Bakteryjna cętkowatość pomidora - objawy i przyczyna


Bakteryjna cętkowatość atakuje liście, łodygi, kwiaty i owoce pomidora. Najczęściej występujące objawy to martwicze plamy na liściach. Są one brązowe lub czarne o wymiarach od pół do 2 mm. Niekiedy plamy mają żółtą obwódkę. Zlewają się, tworząc większe nekrozy, głównie przy brzegach liści. Plamy są bardzo liczne i w rezultacie powodują żółknięcie i usychanie liści. Bardzo często owoce się nie zawiązują z powodu zaatakowania kwiatów, które w większości opadają. Na zielonych owocach widać dużo małych, czarnych plamek.

Chorobę wywołują bakterie Pseudomonas syringae. Bakteryjna cętkowatość pomidora rozwija się zarówno na plantacjach na otwartym gruncie, jak i pod osłonami. Jednak w uprawie pod osłonami choroba ta występuje rzadko.

Choroba może powodować znaczne straty na plantacjach pomidora, jeśli plamy występują masowo. Porażone nią owoce nie nadają się do sprzedaży, spożycia ani przetwórstwa, gdyż są zniekształcone i pokryte plamkami. Ponadto choroba może spowodować zamieranie roślin. Dlatego też straty finansowe sadowników są ogromne.

Jakie są główne przyczyny wystąpienia tej choroby? Bakteria utrzymuje się i zimuje w resztkach pożniwnych pozostawionych na polu. Źródłem bakterii mogą być także zakażone nasiona. Choroba ta jednak ma żywicieli pośrednich, jakimi są inne rośliny i chwasty. Dlatego też może się pojawić na plantacji, gdzie nigdy nie hodowano pomidorów i gdzie zastosowano zdrową rozsadę.

Chorobie tej sprzyja jej umiarkowana pogoda i wilgoć. Często choroba atakuje plantacje pomidorów, kiedy po deszczach następują pochmurne dni. Ponadto bakterie rozprzestrzeniają się przez krople deszczu, wiatr, a także są przenoszone w czasie prac pielęgnacyjnych na plantacji. Sprawdź także ten artykuł na temat zwalczania zgnilizny twardzikowej.

Na czym polega zapobieganie i zwalczanie choroby - skuteczne metody, preparaty i opryski

Zwalczanie tej choroby jest trudne, ponieważ obecnie nie istnieją żadne zarejestrowane preparaty niszczące te bakterie. Niektórzy zalecają opryski przy pomocy preparatów zawierających miedź lub substancję aktywną mankozeb. Dlatego też jedyne skuteczne metody walki z tą chorobą polegają na jej zapobieganiu.

Skuteczne metody zapobiegania bakteryjnej cętkowatości pomidora:

  • nawadnianie plantacji przez podlewanie do gleby, tak aby nie moczyć liści,
  • usuwanie wszystkich resztek pożniwnych,
  • unikanie prac pielęgnacyjnych, gdy liście pomidorów są mokre,
  • dezynfekcja narzędzi rolniczych,
  • zmniejszenie zagęszczenia roślin w przyszłym sezonie,
  • niszczenie chwastów,
  • stosowanie zdrowych nasion do rozsady,
  • odkażanie nasion przez moczenie ich w gorącej wodzie.
Bakteryjna cętkowatość na roślinach, a także rozpoznanie, zapobieganie i zwalczanie metodami naturalnymi oraz chemicznymi
Bakteryjna cętkowatość i rozpoznawanie choroby krok po kroku, czyli jak wyglądają objawy i jak przeprowadzić zwalczanie w sposób prawidłowy

Niektórzy zalecają opryski profilaktyczne preparatami Miedzian 50 WP bądź Miedzian Extra 350 SC. Preparaty te uznawane są za środki o niskiej toksyczności i długotrwałym działaniu powierzchniowym. Stosuje się również opryski preparatem Curzate CU 49,5 WP, który działa przeciwko infekcjom bakteryjnym i grzybowym.

Stosuje się również odkażanie gleby przeznaczonej do rozsady pomidora, na przykład środkiem Basamid 97 GR. Ponadto zaleca się profilaktyczne opryski rozsady fungicydami na bazie miedzi. Dobre efekty uzyskuje się poprzez profilaktyczne opryski roztworem ekstraktu grejpfruta. Warto pamiętać, aby nie stosować fungicydów miedziowych w czasie wysokich temperatur oraz w czasie zawiązywania się owoców. Niektóre odmiany pomidorów mogą być bardzo wrażliwe na połączenie środków grzybobójczych z nawozami, które mogą doprowadzić do poparzenia liści. Dlatego też należy być bardzo ostrożnym, szczególnie stosując środki niezarejestrowane dla danej choroby.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny