Brzoskwinie

Ilustracja brzoskwinie

Brzoskwinia zwyczajna jest drzewem owocowym z rodziny różowatych. Pochodzi z Chin, jednak brzoskwinię uprawia się na całym świecie. Drzewo ma swoje specyficzne wymagania, o które należy zadbać. Przede wszystkim potrzebuje słońca i ciepła, o co nie zawsze łatwo w polskim klimacie. Właśnie dlatego uprawa rośliny łatwiejsza jest w cieplejszych częściach Europy. Brzoskwinie wymagają czasu i zaangażowania, aby odpłaciły się obfitymi plonami i pięknym wyglądem w ogrodzie.

Brzoskwinie - najpopularniejsze rośliny

Brzoskwinie - pozostałe rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Brzoskwinie – gatunki i odmiany, sadzenie, wymagania, cięcie

Brzoskwinie są drzewami należącymi do rodziny różowatych. Pochodzące z Chin rośliny spotkać można niemal wyłącznie w uprawie. Ciężko bowiem natrafić na nie gdziekolwiek w naturze. Owoce brzoskwini mają różne cenne właściwości zdrowotne, dlatego warto hodować rośliny w przydomowym sadzie lub ogrodzie. Jakie są najważniejsze wartości odżywcze i witaminy w brzoskwiniach? Czy uprawa drzewek brzoskwiniowych jest trudna? Sprawdź przydatne informacje.

Co warto wiedzieć o brzoskwiniach? Uprawa, hodowla i pielęgnacja drzew

Uprawa brzoskwini w ogrodzie – o tym warto wiedzieć!

Brzoskwinie w naturalnym środowisku nie są zbyt wysokie. Dorastają maksymalnie do 6 m wysokości. Drzewa mają mocno rozbudowaną koronę. Zakwitają wczesną wiosną, jeszcze zanim liście zdążą się rozwinąć. Brzoskwinie wypuszczają różowe, pięciokrotne kwiaty. Gdy przekwitną, pojawiają się lancetowate, duże liście. Połączone są z pędem krótkim ogonkiem. Pestkowce, czyli owoce brzoskwini, dojrzewają zwykle od lipca do października. Okres ten może być jednak zupełnie inny, ponieważ zależy od odmiany brzoskwini. Drzewo nie jest łatwe w uprawie. Należy przede wszystkim zadbać o słoneczne stanowisko dla rośliny, koniecznie osłonięte od wiatru. Brzoskwinie najlepiej czują się na przepuszczalnych, niezbyt ciężkich glebach. Podłoże musi mieć dobre, dopasowane pod wymagania brzoskwiń właściwości fizyczne. Najlepsze pH dla brzoskwini to ok. 6-6,5.

Ciężko uprawiać brzoskwinie w Polsce. Nasz klimat jest zmienny i nie należy do najcieplejszych. Brzoskwinie najlepiej rozwijają się na słonecznych stanowiskach, dlatego hodowla w naszym kraju nie do końca może im sprzyjać. Wymagania klimatyczne drzew są wysokie. Uprawa brzoskwini uda się lepiej w południowo-zachodniej części Polski. Jednak i w tamtych rejonach nie ma 100% gwarancji, że drzewko obrodzi w owoce. Najlepszym rozwiązaniem jest umiejętne dobranie odmian, a także sadzenie brzoskwiń na najlepiej dopasowanych stanowiskach. Bardzo istotne jest przeprowadzanie koniecznych zabiegów pielęgnacyjnych drzew, w tym regularne przeprowadzanie cięcia, przerzedzanie zawiązków, ochrona przed szkodnikami oraz chorobami i nawożenie. Brzoskwinie wymagają ciepłego miejsca do wzrostu, a także żyznego podłoża. Zimy poważnie mogą zaszkodzić ich wzrostowi. Drzewka brzoskwiniowe nie lubią również kwaśnych, zbitych i podmokłych gleb.

