Bobrek trójlistkowy - zastosowanie i właściwości lecznicze ciekawej rośliny wodnej

Menyanthes trifoliata – uprawa byliny w ogrodzie

Bobrek trójlistny jest mrozoodporną byliną wodną strefy bagiennej, dorastającą do 30 cm wysokości. Wyróżnikami rośliny są mocne pełzające kłącza, z których pionowo wyrastają łodygi, trójlistkowe liście, o uwypuklonym głównym nerwie oraz gwiazdkowate, postrzępione pięciopłatkowe kwiaty, ujęte w grona. W stanie naturalnym, na mokrych łąkach i nad płytkimi jeziorami i stawami, roślina tworzy gęste łany, w maju i w czerwcu kwitnące na biało i różowo. Po przekwitnięciu pojawiają się niewielkie kuliste owoce, zawierające brązowe nasionka. Kurczące się podmokłe tereny, stanowiące naturalne siedliska bobrka, są powodem zanikania byliny, stąd częściowa ochrona gatunkowa.

Wodne zioło nie sprawia problemów uprawowych. Preferuje podmokłe słoneczne stanowiska, o kwaśnym podłożu. Dobrze rośnie w wodzie, na głębokości do 20 cm. Ze względu na dużą ekspansywność, znajduje zastosowanie w stawach i dużych oczkach wodnych. Bobrek trójlistkowy w mniejszych zbiornikach może być sadzony w koszach, dzięki czemu będzie możliwa kontrola rozrastania się rośliny, poprzez przycinanie pędów.

Pielęgnacja byliny polega na systematycznym usuwaniu uschniętych pędów. Raz na kilka lat warto wyciąć część kłączy, by zapobiec zarośnięciu zbiornika wodnego. Na zimę liście obumierają, więc należy je usunąć, by nie zanieczyszczały wody. Wiosną zioło wypuści nowe pędy. Rozmnażanie rośliny przeprowadzamy na wiosnę, co 4 lata, dzieląc kłącza. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie grążeli żółtych?

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Oczko wodne i rosnące nad nim rośliny pełnią w ogrodzie ważną rolę, tworząc swoisty ekosystem. Warto zasadzić rośliny wodne na różnych głębokościach, dla podkreślenia urody wyjątkowego miejsca. Efektownie prezentują się rośliny pływające, np. orzech wodny i hiacynt wodny. W głębokiej wodzie wspaniale rozrasta się grążel żółty, natomiast pod wodą swoje miejsce odnajdzie moczarka kanadyjska i rogatek sztywny.

Liść bobrka trójlistnego - zastosowanie lecznicze Menyanthes trifoliata

Surowcem zielarskim są całe trójlistkowe liście wodnej byliny, pozyskiwane na początku kwitnienia rośliny. Obrywa się je bez ogonków. Suszenie przeprowadzamy w cieniu, w przewiewnym miejscu. Liście są mięsiste i dość trudno wysychają, więc układamy je w cienkich warstwach. Jeśli będą suszone zbyt długo, zaczną się na nich pojawiać ciemne plamy. Do papierowych torebek susz przekładamy w godzinach porannych, o większej wilgotności powietrza, ze względu na kruszenie się wysuszonych liści. Sprawdź także ten artykuł o roślinach wodnych do oczka wodnego.

Liść bobrka nie wydziela zapachu i ma bardzo gorzki smak. Zawarte w nim substancje gorzkie mają wiele cennych właściwości leczniczych, korzystnie wpływających na pracę układu trawiennego oraz na układ nerwowy. Liście byliny znajdują zastosowanie głównie w ziołowych mieszankach, umożliwiających wykorzystanie ich właściwości leczniczych, między innymi:

  • pobudzenie łaknienia i wydzielania soków żołądkowych,
  • dodatnie wpływanie na przemianę materii,
  • działanie żółciopędne,
  • przy nieżytach żołądka u starszych osób,
  • stosowanie na schorzenia wątroby,
  • korzystne działanie na układ nerwowy,
  • łagodzenie dolegliwości migrenowych,
  • zapobieganie stanom gorączkowym,
  • wzmacnianie organizmu.

Bobrek trójlistkowy - zastosowanie i właściwości lecznicze ciekawej rośliny wodnej

Bobrek trójlistkowy - właściwości lecznicze

Przy stosowaniu naparów z udziałem bobrka trójlistnego należy zachować ostrożność, bowiem przekroczenie zalecanych dawek może spowodować dolegliwości ze strony układu trawiennego – rozstrój żołądka, mdłości, zwracanie treści pokarmowych. Nie powinno się podawać specyfików dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie rukwi wodnej?

Mieszanka ziół polecana w problemach ze strony układu pokarmowego:

Przygotowanie naparu:

4 łyżki mieszanki ziołowej zalewamy 3 szklankami wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem do rana. Przed spożyciem, podgrzewamy przez 15 min. na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Napar popijamy 3 razy dziennie, na pół godziny przed posiłkami. Sprawdź także ten artykuł o uprawie nurzańca w akwarium.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny