Nazwa rośliny
Berberys zwyczajny (łac. Berberis vulgaris) znana też jako berberys pospolity
Systematyka
berberysowate > berberys > berberys zwyczajny

Berberys zwyczajny (pospolity) - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie i właściwości

Berberis vulgaris berberys pospolity, berberys zwyczajny, znany również jako kwaśnica i kwaśniec, jest rośliną z rodziny berberysowatych Berberidaceae. To jedyny gatunek wśród berberysów, który w Polsce występuje w stanie naturalnym. Obecnie znacznie wytrzebiony, dawniej spotykany był na terenach otwartych, w zaroślach i w pobliżu lasów. Malowniczy krzew posiada zastosowanie jako dekoracyjna roślina ogrodowa. Posiada także właściwości lecznicze i walory smakowe, wykorzystywane w medycynie i sztuce kulinarnej.

Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź w tym miejscu więcej informacji o berberysach.

Berberys zwyczajny – uprawa i pielęgnacja

Krzewy berberysu pospolitego są szeroko rozkrzewione, dorastające do 2-3 m wysokości. Wzniesione pędy na końcach wyginają się. Berberis vulgaris jest ciernistą rośliną, o trójdzielnych ostrych cierniach oraz ciemnozielonych liściach, piłkowanych na brzegach, o długości około 6 cm. Jesienią liście przybierają czerwoną barwę. Opadają na zimę. Żółte kwiaty, zebrane w 5-centymetrowe wiotkie grona, wydzielają niezbyt przyjemny zapach. Pojawiają się w maju i czerwcu, wabiąc owady. Jesienią zdobią krzewy czerwone owoce berberysu.

Uprawa berberysu pospolitego jest bezproblemowa. Krzewy dobrze rozwijają się na stanowiskach słonecznych i lekko zacienionych, na przepuszczalnej, żyznej glebie. Należy unikać podłoża mocno mokrego i ciężkiego. Jako rośliny odporne na zanieczyszczenia powietrza, mogą być sadzone w miejskich warunkach. Berberys zwyczajny należy do gatunków mrozoodpornych, wytrzymujących -22 stopnie Celsjusza. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także najpopularniejsze odmiany berberysów zebrane w tym artykule.

Pielęgnacja berberysu polega na:

  • przycinaniu formującym wybujałych pędów, co pozwoli zachować atrakcyjny pokrój krzewów,
  • wykonaniu ciecia zasadniczego - po przekwitnięciu kwiatów oraz jesienią. Zabieg jest również okazją do usunięcia uszkodzonych gałęzi. Usunięcie starych pędów pozwoli na rozwój młodych przyrostów,
  • odmłodzeniu roślin. Wycinamy najstarsze, słabe i martwe pędy, pozostawiając najsilniejsze i młode. W ten sposób światło dotrze do wnętrza rośliny, pozwalając na jej równomierny rozwój. Zabieg przeprowadzamy na wiosnę, co 3-4 lata. Sprawdź także inspiracje na krzewy na żywopłot zebrane w tym miejscu.

Berberys zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Owoce berberysu są jadalne i, pomimo zawartości cukru, bardzo kwaśne. Zawierają kwas jabłkowy, kwas cytrynowy oraz niewielką ilość kwasów lotnych. Ważnymi składnikami są witaminy C oraz E, karotenoidy, pektyny oraz sole mineralne. Owoce znajdują zastosowanie w kuchni, do przygotowania konfitur, galaretek, marmolady i nadzienia do cukierków. Suszone jagody, dodane do herbaty, podnoszą odporność organizmu. Wartościowe są likiery, nalewki i wódki, popularne zwłaszcza w Rzeczpospolitej szlacheckiej. Do dzisiaj gospodynie przygotowują z berberysowych jagód pyszny sok na zimę. Sprawdź także inspiracje na krzewy ozdobne zebrane w tym miejscu.

