Białe warzywa - popularne rodzaje, odmiany, zastosowanie w kuchni

Spożywanie warzyw i owoców ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Uzupełniają witaminy i minerały niezbędne dla zdrowia. Warto, więc wiedzieć, że wspomniane rośliny zostały podzielone na pięć kategorii ze względu na kolor. Mamy, więc pomarańczowe warzywa, fioletowe, zielone, czerwone i oczywiście białe warzywa.

Klasyfikacja ze względu na kolor – białe owoce i warzywa

W każdym sklepie spożywczym lub markecie można znaleźć różne kolorowe warzywa i owoce. Warto, więc wiedzieć, że barwy mają ogromne znaczenie. Z tego względu warzywa podzielono na pięć kategorii kolorystycznych. Przedstawiciele każdej z nich posiadają inne składniki odżywcze. Kolor czerwony skupia rośliny zawierające przeciwutleniacze. Są to między innymi pomidory, papryka czy wiśnie. Pomarańczowe warzywa to na przykład marchew a owoce to melon i mango. Kolor zielony reprezentuje szpinak, sałata, awokado i kiwi. W poczet roślin fioletowych wchodzi bakłażan, śliwki czy czarna porzeczka.

Białe warzywa, które w tym momencie najbardziej nas interesują, zawierają liczne składniki pożyteczne dla zdrowia. Jest to między innymi siarka, która obniża poziom złego cholesterolu LDL. Tego typu rośliny wykazują też cenne właściwości grzybobójcze, przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Zawdzięczają to dużej ilości fitoncydów. Co ważne białe owoce i warzywa spełniają rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Ich spożywanie może zapobiegać powstawaniu wielu groźnych schorzeń. Nawet tak śmiertelnie niebezpiecznych jak nowotwory.

Popularne białe warzywa

Bardzo popularnym białym warzywem jest czosnek. Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też ma dobroczynne działanie na organizm. Jest między innymi stosowany, jako naturalny antybiotyk. Do tego obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega zawałom i udarom mózgu. Jest chętnie dodawany do potraw z różnych zakątków świata. Należy też dodać, że uprawa czosnku nie należy do przesadnie skomplikowanych. To warzywo to tylko początek dłuższego katalogu gatunków.

Kolejna na liście cenionych białych warzyw jest cebula. Występuje w wielu odmianach różniących się wyglądem i smakiem. Jest to, więc cebula zwyczajna, siedmiolatka, dymka czy też szalotka. Popularna odmianą jest też cebula czerwona. Każdy z rodzajów ma pozytywny wpływ na trawienie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Warto też spożywać ją po długotrwałej kuracji antybiotykowej. Cebula służy między innymi do wykonywania syropów stosowanych przy zapaleniach gardła.

Białe warzywa to również kapusta pekińska, kalafior, cykoria. W skład tej grupy wchodzą też ziemniaki. Zawierają duże ilości węglowodanów, które są źródłem energii dla organizmu. Poza ziemniakami warto zwrócić uwagę na seler korzeniowy, rzepę i koper włoski. Wszystkie te rośliny zawierają błonnik, potas, magnez i polifenole. Dlatego właśnie są powszechnie stosowane w kuchni. Wręcz nie starczy miejsca by wymienić wszystkie zastosowania. Warzywa i owoce z tej grupy są dodawane do sałatek, dań mięsnych i rybnych. Słowem do wszystkiego, co dobry kucharz zdoła stworzyć. Zatem zdecydowanie dobrym rozwiązaniem jest domowa uprawa tych roślin.