Jak przycinać drzewka brzoskwiniowe? Ważne zasady

Jeśli brzoskwinie zostaną prawidłowo posadzone, nie będą wymagać zbyt wiele uwagi. Oczywiście trzeba je będzie regularnie podlewać. Nie można też jednak zapominać o ich przycinaniu. Proces ten należy przeprowadzać każdego roku. Gdy nie zadbasz o poprawne przycinanie brzoskwini, drzewko może wcale… nie zakwitnąć. Równoznaczne to będzie zatem z brakiem owoców. W jaki sposób przycinać brzoskwinie? Istnieją dwa popularne sposoby, na które warto zwrócić uwagę:

  • Można stworzyć koronę w kształcie stożka albo koronę kotłową.
  • Brzoskwinie poprowadzić można na trejażach, czyli specjalnych podporach. Z korony stworzyć można wówczas coś na kształt wachlarza albo liścia palmowego.

Po raz pierwszy brzoskwinię powinno się radykalnie przyciąć już pierwszej wiosny po posadzeniu. Najważniejsze jest bowiem wyrównanie nierówności między bryłą korzeniową a wielkością korony. Pędy należy skrócić do ok. 30 cm. To świetny sposób na pobudzenie drzewa do tego, aby mogło rosnąć. Owszem, tego typu cięcia są radykalne. Co ciekawe, żadne inne drzewo owocowe nie potrzebuje tak mocnych cięć. Mimo to warto zaznaczyć, że brzoskwinie naprawdę dobrze znoszą przycinanie. Dzięki niemu efekty są spektakularne, a drzewa przepięknie owocują na pędach jednorocznych.

Cięcie pielęgnacyjne powinno się przeprowadzać przed samym kwitnieniem, a więc wczesną wiosną – gdy pąk jest jeszcze różowy. Można też przyciąć drzewo tuż po zakończeniu kwitnienia. Wówczas należy wyciąć krzyżujące się pędy – ewentualnie pozbyć się najcieńszych i pozbawionych kwiatów. Brzoskwinie mają to do siebie, że czasem… udają rośnięcie. Wydaje się, że na pędzie wyrośnie wiele owoców, jednak są to pędy tzw. pozornie owocujące. Rozpoznasz je po tym, że są krótkie i oblepione kwiatuszkami na całej długości. Mają tylko jeden pąk liściowy. Usuwaj je na bieżąco, ponieważ takie pędy nie mają wystarczająco dużo liści, żeby odżywić zawiązujące się owoce.

Najcenniejsze właściwości i wartości odżywcze brzoskwiń – czy o tym wiedziałeś?

Popularne odmiany brzoskwiń do ogrodu – które warto hodować?

Brzoskwinia jest drzewem owocowym, które w Polsce spotyka się wyłącznie w uprawie amatorskiej. W naszym kraju hoduje się zwykle brzoskwinię zwyczajną. Brzoskwinia ma bardzo smaczne, soczyste i bogate w witaminy owoce. Każdy owoc zawiera w sobie dużą dawkę witamin, takich jak A, B, C i PP. Sporo w nich również soli mineralnych. Brzoskwinie dzieli się na kilka ciekawych odmian, które mogą być np. jajowate lub kuliste. Większość z nich jest delikatnie omszona. Część brzoskwiń może być sercowata lub spłaszczona, z krótką szypułką. Oto kilka najciekawszych odmian brzoskwini na działkę, które można samodzielnie hodować:

