niemalże w każdym domu i przygotowana zostaje ona specjalnie na Święta Wielkanocne. Zobaczmy, jak wygląda przepis na to danie.

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu żytniego,
  • 2 l buliony,
  • 200 g boczku,
  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • jajka,
  • cebula,
  • 2 łyżeczki chrzany,
  • przyprawy: ząbek czosnku, suszony majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bulion podgrzewamy.
  2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni podsmażamy boczek z cebulą.
  4. Boczek z cebulą i białą kiełbasą dodajemy do bulionu.
  5. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
  6. Do garnka dodajemy zakwas, ząbek czosnku, chrzan i majeranek.
  7. Po około 10 minutach dodajemy śmietanę.
  8. Jajka gotujemy na twardo.

Jajka przekrawamy na pół i dodajemy dopiero przy podaniu na talerze.

Żurek wielkanocny, a także dania wielkanocne, potrawy na wielkanoc, przepisy na wielkanoc
Wielkanoc krok po kroku, czyli dania wielkanocne, potrawy na wielkanoc, przepisy na wielkanoc

Ciasta na Wielkanoc - jakie ciasta powinny znaleźć się w naszym menu

Mazurek - doskonały przepis na Święta Wielkanocne

Mazurki to tradycyjne ciasta, towarzyszące nam w okresie Świąt Wielkanocnych. Niezaprzeczalnie są one odwieczną częścią naszej tradycji w kwestii potraw na te święta. Pamiętajmy o tym, że mazurki, tak jak i inne ciasta, możemy przygotować na różne sposoby. Zajmijmy się jednak najbardziej tradycyjnym przepisem na mazurek kajmakowy.

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g pszennej mąki,
  • 150 g masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko.

Zamiast masła możemy również użyć margaryny.

Pozostałe składniki:

  • 180 g dżemu malinowego,
  • puszka skondensowanego mleka,
  • 30 g czekolady,
  • migdały w płatkach,
  • suszone owoce do dekoracji.

Zamiast mleka skondensowanego możemy użyć masy krówkowej.

Przygotowanie:

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 3 godziny.
  2. Mleko skondensowane wyciągamy z wody i zostawiamy do wystygnięcia.
  3. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.
  5. Rozwałkowane ciasto przycinamy odpowiednio do formy do pieczenia i wkładamy na blachę.
  6. Ciastem, które zostało, formujemy brzegi.
  7. Na cieście rozsmarowujemy dżem.
  8. Całość pieczemy około 25 minut w temperaturze 180oC.
  9. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
  10. Na ostudzone ciasto wykładamy mleko skondensowane i dekorujemy mazurka.

Muffinki - przepis dla każdego

Muffinki to sprawdzony sposób na to, jak zadowolić zarówno dzieci, jak i dorosłych podczas Świąt Wielkanocnych. Przepisów na muffinki jest wiele, a dodatkowo są one bardzo proste. Dlatego nie jesteśmy skazani na to, by przygotowywać muffinki jedynie z gotowej mieszanki kupionej w sklepie.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 300 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 200 ml oleju,
  • 150 g posiekanej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy.
  2. W drugiej misce mieszamy wodę z jajkami i olejem.
  3. Składniki z obu misek mieszamy ze sobą, a na koniec dodajemy czekoladę.
  4. Masę przekładamy do foremek i pieczemy około 30 minut w 180oC.
ikona podziel się Przekaż dalej