Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym - doskonała propozycja na obiad

Bitki w sosie własnym są chyba najbardziej znanym sposobem na przygotowanie duszonych kotletów z szynki wieprzowej. Sposób ich przygotowania nie jest trudny, dlatego właśnie nadają się one dla każdego. Zobaczmy więc, jak przygotować kotlety z szynki wieprzowej z sosem własnym.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 1 l wody,
  • 2 kostki mięsne lub warzywne,
  • 3 cebule,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy na plastry o grubości około 2 cm, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu.
  2. Usmażone mięso wkładamy do dużego garnka.
  3. Cebule obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do garnka z mięsem.
  4. W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę i dodajemy to do garnka.
  5. Garnek przykrywamy i dusimy całość przez godzinę.

Takie bitki można podawać z ziemniakami, ale także z pieczywem w towarzystwie sałatek.

Bitki wieprzowe w sosie warzywnym - jak zrobić to danie z mięsa

Kotlety z szynki wieprzowej w sosie warzywnym - jak zrobić danie z mięsa na obiad

Jeśli tradycyjne bitki z szynki wieprzowej nie smakują nam lub po prostu czegoś nam w nich brakuje, wtedy powinniśmy poeksperymentować z innymi dodatkami do mięsa. Doskonałym przykładem na to są właśnie bitki z szynki wieprzowej duszone w sosie warzywnym.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 2 marchewki,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, oregano, rozmaryn, tymianek,
  • zioła: świeże listki bazylii, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, rozbijamy je i smażymy z obu stron na oleju.
  2. Usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
  3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli.
  4. Papryki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
  5. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Do wrzącej wody dokładamy czosnek, cebulę, paprykę, marchew i papryczkę chili.
  7. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Całość dusimy około 1,5 godziny.
  8. Po zmięknięciu mięsa, przekładamy je do drugiego garnka wraz z połową warzyw.
  9. Wywar blendujemy, dodajemy do niego sos sojowy, sól i pieprz. Masą zalewamy mięso i zagotowujemy.

Takie danie z mięsa nadaje się doskonale na niedzielny obiad. Sprawdź także ten artykuł o wędzeniu szynki krok po kroku.

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym - jak ugotować to duszone mięso

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym to kolejny doskonały sposób, na to, jak możemy przygotować szynkę wieprzową. Różni się on zdecydowanie od poprzednich przepisów, ze względu na to, że smak grzybów w połączeniu z mięsem jest wspaniałą kompozycją, co nie znaczy, że poprzednie przepisy są złe.

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej,
  • 0,25 kg grzybków prawdziwków lub borowików,
  • 0,25 grzybów suszonych,
  • 0,5 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • przyprawy: 4 ziarenka pieprzu czarnego, sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w cienkie plasterki.
  2. Pokrojone mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  3. Szynkę wieprzową podsmażamy na oliwie z obu stron.
  4. W garnku gotujemy bulion z pieprzem i solą.
  5. Do garnka wrzucamy suszone grzyby i mięso.
  6. Całość zagotować i gotować jeszcze 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
  7. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy na drobno.
  8. Grzyby kroimy na kawałki.
  9. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim grzyby z cebulą.
  10. Podsmażone grzyby wrzucamy do garnka i całość gotujemy jeszcze 0,5 godziny.
  11. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.

Do takiego dania z mięsa doskonale będą pasowały różnego rodzaju surówki i ziemniaki.

Bitki z szynki wieprzowej duszone w różnych sosach - jak ugotować te sznycle w sosie

Kotlety z szynki wieprzowej duszone w sosie musztardowym - jak zrobimy

Jeśli jesteśmy fanami musztardy, z pewnością zachwycą nas swoim smakiem bitki wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis na nie jest banalnie prosty, dlatego warto przetestować go w swojej kuchni. Zobaczmy, jak zrobić właśnie takie bitki z szynki wieprzowej.

Składniki na bitki:

  • 1 kg szynki,
  • 6 cebul,
  • olej,
  • mąka pszenna,
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka.

Składniki na sos:

  • 2 l rosołu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki masła,
  • 8 łyżek musztardy francuskiej,
  • 400 g musztardy angielskiej,
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki curry, 6 łyżek suszonej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w cienkie plasterki, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy.
  3. Mięso z cebulą kładziemy do garnka.
  4. Na rozgrzanym maśle podsmażamy sok z cytryny z musztardami.
  5. Gotujemy rosół, dodajemy do niego musztardę i przyprawy.
  6. Gorącym jeszcze sosem zalewamy mięso.
  7. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

Jeśli sos wyjdzie nam zbyt rzadki, wtedy dodajemy do niego rozmieszaną z wodą mąkę.

Bitki z szynki wieprzowej z sosem chrzanowym - jak ugotujemy te sznycle

Z kolei, jeśli musztarda nie jest dla nas najlepszym rozwiązaniem, możemy skusić się jeszcze na bitki w sosie chrzanowym, które doskonale będą komponowały się z buraczkami, pyzami i ćwikłą z chrzanem. Można je również podawać w inny sposób, np. z ziemniakami i surówkami.

Składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • 1 l wody,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka pieczeniowa do mięs,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego, sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron.
  2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku.
  3. Do garnka dodajemy mąkę, liść laurowy i pieprz.
  4. Całość zalewamy wrzącą wodą.
  5. Do garnka dodajemy mięso i kostkę.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy do zmięknięcia mięsa.
  7. Chwilę przed końcem odlewamy szklankę sosu i mieszamy ją ze śmietanką i chrzanem.

Zawartość szklanki wlewamy do garnka i całość gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu.

ikona podziel się Przekaż dalej