  • Inka – bogato owocująca odmiana brzoskwini, które jest wytrzymała nawet na duże mrozy. Odmiana Inka wydaje owoce mniej więcej pod koniec lata. Owocuje również na początku jesieni. Brzoskwinie są duże i owalne. Pojedynczy owoc może ważyć aż do 160 g. Warto spożywać brzoskwinię Inka, ponieważ jej stosunkowo niskie kalorie pozwalają na włącznie owoców do diety. Owoce pokryte są czerwonym rumieńcem. W środku znajduje się z kolei soczysty, żółtokremowy miąższ. Brzoskwinie spożywa się bardzo wygodnie, gdyż miąższ bezproblemowo odchodzi od pestki.
  • Harnaś – brzoskwinia owocująca w pierwszej połowie sierpnia. To wczesna odmiana, której owoce zwykle osiągają średnią wielkość. Pojedynczy owoc waży maksymalnie do 130 g. Każdy pokryty jest kropkowanym, krwistoczerwonym rumieńcem. Miąższ odmiany Harnaś jest bardzo smaczny, ale nieco kwaskowaty. Warto przyrządzać z niego np. owoce w syropie. Bardzo dobrze odchodzi od pestki, więc nie ma problemu z jego spożywaniem.
  • Red Haven – brzoskwinie mają duże, kuliste owoce. Każdy z nich rośnie maksymalnie do 160 g. Brzoskwinie rosną na drzewie mniej więcej pod koniec lata, czyli w drugiej połowie sierpnia Ich kolor jest pomarańczowożółty. Miąższ odmiany Red Haven jest bardzo smaczny i soczysty – całkiem odchodzi od pestki. Brzoskwinie z kolei są niesamowicie jędrne.
  • Saturn – owoce brzoskwini są płaskie. Ich siła wzrostu określana jest jako średnia. To idealna odmiana do ogrodu dla każdego, kto chce zacząć przygodę z uprawą brzoskwiń. W drugiej połowie sierpnia brzoskwinie obradzają w owoce, które pokryte są kremową skórką. Każdy z nich ma również delikatnie czerwony rumieniec. Płaskie owoce osiągają maksymalnie 80 g wagi. Są niesamowicie smaczne, więc nadają się do przyrządzania różnego rodzaju przetworów domowych (takich jak dżemy, musy, soki, marmolada, owoce w syropie, nalewki). Wspaniale smakują też suszone owoce brzoskwini Saturn.
  • Iskra – polska odmiana brzoskwini, która została wyhodowana w Skierniewicach. Drzewko brzoskwiniowe bardzo szybko i silnie rośnie. Korona rośliny jest niesamowicie zagęszczona. Owoce brzoskwini mogą być średniej lub dużej wielkości. Czasami są kuliste, innym razem nieco wydłużone. Brzoskwinia Iskra ma skórkę o kolorze jasnopomarańczowym albo całkowicie żółtym. Owoce są silnie omszone. Często przybierają kolor buraczkowoczerwony – pojawia się na nich specyficzny rumieniec. W brzoskwini Iskra jest smaczny, soczysty i średnio zwięzły miąższ. Gdy brzoskwinia dojrzeje, znajdujący się w środku miąższ delikatnie odchodzi od pestki. Dojrzałość zbiorczą brzoskwinie osiągają mniej więcej pod koniec lata. Warto dodać, że odmiana Iskra świetnie znosi niską temperaturę.
  • Reliance – drzewko wyróżnia się wśród innych naprawdę silnym wzrostem. Owoce odmiany Reliance są kuliste i mają średnią wielkość. Drzewka brzoskwiniowe charakteryzują się corocznym, obfitym owocowaniem. Miąższ brzoskwiń jest ścisły, soczysty i koloru żółtego. Z owoców przyrządzać można nie tylko świeże musy i soki, ale też suszone brzoskwinie – podobnie jak w przypadku odmiany ufo. Miąższ z łatwością odchodzi od pestki, dlatego nie powinno być większego problemu z obróbką brzoskwiń. Owoce osiągają dojrzałość mniej więcej pod koniec lata, czyli w drugiej połowie sierpnia. Wykazują dużą odporność na mróz. Niestety, na wschodzie Polski mogą przemarzać. Strefę mrozoodporności odmiany Reliance zalicza się bowiem do 6A.

W jaki sposób prawidłowo sadzić młode brzoskwinie?

Zanim zaczniesz sadzić brzoskwinie, koniecznie przygotuj im odpowiednie stanowisko. Przed posadzeniem drzewek brzoskwiniowych należy odchwaścić, przekopać (np. szpadlem) i rozpulchnić ziemię (najlepiej widłami). Na kilka miesięcy przed uprawą powinno się przekopać podłoże pod drzewka wraz z nawozem mineralnym (np. obornikiem). Musi być to jednak nawóz odpowiedni dla drzew brzoskwiniowych, ewentualnie organicznych. Starannie przeprowadzony zabieg pozwoli wzbogacić podłoże o konieczne roślinom do wzrostu składniki odżywcze. Odczyn podłoża w ogrodzie wydaje się zbyt niski? Wówczas należy przeprowadzić zabieg wapnowania podłoża.

