Biała kiełbasa pieczona – klasyczne przepisy

Biała kiełbasa pieczona po podsmażaniu

Biała kiełbasa niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach. Jednak nie ma chyba jednego, najbardziej tradycyjnego przepisu. Po prostu w każdym niemal domu przygotowuje się ją inaczej. A ponieważ jest surowa, to jest naprawdę wiele sposobów na to, jak ją przyrządzić. Gotowana, jako podstawa do wywaru do żurku, podsmażana z dodatkami lub bez, jako zapiekanka lub po prostu pieczona w piekarniku. Jak przygotować tę ostatnią? Na to także jest kilka sposobów! Oto najbardziej popularny z nich:

  • 1 kg kiełbasy białej surowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

To zdecydowanie najprostszy sposób na przygotowanie białej kiełbasy. Piecze się ją bardzo krótko, ale wcześniej należy ją nieco podsmażyć. Trzeba pamiętać, że biała kiełbasa jest surowa i potrzebuje więcej czasu niż na przykład zwykła wędzona. Przygotowana w tak prostej formie jest jednak naprawdę bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodasz do niej kawałek świeżego, pachnącego chleba.

  1. Umyj kiełbasę.
  2. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej kiełbasę. Jeśli jest to możliwe, nie rozcinaj kiełbasek między sobą – zostaw je w dużym pęcie.
  3. Obsmaż kiełbasę przez kilka chwil z obu stron.
  4. Przełóż kiełbasę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
  5. Piecz w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Biała kiełbasa pieczona w ziołach

Kolejnym sposobem na przygotowanie bardzo smacznej białej kiełbasy pieczonej w piekarniku jest zamarynowanie jej w ziołach. Zapiekana kiełbasa przygotowana w ten sposób nie wymaga już podsmażania na patelni. Trzeba tylko przygotować ją nieco wcześniej, ponieważ musi trochę poleżeć w marynacie, by przeszła zapachami i dopiero później możesz ją upiec.

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Do tego przepisu (jak i do wszystkich pozostałych) najlepiej sprawdza się surowa kiełbasa biała domowej roboty. Jest o wiele smaczniejsza i ma znacznie mniej wody niż ta kupiona w sklepie. Poznaj przepis na kiełbasę i spróbuj przygotować ją samodzielnie, to naprawdę może sprawić, że tak proste danie będzie od razu smakowało lepiej.

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Wymieszaj zioła ze sobą i dodaj czosnek, a następnie rozprowadź przyprawy po kiełbasie ze wszystkich stron. Nacieraj przez chwilę.
  3. Przełóż kiełbasę do miski i przykryj folią lub talerzykiem. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej dłużej.
  4. Przełóż kiełbasę na blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  5. Piecz około 40 minut. Jeśli chcesz podpiec kiełbasę, na ostatnie 10 minut możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza.

Polecane produkty do wyrobu domowych wędlin !

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z przepisami na żurek z białą kiełbasą.

Biała kiełbasa w zalewie piwnej

A może by tak upiec białą kiełbasę na obiad? Dlaczego nie! Oto przepis, który świetnie sprawdza się w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub pure, zwłaszcza z dodatkiem chrzanu lub kiszonego ogórka. Przygotowanie nie jest trudne, a zalewa z piwa zmienia smak i sprawia, że kiełbasa jest po prostu bardzo smaczna.

  • 1 kg białej kiełbasy surowej,
  • 2 małe cebule,
  • 50 ml piwa,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

W tym przypadku dobrze sprawdzi się zarówno standardowa musztarda stołowa, jak i francuska, z wyraźnymi ziarenkami różnobarwnej gorczycy.

  1. Przygotuj składniki zalewy – piwo połącz z musztardą i przyprawami.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  3. Obierz cebulę, pokrój na piórka.
  4. Kiełbasę ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Dodaj do niej cebulę na wierzch i boki.
  5. Kiełbasę zalej zalewą.
  6. Piecz około 45 minut pod przykryciem. Jeśli chcesz, by kiełbasa się przyrumieniła, podnieś temperaturę do 200 stopni na ostatnie 10 minut pieczenia.

Biała kiełbasa pieczona z cebulką

Biała kiełbasa pieczona z cebulą w standardowej wersji

Kiełbasa pieczona z cebulą to połączenie idealne! Takie danie możesz bardzo szybko przyrządzić! Ważne tylko, by nie przegiąć z podsmażaniem cebuli, ponieważ przypalona ma charakterystyczny, bardzo intensywny posmak i może spowodować, że danie ci nie posmakuje. Ale poza tym bardzo łatwo możesz je zrobić. Czego potrzebujesz?

  • 500 g białej kiełbasy (surowej),
  • 3 małe lub 2 duże cebule białe,
  • 1 łyżka oleju
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku na cebuli, a także pyszne przepisy pieczone w piekarniku krok po kroku
Biała kiełbasa pieczona krok po kroku, czyli najlepsze i proste przepisy na pyszną kiełbasę z piekarnika lub pieczoną na cebuli

Do kiełbasy możesz dodać przyprawy jak w przepisie na pieczoną kiełbasę z ziołami. Pieczenie sprawi, że mięso będzie miało świetny smak. Być może nie jest to szczególnie wykwintne danie, na imprezę lepiej sprawdzi się sałatka z makaronem i szynką albo śliwki w boczku. Taka kiełbasa lepiej sprawdzi się na obiad – jest naprawdę smaczna, a przy tym pieczenie i przygotowanie nie zajmują dużo czasu. Świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym.

  1. Obierz cebule. Pokrój ją w grubsze piórka.
  2. Na patelni podgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmażaj chwilę, aż do zeszklenia.
  3. Wyłóż cebulę do naczynia żaroodpornego.
  4. Kiełbasę umyj, ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach.
  5. Ułóż kiełbasę na cebuli.
  6. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 45 minut pod przykryciem.

Biała kiełbasa pieczona z cebulką w musztardowej zalewie

Zapiekana kiełbasa z cebulką może zostać przygotowana także w bardziej skomplikowanej wersji. Kiełbasa pieczona ma zawsze dobry smak, ale jeśli zamarynujesz ją wcześniej w glazurze z musztardy z odrobiną miodu… Będzie idealna! Oto przepis na kiełbasę z cebulą w marynacie:

  • 1 kg białej kiełbasy (surowej),
  • 4 duże cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu

Taką kiełbasę można przyrządzić także z dodatkiem ziół. Wystarczy dodać nieco majeranku lub papryki do marynaty. Jednak tak naprawdę jej smak i ostrość można regulować za pomocą wyboru musztardy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki wybierz rosyjską lub ostrą, jeśli delikatniejsze – stołową albo Dijon. Możesz także zdecydować się na musztardę francuską z drobinkami gorczycy.

  1. Cebulę obierz i pokrój w grubsze półplasterki.
  2. Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju i delikatnie podsmaż na niej cebulę – tylko do zeszklenia.
  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż przygotowaną cebulą. Na wierzch ułóż kiełbasę. Każdą nakłuj wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach.
  4. Z 2 łyżek oleju, musztardy i miodu przygotuj marynatę. Za pomocą pędzelka rozprowadź ją po kiełbasie.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny