Barszcz czerwony z buraków - proste przepisy krok po kroku

Buraki ćwikłowe Beta vulgaris są warzywami niedrogimi, smacznymi i dostępnymi na rynku w stanie świeżym przez cały rok. Od najdawniejszych czasów były wykorzystywane do celów kulinarnych pod różnymi postaciami. Popularne dania z buraków ćwikłowych - barszcz czerwony z buraków, zupa z botwiny oraz barszcz ukraiński – znane były kuchni staropolskiej.  Buraki cenione są za smak i wyjątkowe wartości odżywcze, dzięki obecności witamin, zwłaszcza B1, B2, C, soli mineralnych i cukrów. Podpowiadamy, jak zrobić smaczny barszcz z buraków.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.

Barszcz czerwony z buraków - proste przepisy krok po kroku

Barszcz z buraków ćwikłowych – przepis na tradycyjną zupę

Barszcz z buraków – kiszenie czerwonego barszczu

Jak zrobić barszcz? Tradycyjny świąteczny barszcz, podawany w czasie świąt, przyrządzany jest w wersji jarskiej na Boże Narodzenie oraz na rosole, w czasie świat wielkanocnych. Do ugotowania tradycyjnego barszczu potrzebny jest kwas buraczany – zakwas, powstający w czasie kiszenia buraków. Dodany do barszczu, nadaje potrawie ciemnoczerwony kolor oraz wyjątkowy zapach. Kiszone buraczki są smacznym dodatkiem do wielu potraw – bigosu, sałatek i zup. Kwas buraczany popija się na zimno i na gorąco, dla poprawy zdrowia.

Kiszenie barszczu jest bardzo łatwe, jednak, gdy zamierzamy ugotować świąteczny barszcz, należy pamiętać, że zakwas potrzebuje czasu, przynajmniej 7 - 14 dni. Zanim przystąpimy do kiszenia świeżych buraków, musimy je umyć i cienko obrać ze skórki - najlepiej zrobić to w rękawiczkach. Znanych jest wiele sposobów ukiszenia buraków, np. z przyprawami lub z dodatkiem jabłek. Najprostszy z nich przewiduje wykorzystanie buraków, wody i kawałków razowego chleba.

Składniki na łatwy zakwas:

  • Buraki  – 1 kg
  • woda – 2 l
  • kromki chleba razowego – 5 dag

Przygotowanie:

  1. Buraki, pokrojone w plastry, ciasno układamy w dużym słoju lub kamionkowym naczyniu.
  2. Nalewamy do słoja przegotowaną ciepłą wodę. Powinna dokładnie przykryć plastry buraków, by nie zaczęły pleśnieć.
  3. Na wierzchu układamy kromki chleba, razem ze skórką.
  4. Słój przykrywamy gazą lub ponakłuwanym papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce, o temperaturze około 18-20 stopni Celsjusza.

Zakwas jest gotowy po 7-14 dniach. Możemy przelać go do słoików, szczelnie je zamknąć i przechowywać w lodówce. Buraczki nadają się do ponownego zalania wodą lub do spożycia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z buraków?

Tradycyjny przepis na świąteczny barszcz z buraków

Potrawy bożonarodzeniowe są bezmięsne. Barszcz na wigilię gotuje się wywarze, zawierającym jedynie warzywa i grzyby. Pod koniec gotowania można potrawę odpowiednio doprawić i dodać kwas burakowy.

Składniki na barszcz czerwony z buraków:

  • Buraki – ½ kg
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier do smaku
  • sól – do smaku
  • przyprawy – pieprz czarny – 10 ziaren, ziele angielskie – 5 ziaren, 1 liść laurowy
  • woda – 1 ½ l
  • zakwas – ½ l
  • suszone grzyby – 5 dag
  • marchew, pietruszka, seler, por – około 20 dag
  • cebula – 1 sztuka