Wykop większe od systemu korzeniowego dołki dla sadzonek brzoskwiń. Na dnie każdego z nich utwórz kopczyk ziemi. Możesz rozłożyć na nim wówczas korzenie sadzonek. Przed posadzeniem zwróć jednak uwagę na to, czy sadzonka nie ma zbyt długich albo chorych korzeni – takie wypada przyciąć, aby roślina była zdrowa. Umieść palik obok brzoskwini, który stanie się podporą dla drzewka. Sadzonkę zasyp ziemią i udeptaj ją, aby dokładnie uformować glebę. Zrób to na kształt naturalnej misy – właśnie tam będzie bowiem zbierać się woda, która zadba o prawidłowe nawodnienie drzewa. Nie zapomnij też o głębokości sadzenia brzoskwini. Drzewko musi znaleźć się dokładnie na tej samej wysokości, gdzie rosło w szkółce. Miejsce szczepienia może również znaleźć się kilka centymetrów nad podłożem. Obficie podlej brzoskwinię, po czym przywiąż ją do podpory.

Te choroby mogą przydarzyć się brzoskwiniom! Zobacz, jak sobie z nimi poradzić

Brzoskwinie to drzewa owocowe, które są bardzo wrażliwe na zmienne warunki atmosferyczne. Zwłaszcza plony narażone są na przymrozki – szczególnie te późno występujące. Poza niekorzystnymi anomaliami pogodowymi owocowanie może być nieudane przez liczne choroby, które dotyczą brzoskwiń. Drzewa brzoskwiniowe narażone są np. na patogeny grzybowe, które wymagają interwencji człowieka. W przeciwnym razie mogą zacząć błyskawicznie rozprzestrzeniać się na dalsze części roślin, poważnie szkodząc jej rozwojowi. Na co może zachorować drzewko brzoskwiniowe? Oto kilka popularnych chorób zagrażających roślinom w ogrodzie:

  • Brunatna zgnilizna drzew pestkowych – wywołują ją patogeny. Sytuacja dotyczy także innych drzew pestkowych, m.in. jabłoni, śliw i gruszy. Gdy choroba zaatakuje podczas kwitnienia brzoskwini, zauważysz ją po usychaniu i przebarwieniu kwiatów na brunatno. Jeśli szybko nie zadbasz o odpowiednią ochronę drzewek, bo w porę nie zauważysz objawów, brunatna zgnilizna przejdzie na pędy i liście – one również zaczną usychać. Na dojrzałych owocach pojawią się wówczas plamy. Zarażone brzoskwinie należy błyskawicznie wyrzucić, ponieważ nie nadają się już do konsumpcji. Mogą też zarażać inne rośliny.
  • Szara pleśń – choroba tego typu bardzo szybko rozprzestrzenia się na roślinie. Właśnie dlatego ważne jest szybkie rozpoznanie problemu i jego zwalczenie. Pleśń objawia się puszystym, szarym nalotem na łodygach. Przez wyjątkowo trudny do zlikwidowania patogen owoce brzoskwini mogą zacząć gnić.
  • Kędzierzawość liści – popularna choroba grzybowa brzoskwini, która charakteryzuje się nabrzmiewaniem pąków. Na obrzeżach liści pojawiają się również karminowe plamy. Warto dogłębnie zapoznać się z konsekwencjami i objawami choroby, gdyż bardzo łatwo pomylić kędzierzawość liści z niedoborem fosforu. Choroba niesie za sobą poważne konsekwencje, ponieważ obniża się zarówno ilość, jak i jakość owoców na drzewie. Jeśli w porę nie zareagujesz i nie zastosujesz odpowiednich środków, drzewo najprawdopodobniej całkiem uschnie.

Jedną z najpoważniejszych przyczyn chorób tego typu są oczywiście patogeny grzybowe. Do szybkiego nasilenia się i rozwoju chorób przyczynia się również nieprawidłowa pielęgnacja drzew brzoskwiniowych. Kędzierzawość liści może pojawić się także podczas upalnego i suchego lata. Z kolei brunatna zgnilizna drzew pestkowych występuje zwykle po wielkich ulewach. Zgniliznę powodują również niektóre szkodniki. Jeśli chodzi o szarą pleśń, rozwija się w wilgotnym środowisku, np. gdy temperatura osiąga tam ok. 20 st. C. Jeśli nie będziesz odpowiednio dbać o brzoskwinie, na pewno pojawią się na nich różne choroby. Niektóre są wyjątkowo trudne do zwalczenia. Często wystarczy nie grabić liści, aby pojawiły się jakieś choroby. Szara pleśń może również rozwinąć się na brzoskwiniach, które rosną zbyt gęsto. Właśnie dlatego zadbanie o brzoskwinie powinno rozpocząć się od prawidłowej pielęgnacji drzewek. W jaki sposób poradzić sobie z niektórymi chorobami brzoskwiń? Znakomicie sprawdzi się odpowiednio dopasowany preparat do patogenów grzybowych. Może być to jeden z najbardziej popularnych fungicydów miedziowych, który zagwarantuje skuteczne zwalczenie chorób drzew brzoskwiniowych.

