Zupa ukraińska – zdrowe składniki na pyszny barszcz czerwony

Głównym składnikiem tradycyjnego barszczu ukraińskiego są buraki, ziemniaki, słodka kapusta, czosnek oraz warzywa, takie jak marchewka, korzeń pietruszki i cebula. Czerwony burak zastąpił popularną roślinę Heracleum sphondylium – barszcz pospolity, którego liście i korzeń wykorzystywane były od czasów średniowiecza do celów leczniczych i kulinarnych.

Buraki ćwikłowe Beta vulgaris są warzywami, zawierającymi cenne składniki – fruktozę, glukozę, sacharozę, witaminy z grupy B, witaminę C, K, E, PP, prowitaminę A oraz kwasy szczawiowy i jabłkowy, białka i sole mineralne. Buraki cenione są za smak i wartości lecznicze. Spożywanie buraków pomaga na dolegliwości jelitowe i schorzenia wątroby. Cenią je osoby cierpiące na nadciśnienie, potrzebujące wzmocnienia i dostarczenia organizmowi witamin. Ponadto buraki są zasadotwórcze, więc pomogą zachować w organizmie odpowiednią równowagę kwasowo – zasadową.

Pozostałe składniki barszczu ukraińskiego to:

  • kapusta Brassica - jej właściwości lecznicze doceniała medycyna ludowa, a współczesne badania naukowe potwierdziły, że smaczne warzywo zawiera liczne witaminy, wolne aminokwasy oraz substancje mineralne, sprzyjające zdrowiu,
  • ziemniak Solanum tuberosumtrafił do europejskich kuchni dopiero w XVI wieku. Jadalne bulwy, bogate są w skrobię, zawierają, między innymi potas, fosfor i witaminę C,
  • czosnek zwyczajny Allium sativum – jest przyprawą, o charakterystycznym smaku i zapachu. Dodany do potraw, ułatwia trawienie. Roślina jest łagodnym antybiotykiem – jej spożywanie chroni nas przed przeziębieniem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z buraków?

Jak ugotować tradycyjny barszcz ukraiński? – sprawdzone przepisy krok po kroku

Dobry przepis na barszczyk ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński to nie tylko smaczna i sycąca zupa. Do potrawy podaje się niewielkie drożdżowe bułeczki, zwane pampuszkami. Polane czosnkowym sosem, wzbogacają smak barszczu. Barszcz ukraiński możemy przyrządzić na rosole, ugotowanym na mięsie wieprzowym, wołowym lub na wywarze warzywnym, bez mięsa.

Składniki:

  • bulion – 2 l
  • buraki – 40 dag
  • ziemniaki – 40 dag
  • biała kapusta – 25 dag
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 5 – 6 ząbków
  • włoszczyzna – marchewka – 15 dag, korzeń pietruszki – 1 sztuka,
  • przecier pomidorowy – 3 łyżki stołowe
  • cukier – 2 łyżeczki
  • ocet winny – 2 łyżki stołowe
  • mąka pszenna – 2 łyżki stołowe
  • margaryna – 3 łyżki stołowe
  • sól i mielona czerwona papryka - do smaku

Przepis na przygotowanie barszczu:

Zanim przystąpimy do gotowania, obieramy warzywa ze skórki. Buraki, ziemniaki i marchewkę kroimy w drobne słupki. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Świeżą kapustę szatkujemy.

