Nazwa rośliny
Rzodkiew biała (łac. Raphanus niger var. albus) znana też jako biała rzodkiew
Systematyka
kapustowate > rzodkiew > rzodkiew zwyczajna-biała

Biała rzodkiew - opis, wymagania, uprawa, zastosowanie w kuchni

Biała rzodkiew nie jest bardzo znaną rośliną, jednak warto ją poznać, ze względu na jej właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i witaminy, które są w niej zawarte. Zobaczmy więc, jak smakuje i wygląda? Jakie jest zastosowanie rzodkwi, a także, jak możemy wykorzystać białą rzodkiew w naszej kuchni.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.

Biała rzodkiew - jak wygląda ta roślina

Biała rzodkiew podobnie, jak rzepa czy melisa lekarska, to roślina jadalna, której zastosowań możemy doszukać się w różnych dziedzinach. Jednak zanim przejdziemy do zdrowotnych i leczniczych właściwości, poznajmy jej charakterystyczne cechy.

Biała rzodkiew należy do rodziny roślin kapustowatych. Jest zdecydowanie mniej popularna niżeli jej zwykła odmiana, ale bardziej popularna niż rzodkiew czarna. Coraz częściej pojawia się w uprawie, ze względu na to, że jej uprawa jest mniej skomplikowana. Roślina ta często nazywana jest mylnie rzepą, bo jej korzeń jadalny przypomina ją właśnie kształtem. Natomiast rzepa to zupełnie inna roślina.

Częścią jadalną są podziemne części rośliny, czyli korzenie. Korzenie rzodkwi mają stożkowaty i dość długi kształt. Ich miąższ jest koloru białego. Warzywo to niektórym smakuje, a innym nie. Na to wpływ ma bardzo aromatyczny, ostry i wyrazisty smak, który przypomina rzodkiewkę, natomiast ma on w sobie więcej pikantnej nuty.

Witaminy i właściwości lecznicze rzodkwi

Dlaczego warto jeść rzodkiew - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Jedząc białą rzodkiew zapewniamy swojemu organizmowi mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Jest ich więcej niżeli w zwykłej odmianie rzodkiewki. Jakich konkretnie możemy doszukać się w tym warzywie? Zacznijmy od tego, że w rzodkwi białej znajduje się bardzo dużo olejków eterycznych i związków aktywnych, które to właśnie są odpowiedzialne za ten bardzo wyrazisty zapach.

Biała rzodkiew, tak jak i melisa lekarska, znajduje swoje zastosowanie w lecznictwie. Soki z melisy lekarskiej i rzodkwi sprzedawane są w sklepach zielarskich oraz aptekach. Jednak czy ten sok jest naprawdę taki zdrowy? Otóż tak.

W składzie białej rzodkwi znajdziemy wiele witamin, między innymi witaminę C, która ma zastosowanie przy przeziębieniach. Ma działanie oczyszczające organizm z toksyn. Sok z białej rzodkwi ma właściwości wspomagające pracę nerek i odkażające drogi moczowe. Dlatego jest zalecany dla osób, które borykają się np. z zapaleniem dróg moczowych.

Sok z rzodkwi białej działa antyoksydacyjnie, dlatego ma pozytywny wpływ na funkcje naskórka. Jedząc białą rzodkiew, polepszamy perystaltykę jelit, obniżamy poziom cukru we krwi, działamy przeciwzapalnie, ale też bakteriobójczo. Warzywo to jest polecane do diet diabetycznych, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Ponadto biała rzodkiew jest źródłem wielu minerałów. W tym fosforu, cynku, magnezu, fluoru, potasu, selenu, wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu czy sodu. W rzodkwi znajdują się także węglowodany, cukry, białka, tłuszcze i błonnik. Nie zabrakło tu też takich witamin jak witamina A i witaminy z grupy B.

Właściwości lecznicze soku wykorzystywane są też na przeziębienia, grypy, zapalenie gardła, zapalenie jamy ustnej, a także przy zapaleniu zatok. Pamiętajmy jednak, że mimo tego, że biała rzodkiew ma wiele właściwości zdrowotnych, w pewnych sytuacjach nie jest zalecana. Otóż nie nadaje się ona dla osób, które cierpią na choroby wątroby i trzustki. Jest to spowodowane ostrym smakiem rzodkwi. Sprawdź także ten artykuł o uprawie rzodkwi w ogrodzie.

Rzodkiew gotowana, a może smażona - zastosowanie w kuchni

Biała rzodkiew to bardzo zdrowe warzywo, które powinno znaleźć się w naszej diecie. Możemy je wykorzystać w bardzo różnych daniach, w których doda nutkę ostrości. Co ciekawe, biała rzodkiew to warzywo, które możemy spożywać zarówno na surowo, gotowane, a nawet i podsmażane.