Równie szerokie zastosowanie miał berberys pospolity w medycynie ludowej, w ziołolecznictwie. Od najdawniejszych czasów pozyskiwano dla celów medycznych owoce, liście, korę i korzenie krzewu. Berberyna, zawarta w korze pędów i korzeni oraz w niedojrzałych owocach, podawana w dawkach leczniczych, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, wzmożenie wydzielania soków żołądkowych, jelitowych, a także żółci. Przynosi efekty w leczeniu gośćca, kamicy nerkowej podagry i chorobach nerek. Sok i suszone owoce dodane do herbaty mają działanie przeciwgorączkowe.

Liście krzewów berberysu zbieramy w maju i w czerwcu. Po wysuszeniu, w przewiewnych, suchych pomieszczeniach, przechowujemy je w papierowych torebkach, dokładnie zamkniętych, które umieszczamy w ciemnym i suchym miejscu. Zebrane w sierpniu i we wrześniu owoce, zanim w pełni dojrzeją, suszymy w temperaturze około 30 stopni Celsjusza i dosuszamy w temperaturze około 60 stopni Celsjusza. Dodanie do suszonych owoców suszonej mięty lub łyżeczki soli, zapobiegnie ich pleśnieniu. Zapasy wykorzystujemy w ciągu roku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, przeczytaj o tawule gęstokwiatowej w tym artykule.

Berberys pospolity – smaczne i zdrowe przepisy

Zastosowanie owoców berberysu w naszej kuchni jest sposobem na uatrakcyjnienie codziennej diety i dostarczenie organizmowi sporej dawki witamin. Owoce należy odpowiednio przygotować – dokładnie umyć i usunąć pestki.

  • Kompot z owoców berberysu – sporządzamy z 1 kg zebranych owoców, które zalewamy ½ litra wody, z dodatkiem ½ szklanki cukru. Kompot powinien gotować się około pół godziny. Gorący, nalewamy do wyparzonych słoików. Tak przygotowany napój jest smacznym i orzeźwiającym dodatkiem, np. do deserów lub gorącym napojem, który warto spożywać, chcąc uchronić się przed przeziębieniem. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź informacje o bukszpanie na żywopłot zebrane w tym artykule.
  • Konfitury – przygotowanie wymaga zachowanie proporcji: 1 szklanka cukru oraz 1 szklanka wody na 1 szklankę owoców berberysu. Z cukru i wody należy sporządzić gorący syrop, którym zalewamy owoce.  Gotujemy przez chwilę i zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Przez 3 kolejne dni konfitury smażymy. Gotowe, przechowujemy w szczelnych słoiczkach.
  • Nalewka – ½ kg owoców berberysu zwyczajnego mieszamy z ½ kg cukru. Tak przygotowane owoce przekładamy do szklanego słoja lub gąsiora na wino i po dwóch tygodniach dodajemy ½ l wódki, ¼ l spirytusu. Całość odstawiamy na miesiąc, w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące. Owoce nadają się do wykorzystania, np. jako dodatek do ciast.

Literatura:

  1. D. Remesowa, Z. Osvald, Leksykon krzewów liściastych, Warszawa 2004.
  2. Park Arboretum w Prószkowie, Opole 2001.
  3. W. Grochowski, Jadalne owoce leśne, Warszawa 1988.

Wygląd berberysu zwyczajnego

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Środkowa, Kaukaz, Europa Zachodnia, Europa Wschodnia
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Pokrój berberysu zwyczajnego:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, łukowato wygięty, wzniesiony
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla berberysu zwyczajnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, podział, nasiona


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja berberysu zwyczajnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:
obnażacz kwaśnicówka

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młode krzewy można przesadzać na wiosnę, starsze lepiej przenieść na nowe miejsce jesienią.
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Cięcie formujące wykonuj się po kwitnieniu, natomiast ciecie odmładzające można wykonać zimą w bezmroźny dzień.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Berberys jest odporny na suszę i należy podlewać przede wszystkim młode krzewy oraz starsze podczas dłuższych okresów bez deszczu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień, październik
ikona podziel się Przekaż dalej