  1. Buraczki układamy w garnku i dolewamy niewielką ilość bulionu. Dosypujemy cukier, dodajemy ocet i przecier pomidorowy oraz 2 łyżki margaryny. Dusimy buraczki do miękkości.
  2. Na patelni rozgrzewamy resztę margaryny i podsmażamy cebulę z marchewką.
  3. Do osobnego garnka wlewamy bulion i doprowadzamy płyn do wrzenia. Dodajemy ziemniaki.
  4. Do wywaru z ziemniakami wkładamy poszatkowaną kapustę – gotujemy całość przez około 15 minut, po czym dodajemy uduszone buraczki, marchewkę i cebulę. Gotujemy, aż wszystkie składniki staną się miękkie
  5. Mąkę podsmażamy i rozcieńczamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Tradycyjny barszcz ukraiński serwuje się bardzo gorący, z dodatkiem mięsa. Zanim trafi na stół, dodaje się roztarte z tłuszczem ząbki czosnku. Drożdżowe pampuszki, w czosnkowym sosie, dopełniają danie. Barszcz czerwony można przygotować także bez mięsa. Powierzchnię zupy warto ozdobić tłustą śmietaną i świeżym koperkiem. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z buraka.

Prosty przepis na barszcz ukraiński z fasolą, kapustą i śmietaną

Barszcz ukraiński z fasolą znany jest na Ukrainie jako barszcz czernihowski. Taka postać zupy popularna jest również w Polsce. Często dodaje się do niej grzyby. Barszcz czerwony można przyrządzić na rosole drobiowym lub na wywarze warzywnym. Sprawdzi się również barszcz na zakwasie z buraków.

Fasolę, którą będziemy dodawać do zupy, należy wcześniej przebrać, opłukać i namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Suszone grzyby także wcześniej moczymy, po czym gotujemy do miękkości.

Składniki:

  • buraki – 1 kg
  • ziemniaki – 2-3 sztuki
  • kapusta – 20 dag
  • fasola perłowa – 20 dag
  • włoszczyzna – 20 dag (marchewka – 4 sztuki, pietruszka – 2 korzenie, ½ selera, zielony por)
  • pomidory – 40 dag
  • cebule – 2 sztuki
  • czosnek – 5 ząbków
  • suszone grzyby – kilka sztuk
  • sól i pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny – z ½ sztuki
  • woda – 1 ½ l
  • śmietana – ¼ szklanki
Barszcz ukraiński podany na talerzu, czyli popularny barszcz czerwony oraz przepis na domowy barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński - oto 3 najlepsze, łatwe przepisy na zupę ukraińską

Przepis na przygotowanie barszczu:

  1. Z połowy buraków oraz z włoszczyzny gotujemy wywar. Możemy przygotować również wywar na mięsie.
  2. Pozostałe buraki kroimy w słupki. Gotujemy je do miękkości, w osolonej wodzie. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy poszatkowaną kapustę i ugotowane suszone grzyby, razem z wodą, w której się gotowały.
  3. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim ziemniaki – do miękkości.
  4. Pomidory należy ugotować w niewielkiej ilości wody i przetrzeć.
  5. Do garnka z ziemniakami wlać mąkę, rozmieszaną z ¼ szklanki zimnej wody i całość zagotować.
  6. Teraz musimy włożyć do garnka wszystkie jarzyny, fasolę i pomidory, a zawartość garnka dokładnie wymieszać. Barszcz czerwony możemy ozdobić kleksem śmietany.

Gotowy barszczyk ukraiński doprawiamy do smaku, dodając sok z cytryny, pieprz oraz roztarte z solą i cukrem ząbki czosnku. Możemy wzbogacić smak potrawy, podając ją z jajkiem, ugotowanym na twardo.

Podany prosty przepis można wykorzystać do przyrządzenia zupy z młodych buraczków z liśćmi. Zupa z botwiny, na zakwasie z buraków, bez kapusty, może być podawana z jajkiem, z kawałkami mięsa lub w wersji wegetariańskiej.

Barszcz czerwony – dobry przepis na barszcz ukraiński z kiszonych buraczków

Jak wygląda kiszenie buraków? Najłatwiejszy przepis

Kiszenie buraków nie jest czynnością trudną. Wystarczy 1 kg buraków ćwikłowych, kilka kromek razowego pieczywa oraz ciepła przegotowana woda, by przygotować buraczany zakwas. Trudno obejść się bez niego, jeśli pragniemy przyrządzić tradycyjny barszcz czerwony na wigilię lub podać go w czasie spotkań z przyjaciółmi – niekoniecznie w czasie świąt. Popijanie soku ma właściwości zdrowotne – uodporni nas na przeziębienie i wzmocni działanie czynników krwiotwórczych.