Forma surowa białej rzodkwi wykorzystywana jest w różnego rodzaju sałatkach, surówkach z  warzyw. Tam możemy ją spotkać startą, pokrojoną w kostkę lub też plastry. Dodatkowo wykorzystuje się ją na kanapki, tak samo, jak i tradycyjne, dobrze nam znane rzodkiewki. Nie zapominajmy jednak o tym, że warzywo to nadaje się do gotowania.

Gotowana biała rzodkiew jest świetnym dodatkiem do obiadu. Możemy stworzyć z niej purée, dzięki czemu będzie ona świetnym zamiennikiem dla ziemniaków. Co więcej, warzywa mogą być składnikiem wielu zup i sosów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki warzywnej właśnie z białą rzodkwią. Pokrojone w cienkie paski warzywa są świetnym dodatkiem do potraw z makaronem i sosem sojowym. Możemy je jeść na surowo, ale możemy je również podsmażyć delikatnie na patelni razem z marchewką, dzięki czemu stworzymy ciekawą kompozycję smakową, składającą się z ostrego smaku rzodkwi i słodkiego smaku marchwi.

Jak uprawiać białą rzodkiew - warto wiedzieć

Biała rzodkiew - wymagania uprawowe

Biała rzodkiew, jak inne znane nam warzywa nadaje się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Jednak zanim posadzimy ją w ogródku, powinniśmy dowiedzieć się jakie ma wymagania. Dzięki temu uzyskamy zdrowe i wyrośnięte warzywa o właściwym dla rzodkwi białej smaku.

Przy uprawie białej rzodkwi bardzo istotne jest to, by zapewnić jej słoneczne stanowisko. W dodatku powinniśmy pamiętać o tym, że roślina ta wymaga próchniczych, żyznych, niezbyt ciężkich, umiarkowanie wilgotnych gleb, które są dodatkowo głęboko uprawne.

Jeśli zastosujemy się do tych warunków uprawy, z pewnością cały proces uprawy będzie przebiegał dużo lepiej. Natomiast jeśli nie zapewnimy mu prawidłowych warunków, wtedy możemy spotkać się z tym, że roślina może chorować na choroby, które spowodowane są nieprawidłowo dobranym stanowiskiem.

Uprawa białej rzodkwi - istotne zabiegi pielęgnacyjne

Biała rzodkiew to dość wymagająca roślina. Jednak gdy zapewnimy jej odpowiednie wymagania, z pewnością łatwiej będzie nam zapanować nad tym, by była ona w prawidłowej kondycji. Nie możemy jednak zapomnieć, że tak jak każda inna roślina, tak też biała rzodkiew, wymaga pewnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Przy uprawie białej rzodkwi bardzo ważne jest podlewanie, ponieważ roślina ta nie znosi przesuszania gleby. Dlatego też w okresie wiosny i lata musimy zwracać szczególną uwagę na to, by ją regularnie nawadniać. Pamiętajmy jednak o tym, by nawadnianie było regularne, ale umiarkowanie, by nie przelać warzyw. Otóż przelanie może spowodować, że rośliny zaczną gnić i pojawią się będą na nich choroby grzybowe.

Biała rzodkiew nie powinna być sadzona w miejscu, gdzie uprawiane były rośliny z rodziny kapustowatych. Niestety po posadzeniu w takim miejscu, rzodkiew może być porażona przez choroby. Dodatkowo powinniśmy zwrócić uwagę na ochronę przed szkodnikami, do których zalicza się między innymi śmietka. Dlatego przy uprawach tego warzywa często stosuje się gęste siatki, które zabezpieczają warzywa przed tymi owadami. Ważne jest, by nie stosować na warzywa preparatów chemicznych, bo niestety kumulują one szkodliwe azotany z gleby. Z tego powodu, jeśli chcemy rozpocząć walkę ze szkodnikami i chorobami, musimy korzystać z preparatów przygotowywanych z naturalnych składników.

Wygląd białej rzodkwi

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
15 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
15 cm - 60 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój białej rzodkwi:
luźny, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
spożywcze, pokarm dla owadów, jadalny korzeń
Kolor kwiatów:
biały, liliowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla białej rzodkwi

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Rzodkwi, nie należy wysiewać wcześniej niż w kwietniu, ponieważ trwające kilkanaście dni niskie temperatury powietrza oraz gleby czasie kiełkowania sprzyjają tworzeniu przez rośliny wczesnych kwiatostanów zamiast pożądanych dużych korzeni.


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabata warzywna

Pielęgnacja białej rzodkwi

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe choroby:
mączniak prawdziwy, parch zwykły, kiła kapusty, czernienie korzeni

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Jeśli gleba przed siewem rzodkwi była zasilona nawozem organicznym, uprawa nie wymaga dodatkowego nawożenia.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Rzodkiew lubi podłoże lekko wilgotne, ale bez nadmiaru wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
korzeń
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień, wrzesień
ikona podziel się Przekaż dalej