Alkohole domowe - przepisy na najlepsze nalewki i wina domowej roboty

Alkohole domowe to nic innego jak trunki wytwarzane na własny użytek. Można je podzielić na dwie zasadnicze grupy. Na pierwszą składają się wina domowe. Powstają w wyniku fermentacji owoców. Bardzo często są to porzeczki, śliwki i wiśnie. W poczet drugiej grupy wchodzą nalewki o zawartości alkoholu sięgającej 40-45%. Nalewki to wyciągi z owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Najprostszą metodą wykonania tego trunku jest zalanie mocnym alkoholem wymienionych powyżej składników.

Trunki domowej roboty są smaczne i spożywane w małych ilościach mogą być pożyteczne dla zdrowia. Popularne przepisy nie są trudne w realizacji, co jest dodatkowym atutem. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki i trzymać się receptury. Alkohole domowe są najlepsze, gdy powstają z własnych plonów. Trzeba też wiedzieć, z jakich owoców możemy korzystać.

Czym charakteryzują się domowe wyroby alkoholowe?

Alkohole domowe to nic innego jak trunki wytwarzane samodzielnie i na własny użytek. Można je podzielić na dwie zasadnicze grupy. Na pierwszą składają się wina domowe a na drugą nalewki zawierające 40-45% alkoholu. Różnią się przede wszystkim sposobem wykonania. Inne mogą być też składniki, z których powstają. Mają też jednak pewną cechę wspólną. Obie odmiany napojów alkoholowych są smaczne i mogą mieć działanie lecznicze. Oczywiście pod warunkiem, że będą spożywane w niewielkich ilościach.

Wina domowe powstają w wyniku fermentacji owoców lub rzadziej innych części roślin. Najpopularniejsze są tu porzeczki, śliwki i wiśnie. W skrócie, wybrane składniki umieszcza się w gąsiorach zakończonych specjalnymi rurkami. Dodaje się wody i drożdży, wtedy dochodzi do fermentacji. Proces wykonania nalewki również nie należy do skomplikowanych. Opisywane napoje to w rzeczywistości wyciągi z owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Najprostszą metodą uzyskania takiego trunku jest zalanie mocnym alkoholem wymienionych powyżej składników. Szczegółowe porady można odnaleźć w zamieszczonych tu artykułach.

Wina domowe – porady

Wina to bardzo popularne domowe wyroby alkoholowe. Jednakże nie każdy miał okazję stworzyć ten napój od podstaw. Dlatego też przygotowaliśmy dla Państwa artykuły, które ułatwią postawienie pierwszych kroków w tej dziedzinie. Opisujemy między innymi, jakie owoce najbardziej nadają się na wino. Odpowiadamy na pytania, które winogrona są lepsze, jasne czy ciemne? Te informacje są bardzo cenne. Dzięki nim domowe wyroby alkoholowe staną się bardzo smaczne. Zachwycą każdą degustującą je osobę.

W tej sekcji naszych poradników znajdą Państwo również ciekawe przepisy. Jest to na przykład klasyczna receptura na wino z białych winogron. Zaraz za nią dowiemy się jak spożytkować ciemne winogrona. To oczywiście nie koniec naszych propozycji. W ogrodach i przydomowych ogródkach uprawia się wiele ciekawych roślin. Wśród nich znajduje się jarzębina, która jawi się, jako drzewko ozdobne. To nie jedyne jej zastosowanie, z owoców jarzębiny można przygotować wyśmienite wino. Udostępniamy Państwu sprawdzoną recepturę. Będziemy też systematycznie zwiększać ilość interesujących artykułów.

Nalewki – znakomite trunki domowej roboty

Nalewki to alkohole domowe, które mają zagorzałych wielbicieli. Nie są, bowiem trudne do przygotowania. Najbardziej podstawowe działania już opisaliśmy. Wybrane owoce, kwiaty czy też zioła trzeba zalać mocnym alkoholem. Zazwyczaj jest to spirytus, nic w tym dziwnego skoro końcowy trunek ma zawierać około 40%. Warto jednak dowiedzieć się nieco więcej. Szczególnie, gdy nie mamy doświadczenia w przygotowywaniu tego typu napojów. Zatem przychodzimy Państwu z pomocą prezentując pomocne porady.

Bardzo dużą popularnością cieszą się przepisy na nalewki z malin, wiśni i czarnej porzeczki. Można je już uznać za klasyczne czy kultowe. Podobnie jak trunki domowej roboty z czarnego bzu i aronii. Dlatego też w tej sekcji dowiedzą się Państwo jak przygotować te napoje. Nie trzeba jednak ograniczać się do klasyki. Ciekawe nalewki powstają też z pigwy, głogu i dzikiej róży. Jeśli uprawiamy na działce czy w ogrodzie rokitnik to warto wiedzieć, że jego owoce nadają się na nalewkę. Ciekawostką jest fakt, że opisywany trunek można przygotować z pewnej egzotycznej rośliny. Jest nią pochodząca z Madagaskaru żyworódka pierzasta.

Domowe wyroby alkoholowe nie są tak trudne w przygotowaniu jak może się wydawać. Niezależnie od tego czy są to wina czy nalewki, najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie. Czytając zamieszczone tu porady zapoznają się Państwo z ciekawymi zagadnieniami. Będą to między innymi popularne i sprawdzone przepisy. Znajdą się też nieco mniej znane receptury. Wszystko to prowadzi do kilku słów podsumowania. W naszych artykułach przekazujemy Państwu cenne informacje. Zachęcamy by z nich skorzystać.