Oto łatwy i dobry przepis na kiszone buraki:

  • buraki ćwikłowe – 1 kg
  • woda – ciepła, przegotowana – 2 l
  • kromki chleb razowego ze skórką – 5 dag

Przepis na przygotowanie zakwasu:

  1. Buraki obieramy cienko ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je ciasno w szklanym słoju lub kamiennym naczyniu. Można ukisić warzywa także ze skórką, po dokładnym wyszorowaniu.
  2. Do słoja nalewamy ciepłą wodę, z dbałością o przykrycie buraczków, co zapobiegnie ich pleśnieniu.
  3. Wrzucamy kawałki razowego pieczywa, razem ze skórką i całość dociskamy, np. stosując słoik wypełniony wodą lub jakiś cięższy przedmiot.
  4. Słój ustawiamy na około 7-14 dni w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy do wykorzystania, gdy będzie miał kwaskowy smak.

Wyjątkowy barszczyk ukraiński z kiszonych buraczków

Ukraiński barszcz czerwony, tzw. czernihowski, z dodatkiem fasoli, jest potrawą popularną także w naszym kraju. Istnieje wiele przepisów na to smaczne i zdrowe danie, bowiem każdy kucharz i każda kucharka dodaje do zupy własne pomysły, wzbogacając i modyfikując w ten sposób oryginalny przepis. Wyjątkowo smaczny jest barszcz czerwony z kiszonych buraków, z dodatkiem suszonych grzybów. Można ugotować zupę na mięsnym wywarze lub bez mięsa, uzyskując barszcz chętnie spożywany przez wegetarian. Fasola powinna zostać wcześniej namoczona na kilka godzin i ugotowana do miękkości, z dodatkiem przypraw.

Składniki:

  • kiszone buraki – 3 sztuki
  • sok z kiszonych buraczków – 1 l
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • biała kapusta – ¼ główki (można także ugotować barszcz czerwony bez kapusty)
  • warzywa – marchewka – 2 sztuki, korzeń pietruszki – 1 sztuka, ½ zielonego pora, cebula – 2 sztuki, ½ selera
  • fasola odmiany ‘Piękny Jaś’ – 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki stołowe
  • suszone grzyby – kilka sztuk
  • liść laurowy – 2 sztuki,
  • goździk – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • masło – 1 łyżeczka
  • śmietana – 1łyżka
  • woda – 2 l

Przepis na barszcz ukraiński:

  1. Wszystkie warzywa (oprócz kiszonych buraków) należy pokroić i wrzucić do garnka z wodą. Dodajemy listki laurowe, 1 cebulę, suszone grzyby, goździk i ziele angielskie. Jeśli zamierzamy ugotować barszcz na rosole, dodajemy mięso.
  2. Gotujemy wszystkie składniki około 40 – 45 minut. Gotowy bulion odcedzamy.
  3. Na patelni umieszczamy masło i drobno pokrojoną cebulkę - lekko ją smażymy, by stała się złocista.
  4. Jeśli zamierzamy dodać do zupy kapustę, po poszatkowaniu łączymy ją z cebulą i wywarem – dusimy całość przez kilka minut.
  5. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy.
  6. Teraz przyszedł czas na przygotowanie kiszonych buraków:
  • kroimy je na słupki,
  • po wrzuceniu do wywaru, dokładamy cebulkę z kapustą, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz ugotowaną marchewkę.

7. Gotujemy całość tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dokładamy ugotowaną fasolę

8. Dodajemy zakwas z buraków i doprawiamy do smaku.

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków dobrze smakuje z dodatkiem śmietany i roztartych ząbków czosnku. Jest potrawą rozgrzewającą, nadającą się szczególnie do spożycia w czasie jesienno-zimowych chłodów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę śledziową z burakami.

ikona podziel się Przekaż dalej