Słodkie, soczyste, nęcące zapachem, a przede wszystkim przepyszne. Latem brzoskwinie i nektaryny kuszą nas na sklepowych półkach i przyciągają swoim urokiem. A może by tak posadzić te drzewa owocowe w swoim ogrodzie? Uprawa brzoskwini zwyczajnej (Prunus persica) jest jak najbardziej możliwa w naszych warunkach klimatycznych, trzeba tylko spełnić jej specyficzne wymagania. Dowiedz się, jak uprawiać te drzewa owocowe i poznaj najlepsze odmiany do ogrodu.

Prunus persica, czyli brzoskwinia zwyczajna

Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica) to drzewo owocowe z rodziny różowatych. Pochodzi z Chin, jednak jest uprawiane na całym świecie… a przynajmniej tam, gdzie pogoda jest łagodna i można spełnić jej specyficzne wymagania. Gatunek Prunus persica to drzewa owocowe lubiące ciepło i słońce, jednak dostatecznie dobrze znoszące polski klimat. Ich uprawa wymaga trochę czasu i zaangażowania, jednak brzoskwinia zwyczajna świetnie udaje się zwłaszcza w cieplejszych częściach kraju.

Jak wygląda brzoskwinia zwyczajna?

Brzoskwinia zwyczajna może żyć nawet 30 lat. Jest to drzewko, które maksymalnie osiąga 6 m wysokości, rzadko jednak jest aż tak wysokie. Te drzewa owocowe są nie tylko źródłem wspaniałych owoców, ale także pięknie prezentują się w ogrodzie. Kwiat brzoskwini jest bladoróżowy – właśnie od niego powstała nazwa barwy „brzoskwiniowy”. Kilkupłatkowy i delikatny kwiat brzoskwini pojawia się bardzo wcześnie, długo przed pojawieniem się liści. Z jednej strony kwitnące drzewa brzoskwini długo i wspaniale kwitną, urozmaicając wiosenny ogród, z drugiej jednak oznacza to, że kwiat brzoskwini bywa często rażony przez mróz, przez co może powodować znaczne zmniejszenie się plonu. Tuż po tym, jak kwiat brzoskwini opadnie, czyli w kwietniu, na roślinie pojawiają się ząbkowate i bardzo atrakcyjne liście. Takie połączenie sprawia, że Prunus persica jest uprawiana nie tylko ze względu na owoce, ale także ze względu na ładny pokrój. Dużym powodzeniem cieszą się jej karłowate odmiany, które dorastają do 1,2 m.

Owoce prunus persica (brzoskwinia zwyczajna)

Owocem brzoskwini jest wszystkim świetnie znany pestkowiec o złocistym, słodkim i soczystym miąższu. Te drzewa owocowe wyróżniają się dużą plennością. Owoce mają charakterystyczną, pokrytą meszkiem skórkę, najczęściej żółtą z bardzo rozległym rumieńcem. Drzewa owocowe uprawiane w naszym klimacie najczęściej nie rodzą zbyt dużych owoców, ale chociaż są drobne, wspaniale smakują i mają wysoką wartość deserową i przetwórczą. Poza tym warto się nimi raczyć ze względu na zawartość potasu, magnezu, fosforu i witamin A i C. Prunus persica dojrzewa od sierpnia aż do października, jest to zależne od odmiany.

Brzoskwinia zwyczajna - najpopularniejsze odmiany

W Polsce największym powodzeniem cieszą się te odmiany, które charakteryzują się największą odpornością na mróz. Dlatego do najczęściej spotykanych odmian, jeśli chodzi o te drzewka owocowe, należy ‘Reliance’. Uważa się, że to jedna z najbardziej odpornych odmian. Jej owoce dojrzewają w połowie sierpnia i nie są szczególnie słodkie. Świetnie nadają się do deserów i innych przetworów. Są średniej wielkości i czasami mogą być nierówne, dlatego odmiana ta rzadko znajduje zastosowanie handlowe. Jednak dobrze odchodzący od pestki miąższ sprawia, że warto zastanowić się nad zasadzeniem jej w ogrodzie.

