Allelopatia - opis, podział, zastosowanie, porady
Doświadczeni ogrodnicy dobrze wiedzą, że przy dębach nic nie urośnie, a cebula i fasola to nie jest dobre towarzystwo dla siebie. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedzialna jest za to allelopatia. To tajemnicze słowo oznacza wpływ, jakie rosnące obok siebie rośliny mają na siebie nawzajem. Brzmi skomplikowanie? Postaramy się to nieco rozjaśnić!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sadzeniu roślin.
Allelopatia, czyli sztuka dobierania roślin
Allelopatia – co to jest?
Już w starożytności wiedziano, że niektóre rośliny rosnące obok siebie rozwijają się szybciej, inne natomiast zamierają. Większość ogrodników pewnie do tej pory wie, że nie sadzi się cebuli obok fasoli i jak ognia unika sadzenia truskawek w pobliżu kapusty. Mogłoby się wydawać, że to tylko kolejny przesąd związany z ogrodnictwem, ale nie. Wpływ roślin na siebie nawzajem został udowodniony naukowo. I ta zależność jest nazywana allelopatią.
Jak to możliwe? Okazuje się bowiem, że niektóre rośliny i grzyby z danego gatunku wydzielają substancje chemiczne, które mogą wpływać na rozwój innych gatunków. Allelopatia ma zastosowanie głównie jeśli chodzi o substancje chemiczne wydzielające się do podłoża, nie rozprzestrzeniane przez wiatr czy przez wodę. Substancje te mogą pobudzać lub całkowicie hamować kiełkowanie. Mogą także pobudzać lub hamować wzrost, kwitnienie czy owocowanie różnych gatunków. Allelopatia dzieli się więc na dodatnią – kiedy obie rośliny mają korzyść, lub negatywną, gdy jedna z nich lub obie tracą na niefortunnym sąsiedztwie.
Allelopatia zaczęła być stosowana w rolnictwie i ogrodnictwie. I nie chodzi tu tylko o to, by unikać sadzenia obok siebie szkodzących sobie roślin. Chodzi także o to, by za pomocą doboru odpowiednich gatunków na przykład pozbyć się chwastów. To naprawdę fascynująca sprawa, która może być pomocna nie tylko dla osób chcących prowadzić gospodarstwo ekologiczne.
Allelopatia – podział
Allelopatia to temat świetnie zbadany przez biologów. Dlatego też powstał podział allelopatii, który opiera się na charakterze wydzielanej substancji allelopatycznej. Allelopatię dzieli się na prawdziwą i funkcjonalną. Prawdziwa zachodzi wtedy, gdy rośliny uwalniają do środowiska związki chemiczne trujące dla innych roślin. Allelopatia funkcjonalna jest bardziej skomplikowana. Można o niej mówić tylko wtedy, gdy uwalniane do gleby substancje stają się toksyczne dopiero po przekształceniu ich przez mikroorganizmy.
Trzeba bowiem wiedzieć, że substancje allelopatyczne mogą być bardzo różne. Są to proste gazy, jak cyjanowodór, albo wielkocząsteczkowe substancje, na przykład taniny czy flawonoidy. Substancje o charakterze allelopatycznym dzieli się na dwa rodzaje: stymulatory i inhibitory. Stymulatory oczywiście stymulują rozwój roślin, inhibitory natomiast mogą powodować ich zamieranie lub hamują rozwój. Teoria jest dość zawiła, ale na jej podstawie wysnuto kilka ciekawych wniosków, które mogą być przydatnymi wskazówkami podczas projektowania układu ogrodu warzywnego i ozdobnego. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z kalendarzem siewu warzyw.
Allelopatia, czyli wpływ roślin na siebie – przykłady
Allelopatia w uprawie warzyw i owoców – przykłady
Które rośliny dobrze wpływają, a które źle wpływają na inne? Zjawisko allelopatii najłatwiej zastosować w uprawie warzyw. Wystarczy określić, które rośliny nie przepadają za swoim towarzystwem, a które dobrze na siebie działając. Stosując odpowiednie sąsiedztwo roślin, można przeciwdziałać ich chorobom i rozprzestrzenianiu się chwastów. To łatwy sposób na wspieranie rozwoju warzyw.