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby, wcześniej namoczone, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
  2. Do prawie miękkich grzybów dokładamy zeszkloną cebulę, pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Po ugotowaniu, wyjmujemy je z wywaru.
  3. Osobno gotujemy buraki – obrane lub, po dokładnym wyszorowaniu, w łupinach. Po ugotowaniu, odcedzamy je. Miękkie buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do warzywno-grzybowego wywaru. Po zagotowaniu, należy barszcz doprawić, poprzez dodanie roztartego z solą czosnku, cukru oraz zakwasu.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Tak przyrządzony barszcz czerwony z buraków możemy podawać z fasolą, kaszą gryczaną lub z jajkami na twardo. Jeśli zamierzamy podać czysty barszcz, nie ścieramy buraków. Barszcz należy przecedzić. Świąteczny bożonarodzeniowy czerwony barszcz z buraków ćwikłowych podaje się z pasztecikami, z uszkami lub kruchymi paluszkami. Barszcz wielkanocny można przyrządzić na rosole z szynki, na boczku i na kiełbasie. Do przyrządzenia zupy potrzebujemy około 30 – 40 dag mięsa. Po wyjęciu ugotowanego mięsa z wywaru, możemy je wykorzystać do przygotowania nadzienia, np. krokietów lub pierogów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z buraka.

Smaczna zupa z botwiny - przepis na barszcz z młodych buraków

Jak zrobić zupę z botwinką? Botwinę, czyli młode buraczki z liśćmi, spożywamy w okresie letnim, gdy możemy je kupić w każdym warzywniaku. Zupa ze świeżych warzyw i młodych buraczków jest nie tylko wyjątkowo smaczna. Botwina jest także zdrowa. Spożywanie sezonowej zupy z młodych buraczków ma dobroczynny wpływ na kondycję skóry, przyczynia się do odkwaszenia naszego organizmu i utrzymania smukłej sylwetki. Botwinkę możemy przyrządzić na mięsie lub w wersji bezmięsnej.

Barszcz czerwony z buraków - proste przepisy krok po kroku

Składniki na sezonową zupę z botwiny:

  • botwina – 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi
  • włoszczyzna – 25 dag
  • woda – 1 ½ l
  • zakwas z czerwonych buraków – 1 szklanka
  • siekana zielenina – koperek, natka pietruszki, szczypiorek – 1 łyżka stołowa
  • jajka – 2 sztuki, ugotowane na twardo
  • śmietana - 3 łyżki stołowe
  • cytryna – 1 łyżka soku
  • mąka pszenna – 1 ½ łyżki

Przygotowanie:

  1. Osobno gotujemy włoszczyznę i botwinkę, wcześniej dobrze wypłukaną pod bieżącą wodą i pokrojoną w paski. Do wody z botwiną wlewamy łyżkę soku z cytryny, by warzywo zakwasić i utrwalić kolor.
  2. Wywar warzywny odcedzamy i podprawiamy mąką, którą wcześniej rozmieszaliśmy w niewielkiej ilości wywaru.
  3. Po zagotowaniu, dolewamy śmietany oraz dodajemy zakwas buraczany.
  4. Wkładamy ugotowane młode buraczki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Chwilę gotujemy.
  5. Gotową zupę z botwiny posypujemy zieleniną. Podajemy z jajkami na twardo, pokrojonym w ćwiartki.

Jeśli zamierzamy ugotować zupę z botwiny z mięsem, postępujemy według podanego przepisu, dodając jedynie około 20 dag mięsa. Botwinkę ugotujemy na rosole, a pokrojone w kostkę mięso dodamy do zupy.

Z młodych buraczków warto przyrządzić również duszoną botwinę - pyszny dodatek do obiadu. 3-4 pęczki buraczków, po opłukaniu i pokrojeniu w paski, przekładamy do rondla i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę tłuszczu, sól i cukier do smaku. Całość dusimy przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Podprawiamy botwinę mąką – 1 ½ łyżki i zagotowujemy. Gotową botwinę wykładamy na półmisek i posypujemy zieleniną. Potrawa z młodych buraków jest ciekawym i smacznym dodatkiem do letniego obiadu, złożonego z młodych ziemniaków z koperkiem oraz jajka. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę śledziową z burakami.

Ocena: 4,7/5 (głosów 21)
, aktualizacja 4 października 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
zupy buraki kulinaria święta
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij