Bodziszek cuchnący - zastosowanie ziela, działanie, cena
Bodziszek cuchnący jest pospolity w całej Polsce. Od setek lat jego właściwości lecznicze są wykorzystywane do tworzenia środków zahamowujących krwawienie. Obecnie także znajduje zastosowanie w farmakologii i ziołolecznictwie. Dowiedz się, jak stosować ziele bodziszka cuchnącego i jakie są opinie na jego temat.
Sprawdź także więcej informacji i porad na temat bodziszków w tym miejscu.
Bodziszek cuchnący – rozpoznawanie rośliny
Bodziszki to ogromna rodzina roślin o wyjątkowych właściwościach. Większość z nich ma wartość dekoracyjną, także bodziszek cuchnący prezentuje się dość ładnie. Delikatna kępa o wysokości 20-40 cm składa się z łodyg porośniętych klapowanymi, lekko owłosionymi liśćmi. To właśnie one stanowią ziele bodziszka cuchnącego i są wykorzystywane do tworzenia różnych specyfików. Liście zbiera się w kwietniu.
Na szczycie pędów pojawiają się bardzo drobne kwiatuszki, mają najczęściej delikatne, różowe płatki. Roślina rzadko pojawia się w uprawie ogrodowej, częściej można ją spotkać w formie dzikiej w lasach, wśród poszycia i w górach na niewielkich wysokościach. Jak sama nazwa na to wskazuje, bodziszek cuchnący jest rośliną o nieprzyjemnym zapachu. Sprawdź także w tym artykule informacje o uprawie bodziszka korzeniastego.
Bodziszek cuchnący na bielactwo i nie tylko
Właściwości lecznicze bodziszka skupiają się wokół problemów skórnych. Dawniej przyjmowano, że roślina działa na bielactwo, ma hamować pojawianie się nowych plam i wyrównywać koloryt starych. Jednak to, czy bodziszek cuchnący na bielactwo naprawdę się sprawdza jest dyskusyjne, a opinie lekarzy i zielarzy są podzielone. Chociaż wpływ bodziszka na bielactwo jest sporny, nie ulega wątpliwości, że działa na inne problemy skórne.
Łagodzi skaleczenia, zmniejsza krwawienie i usuwa ropnie. Świetnie sprawdza się w przypadku świądu, pieczenia, zmian skórnych, a ponieważ ma silne działanie antyseptyczne, może być wykorzystywany także do leczenia trądziku i odkażania ropiejących ran. Odkaża gardło przy anginie, stosuje się go do łagodzenia stanów zapalnych w jamie ustnej. Wspiera naczynia krwionośne, dlatego bodziszek przed wiekami był kładziony na krwawiące rany – hamował krwawienie. Podawano go także kobietom z zaburzeniami miesiączkowania.
Bodziszek ma działanie odkażające i oczyszczające układ moczowy. Stosuje się go przy zapaleniach pęcherza, ma silne działanie moczopędne. Przynosi długotrwałą ulgę w bolesnych schorzeniach nerek, pomaga pozbyć się kamieni lub piasku z układu moczowego. Działa lekko oczyszczająco. Sprawdź także w tym artykule informacje na temat bodziszka łąkowego.
Zastosowanie bodziszka cuchnącego
Liście bodziszka cuchnącego zbiera się latem, suszy i robi się z nich napary i wyciągi, które można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Nie warto jednak samodzielnie zbierać roślin, które nawet w lasach mogą być zanieczyszczone. We wszystkich sklepach zielarskich można kupić suszone ziele bodziszka cuchnącego. Jego cena nie jest wygórowana – to najczęściej kilka lub kilkanaście złotych za torebkę.
Napar z bodziszka łatwo się przygotowuje. 1 łyżkę stołową pokruszonego ziela zalewa się szklanką wrzątku i parzy przez kilkanaście minut. Świeże listki (2 łyżki) powinno się gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Taki eliksir można pić w czasie leczenia pomocniczego chorób układu moczowego, lecz także doraźnie przy problemach z wyrpóżnianiem i biegunkach. Należy stosować około 2 filiżanek dziennie, to przy okazji oczyści układ pokarmowy i złagodzi wszystkie bóle i dolegliwości żołądka. Bodziszek w takim wydaniu stosuje się pomocniczo w czasie leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Tak uzyskany napar z bodziszka cuchnącego po przestudzeniu świetnie sprawdza się do płukania jamy ustnej i gardła. Zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk, można stosować go po zabiegach stomatologicznych, łagodząco na rany po usuwaniu zębów. Leczy zapalenia dziąseł i afty, łagodzi ból gardła w czasie anginy. Płukanie można przeprowadzać kilka razy dziennie.
Napar nadaje się także do robienia okładów. Przemywa się nim cerę trądzikową, nasączone waciki kładzie się na rankach i wypryskach. Bodziszek cuchnący może także przynieść ulgę w bólach stawów – wtedy stosuje się ciepłe okłady.
Wygląd bodziszka cuchnącego
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, efektowne przebarwienie liści, pokarm dla owadów, lecznicze
Sadzenie i stanowisko dla bodziszka cuchnącego
Pielęgnacja bodziszka cuchnącego
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy można przesadzać? | ||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni. Roślina dobrze sobie radzi w różnych warunkach, jednak w okresach suszy dobrze jest zapewnić jej od czasu do czasu podlewanie. |