Odmiany brzoskwini odporne na mróz

Pod względem odporności na mróz dobrym wyborem jest ‘Iskra’. Drzewka owocowe tej odmiany także wykazują dość dużą odporność na mróz, jednak w jej przypadku zdradliwe dla pąków mogą być wiosenne przymrozki. Brzoskwinia zwyczajna ‘Iskra’ ma wspaniałe, duże owoce, o wyjątkowym, słodkim smaku. Mają prawie idealnie kulisty kształt i jasnopomarańczową skórkę, bardzo obficie omszoną.

Odmiany o małych owocach

Mniejsze owoce ma ‘Velvet’, jednak ich smak sprawia, że także jest to odmiana godna uwagi. Dojrzewające w drugiej połowie sierpnia brzoskwinie ‘Velvet’ są lekko spłaszczone i bardzo słodkie. Ich dużą zaletą jest fakt, że skórki są bardzo rzadko omszone. Ładnie się prezentują i świetnie smakują, dodatkowo drzewka są bardzo odporne na zimno. Śmiało można je sadzić w ogrodzie.

Pozostałe odmiany brzoskwini

W cieplejszych rejonach kraju do uprawy nadają się także dwie inne odmiany – ‘Inka’ i ‘Harrow Beauty’. Obie są średnio wrażliwe na chłód, więc należy bardzo dokładnie zabezpieczać je na zimę. W cieplejszych rejonach Polski utrzymują się jednak bez większego problemu. ‘Inka’ to odmiana wybitnie deserowa, jej owoce są duże, ładne, okrągłe, pokryte czerwonym rumieńcem, który dodaje im uroku. ‘Harrow Beauty’ natomiast wytwarza żółte owoce o bardzo nieregularnych kształtach. Są jednak bardzo smaczne i świetnie sprawdzają się na przetwory – łatwo odchodzą od pestki i są tylko lekko omszone.

Prunus persica – wymagania uprawne

Te drzewa owocowe są dość wymagające, by nie powiedzieć kapryśne. Ich uprawa nie jest skomplikowana sama w sobie, żeby jednak się udała, należy zapewnić brzoskwiniom jak najlepsze miejsce. Prunus persica podchodzi z Chin, gdzie klimat jest znacznie łagodniejszy. Dlatego najważniejszym czynnikiem w uprawie brzoskwiń jest spełnienie ich wymagań cieplnych i klimatycznych.

Brzoskwinia zwyczajna a stanowisko

Brzoskwinia zwyczajna powinna być sadzona w ciepłym miejscu, osłoniętym dobrze przed wiatrem i dobrze nasłonecznionym. Dzięki temu będzie mniej narażona na szkodliwe podmuchy wiatru wiosną, w czasie kwitnienia drzewek. Wymagania brzoskwiń pod względem podłoża są mniejsze. Sadzonki sadzi się tylko na przepuszczalnym podłożu, żyznym i optymalnie z obojętnym pH. Ta delikatna roślina nie urośnie w miejscach kwaśnych, na zbitej, ciężkiej albo podmokłej glebie. Warto o tym pamiętać, bo posadzone na nieodpowiednim stanowisku brzoskwinia nie tyle się nie rozwija, co raczej nie wydaje owoców. A przecież to jest właśnie główny cel prowadzenia jej uprawy.

Sadzenie prunus persica

Sadzenie brzoskwiń nie jest skomplikowane bardziej niż w przypadku innych drzew owocowych. Sadzonkę umieszcza się w wykopanym wcześniej dołku w ziemi. W przypadku tych roślin duże znaczenie ma także palikowanie – dzięki temu roślina będzie lepiej rosła. Na rynku dostępne są trzy rodzaje sadzonek: z nagim korzeniem, balotowane i w pojemnikach. W razie możliwości nie należy sadzić tych pierwszych, ponieważ mogą gorzej się przyjmować. Nagie korzenie zawsze mogą także zostać uszkodzone w transporcie, dlatego przed posadzeniem należy je dokładnie obejrzeć. Sadzonki balotowane lub z pojemników nie zahamowują wegetacji, więc prawdopodobieństwo, że przyjmą się w nowym miejscu jest znacznie większe.