Ten dział jest bardzo dobrze zbadany i przykładów jest naprawdę wiele. Oto tabela roślin, które mają na siebie dobry wpływ.
Roślina |
Na co wpływa |
Cebula |
burak, marchew, warzywa kapustne, truskawki |
Seler |
pomidor |
Kalarepa |
burak |
fasola |
ogórek, ziemniaki, |
rzodkiewka |
ogórek, sałata |
koper |
ogórek, rośliny kapustne |
sałata |
marchew, |
kapusta |
ziemniaki, |
pomidor |
marchew, |
marchew |
sałata, fasola, |
ziemniaki |
rośliny kapustne, fasola |
ogórek |
sałata, fasola |
Z drugiej strony jednak sąsiedztwo niektórych roślin może źle wpływać na wzrost i rozwój innych. Oto przykłady na allelopatię negatywną roślin uprawianych w warzywniaku lub w rolnictwie.
Roślina |
Na co wpływa |
kapusta |
fasola, marchew, pomidory, rzodkiewka |
cebula |
fasola |
czosnek |
fasola |
koper |
marchew |
pomidor |
ogórek, ziemniaki, groch |
dynia |
ziemniaki |
kabaczek |
ziemniaki |
truskawka |
rośliny kapustne |
fasola |
buraki, rośliny kapustne, |
zioła (jak bazylia, majeranek czy mięta) |
ogórki |
Uprawa kwiatów, ziół i roślin ozdobnych - allelopatia
Także w uprawie roślin ozdobnych może zdarzyć się, że rośliny mają na siebie zły lub dobry wpływ. Część roślin ozdobnych może także wpływać na rozwój warzyw i owoców. Wato mieć to na uwadze. Jest kilka drzew i roślin ozdobnych, które źle wpływają ogólnie na rośliny wokół nich. To dęby, akacje i orzech włoski. W ich okolicy nawet trawa nie za bardzo chce rosnąć, i to nie przez rzucany przez nie (w końcu to potężne drzewa) cień, ale właśnie przez związki, które mogą wytwarzać.
Istnieje natomiast kilka roślin, które dobrze wpływają na niemal wszystko, co wokół nich rośnie i można je zapraszać zarówno do uprawy warzyw, jak i kwiatów. Są to pokrzywy i mniszek lekarski, dziewanna i rumianek pospolity. Te wydawałoby się chwasty produkują etylen, który przyspiesza dojrzewanie roślin. Bardzo silna jest zwłaszcza dodatnia allelopatia mniszku lekarskiego na jabłonie.
Uprawa kwiatów i roślin ozdobnych a zjawisko allelopatii – tabela wpływu na zdrowotność
Wydzielanie przez określone rośliny soków i substancji chemicznych jest wykorzystywane także w ochronie roślin przed szkodnikami i chwastami. Jest kilka takich gatunków, których zasadzenie w ogrodzie, czy to warzywnym, czy kwiatowym, będzie najlepszym odstraszaczem dla szkodników i niektórych chorób. Zapach niektórych roślin może działać jak pułapka na muszki owocówki, za to niektóre zioła odstraszają mszyce. Tabela poniżej wskazuje, jakie rośliny mają zdolności ochronne.
Problem |
Roślina ochronna |
krety |
aksamitki, zioła (zwłaszcza bazylia), czosnek, komosa, rącznik pospolity, ołownik |
nicienie |
aksamitka, dalia ogrodowa, nagietki |
owady latające |
nasturcja |
mszyce |
nasturcja |
ślimaki |
czosnek, mydlica, majeranek, begonie, macierzanki, rumianek, piołun, hyzop, krwawnik |
choroby grzybowe |
szczypiorek, czosnek |
szara pleśń |
cebula |
mrówki |
lawenda, tymianek, majeranek |
Znajomość zasad allelopatii może pomóc w uprawie. To dobry sposób, by ograniczyć konieczność stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Nawet jeśli jednak nie chcesz prowadzić uprawy w 100% ekologicznej, taka wiedza zawsze może się przydać.