Nazwa rośliny
Bodziszek cuchnący (łac. Geranium robertianum) znana też jako pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek
Systematyka
bodziszkowate > bodziszek > bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący - zastosowanie ziela, działanie, cena

Bodziszek cuchnący jest pospolity w całej Polsce. Od setek lat jego właściwości lecznicze są wykorzystywane do tworzenia środków zahamowujących krwawienie. Obecnie także znajduje zastosowanie w farmakologii i ziołolecznictwie. Dowiedz się, jak stosować ziele bodziszka cuchnącego i jakie są opinie na jego temat.

Sprawdź także więcej informacji i porad na temat bodziszków w tym miejscu.

Bodziszek cuchnący – rozpoznawanie rośliny

Bodziszki to ogromna rodzina roślin o wyjątkowych właściwościach. Większość z nich ma wartość dekoracyjną, także bodziszek cuchnący prezentuje się dość ładnie. Delikatna kępa o wysokości 20-40 cm składa się z łodyg porośniętych klapowanymi, lekko owłosionymi liśćmi. To właśnie one stanowią ziele bodziszka cuchnącego i są wykorzystywane do tworzenia różnych specyfików. Liście zbiera się w kwietniu.

Na szczycie pędów pojawiają się bardzo drobne kwiatuszki, mają najczęściej delikatne, różowe płatki. Roślina rzadko pojawia się w uprawie ogrodowej, częściej można ją spotkać w formie dzikiej w lasach, wśród poszycia i w górach na niewielkich wysokościach. Jak sama nazwa na to wskazuje, bodziszek cuchnący jest rośliną o nieprzyjemnym zapachu. Sprawdź także w tym artykule informacje o uprawie bodziszka korzeniastego.

Bodziszek cuchnący na bielactwo i nie tylko

Właściwości lecznicze bodziszka skupiają się wokół problemów skórnych. Dawniej przyjmowano, że roślina działa na bielactwo, ma hamować pojawianie się nowych plam i wyrównywać koloryt starych. Jednak to, czy bodziszek cuchnący na bielactwo naprawdę się sprawdza jest dyskusyjne, a opinie lekarzy i zielarzy są podzielone. Chociaż wpływ bodziszka na bielactwo jest sporny, nie ulega wątpliwości, że działa na inne problemy skórne.

Łagodzi skaleczenia, zmniejsza krwawienie i usuwa ropnie. Świetnie sprawdza się w przypadku świądu, pieczenia, zmian skórnych, a ponieważ ma silne działanie antyseptyczne, może być wykorzystywany także do leczenia trądziku i odkażania ropiejących ran. Odkaża gardło przy anginie, stosuje się go do łagodzenia stanów zapalnych w jamie ustnej. Wspiera naczynia krwionośne, dlatego bodziszek przed wiekami był kładziony na krwawiące rany – hamował krwawienie. Podawano go także kobietom z zaburzeniami miesiączkowania.

Bodziszek ma działanie odkażające i oczyszczające układ moczowy. Stosuje się go przy zapaleniach pęcherza, ma silne działanie moczopędne. Przynosi długotrwałą ulgę w bolesnych schorzeniach nerek, pomaga pozbyć się kamieni lub piasku z układu moczowego. Działa lekko oczyszczająco. Sprawdź także w tym artykule informacje na temat bodziszka łąkowego.

Zastosowanie bodziszka cuchnącego

Liście bodziszka cuchnącego zbiera się latem, suszy i robi się z nich napary i wyciągi, które można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Nie warto jednak samodzielnie zbierać roślin, które nawet w lasach mogą być zanieczyszczone. We wszystkich sklepach zielarskich można kupić suszone ziele bodziszka cuchnącego. Jego cena nie jest wygórowana – to najczęściej kilka lub kilkanaście złotych za torebkę.

Napar z bodziszka łatwo się przygotowuje. 1 łyżkę stołową pokruszonego ziela zalewa się szklanką wrzątku i parzy przez kilkanaście minut. Świeże listki (2 łyżki) powinno się gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Taki eliksir można pić w czasie leczenia pomocniczego chorób układu moczowego, lecz także doraźnie przy problemach z wyrpóżnianiem i biegunkach. Należy stosować około 2 filiżanek dziennie, to przy okazji oczyści układ pokarmowy i złagodzi wszystkie bóle i dolegliwości żołądka. Bodziszek w takim wydaniu stosuje się pomocniczo w czasie leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Tak uzyskany napar z bodziszka cuchnącego po przestudzeniu świetnie sprawdza się do płukania jamy ustnej i gardła. Zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk, można stosować go po zabiegach stomatologicznych, łagodząco na rany po usuwaniu zębów. Leczy zapalenia dziąseł i afty, łagodzi ból gardła w czasie anginy. Płukanie można przeprowadzać kilka razy dziennie.

Napar nadaje się także do robienia okładów. Przemywa się nim cerę trądzikową, nasączone waciki kładzie się na rankach i wypryskach. Bodziszek cuchnący może także przynieść ulgę w bólach stawów – wtedy stosuje się ciepłe okłady.

Wygląd bodziszka cuchnącego

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój bodziszka cuchnącego:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, lekko pokładający
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
różowy
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
jasnozielone

Sadzenie i stanowisko dla bodziszka cuchnącego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Wysiew nasion można wykonywać bezpośrednio do gleby, lekko przykrywając ziemią.


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, próchniczna, żyzna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, okrywa powierzchni, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja bodziszka cuchnącego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Roślina dobrze sobie radzi w różnych warunkach, jednak w okresach suszy dobrze jest zapewnić jej od czasu do czasu podlewanie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
niejadalna, lecznicza
ikona podziel się Przekaż dalej