Cięcie brzoskwini i inne zabiegi pielęgnacyjne

Prunus persica nie potrzebuje żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Warto oczywiście zadbać o jej nawadnianie w czasie największych upałów, ale poza tym nie trzeba jej podlewać. Nie wymaga także nawożenia – w odpowiednio dobranym stanowisku powinna mieć pod dostatkiem składników odżywczych. Ponadto należy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu stanowiska. W tym przypadku pomocne może okazać się ściółkowanie. Dzięki odpowiednio rozłożonej warstwie ściółki, kory lub agrowłókniny, chwasty nie powinny pojawiać się wokół drzewek.

Przycinanie brzoskwini

Najważniejszym zabiegiem w uprawie jest przycinanie brzoskwini. Cięcie brzoskwini wykonuje się już po połowie marca, można nawet trochę później. To ważne, żeby przycinanie brzoskwini nie było przeprowadzone za wcześnie, ponieważ przy słotnej i chłodnej pogodzie typowej dla początku wiosny rany po cięciu goją się gorzej. Przeprowadzenie takiego zabiegu zbyt wcześnie sprawia, że prawdopodobieństwo pojawienia się częstej choroby brzoskwiń – raka drzew owocowych – bardzo się zwiększa.

Kiedy przycinać brzoskwinię?

Cięcie brzoskwini po raz pierwszy wykonuje się wiosną. W tym czasie przycina się wszystkie pędy o mniej więcej 30 cm. Tak radykalne cięcie ma na celu pobudzenie drzewka i sprawienie, że korona stanie się bardziej rozłożysta i gęstsza. W tym czasie drzewko zazwyczaj krzewi się słabo, a taki zabieg uaktywni jego rozwój. Należy także usunąć pędy boczne, dbając o to, by roślina nie była za bardzo rozrośnięta.

Cięcie brzoskwini wykonuje się corocznie, ale później już wyłącznie w celu uformowania korony. Jednak nadal mają pobudzający wpływ na drzewko i poprawiają jego ogólny wygląd i kondycję. W kształtowaniu drzewka powinno się dążyć do osiągnięcia stożkowej, prawie regularnej formy. Dzięki temu owoce będą miały większy dostęp do światła i szybciej będą dojrzewać. Po trzech latach od posadzenia wykonuje się już tylko sporadycznie cięcia odmładzające i, w razie konieczności, interwencyjne. W trakcie zabiegu warto mieć na myśli prześwietlenie drzewka, by niżej położone pędy także miały dostęp do światła. To gwarantuje najwspanialsze, najpiękniej wybarwione owoce.

Najbardziej powszechne choroby brzoskwiń

Choroby brzoskwiń, które najczęściej pojawiają się w uprawie domowej to rak drzew owocowych i kędzierzawość liści. Rak drzew owocowych jest spowodowany naruszaniem kory lub nieprawidłowym cięciem i może prowadzić do obumarcia rośliny. Równie niebezpieczna jest kędzierzawość liści, a zwalczanie tej choroby brzoskwiń jest czaso- i pracochłonne.

Kędzierzawość liści objawia się zarówno na liściach, jak i na kwiatach i owocach. Pierwszym symptomem jest to, że liście robią się kruche, łamliwe i bardzo silnie zdeformowane. Wydawać być się mogło, że choroba liści nie wpłynie w żaden sposób na zbiór, jednak zarodniki wywołujących ją grzybów mogą rozprzestrzenić się na owoce. Największym jednak problemem tego schorzenia jest fakt, że przy silniejszym porażeniu drzewa zrzucają liście i późnym latem zaczynają wypuszczać nowe. Dla rośliny jest to ogromny wydatek energetyczny, w związku z czym jest mniej mrozoodporna, a jej rozwój na wiosnę zostaje znacznie spowolniony.

Kędzierzawość łatwo się rozprzestrzenia po sadzie, więc gdy tylko zauważysz pierwsze objawy choroby, natychmiast powinieneś zacząć działać. Kędzierzawość zwalcza się chemicznymi środkami grzybobójczymi, przeznaczonymi do stosowania interwencyjnego. W uprawie zakrojonej na skalę handlową powinno się to zrobić nawet zapobiegawczo. Jest to choroba, która co roku pojawia się w różnym natężeniu na terenie całego kraju. A zapobieganie jej jest o wiele tańsze niż leczenie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto