Dietetyczne dania z pieczonych buraków – najłatwiejsze przepisy na carpaccio z buraka

Przepis na carpaccio z buraka z fetą

Włoskie dania coraz częściej goszczą na polskich stołach. Carpaccio, potrawa przygotowana z cienko pokrojonych plastrów mięsa, ryby lub warzyw, jest elegancką i oryginalną przystawką, podawaną w czasie towarzyskich i rodzinnych spotkań. Warto samemu upiec buraki, by przygotować z nich ciekawe i pyszne dania. Osoby, które nie dysponują czasem na pieczenie warzyw, mogą skorzystać z buraków gotowanych, dostępnych na rynku.

Składniki na carpaccio z pieczonych buraków z fetą:

  • buraki – 2-3 sztuki jędrnych buraków
  • ser feta – 100 g
  • pestki słonecznika
  • orzechy, np. pistacje lub orzechy włoskie – około 40 g
  • rukola – świeże liście, około 2 garście
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka stołowa
  • sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki średniej wielkości należy dokładnie umyć, osączyć i ułożyć na blasze. Możemy je również zawinąć w folię aluminiową. Warzywa pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 60 minut.
  2. Gotowe miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Obrane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, co jest warunkiem otrzymania prawdziwie włoskiego carpaccio.
  4. Buraki w plastrach układamy na półmisku, w taki sposób, by plasterki do siebie przylegały i zajęły całą powierzchnię naczynia.
  5. Orzechy, po utłuczeniu na mniejsze kawałki, wysypujemy na buraki.
  6. Polewamy plastry buraków i orzechy oliwą i octem balsamicznym.
  7. Teraz zdobimy nasze carpaccio umytą i sączoną rukolą i pestkami słonecznika.
  8. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na koniec posypujemy potrawę pokruszonym serem feta.

Dietetyczna i pyszna przystawka na zimno jest odmianą tradycyjnego włoskiego dania, przyrządzanego z plastrów surowego mięsa. Doceniana jest przez wegetarian oraz osoby, dbające o szczupłą sylwetkę. Do carpaccio z buraków pieczonych lub z buraków gotowanych, możemy dodać rozmaite dodatki, otrzymując danie o smaku łagodnym, pikantnym, słodkim lub kwaskowatym. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na pieczone buraki.

Carpaccio z buraka – przepis na gorące danie z sosem

Warzywa korzeniowe w polskiej kuchni znajdują szerokie zastosowanie. Odpowiednio przechowywane, zachowują jędrność i bogactwo składników odżywczych, potrzebnych nam w okresie zimowym. Przyrządzone z nich carpaccio jest zdrowym wariantem włoskiego dania.

Składniki na carpaccio:

  • buraki – 4 sztuki
  • marchew – 2 sztuki
  • ser ricotta lub feta – 150 g
  • orzechy włoskie – 40 g
  • sól do smaku
  • świeża mięta – do dekoracji

Składniki na sos:

  • miód – 2 łyżki stołowe
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe

Przygotowanie:

  1. Marchew i buraki dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i układamy na blasze. Przykrywamy warzywa folią aluminiową.
  2. Pieczemy buraki i marchew w piekarniku, nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza - do miękkości, przez około 30 minut.

W czasie oczekiwania na upieczone warzywa korzeniowe, przygotowujemy resztę składników:

  1. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze cząstki i przyrumieniamy lekko na patelni.
  2. Przygotowujemy sos: Miód bardzo starannie mieszamy z octem balsamicznym, tak, by uzyskać jedwabistą konsystencję. Dolewamy oliwy z oliwek i mieszamy całość.
  3. Upieczone warzywa rozkładamy na półmisku:
  • Podstawę carpaccio stanowią buraki w plastrach, na których układamy plasterki marchewki.
  • Teraz jest pora na sos, którym polewamy warzywa.
  • Całość posypujemy prażonymi orzechami.
  • Smak carpaccio zaostrzamy serem ricotta. Danie będzie równie pyszne z fetą.
  • Potrawę przyprawiamy solą i dekorujemy listkami świeżej mięty.

Carpaccio podajemy na ciepło jako wspaniały dodatek do innych potraw. Może także stanowić samodzielne danie - dietetyczne, ale zarazem sycące.

Carpaccio z pieczonych buraków – na bogato

Buraki możemy łączyć z innymi warzywami, owocami oraz z ziołami, według własnych pomysłów i smaku. Barwne danie, o wyjątkowym smaku, będzie oryginalną dekoracją naszego stołu.

Składniki na carpaccio:

  • buraki – 3 sztuki
  • sałata – kilka liści
  • zielone oliwki – 1 filiżanka
  • truskawki – 10 sztuk
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
  • cytryna – sok z ½ cytryny
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • sól i pieprz do smaku
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą na talerzu, a także przepisy na sałatki z buraków gotowanych
Przepis na carpaccio z buraka, w tym z buraków gotowanych z fetą

Przygotowanie:

  1. Pieczemy buraki, studzimy je, obieramy je ze skórki i kroimy na cieniutkie pasterki.
  2. Plastry buraków rozkładamy na półmisku, na liściach sałaty i dodajemy pozostałe składniki – połówki pomidorków koktajlowych, zielone oliwki, paseczki czerwonej papryki i ćwiartki truskawek.
  3. Skrapiamy Carpaccio sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na koniec polewamy całość oliwą z oliwek i balsamicznym octem.

Potrawę przed podaniem schładzamy w lodówce.

Carpaccio z buraków gotowanych i z jabłka

Buraki i jabłka to dary jesieni, którymi delektujemy się przez całą zimę. Carpaccio z buraków i jabłek dostarczy nam wyjątkowych doznań smakowych i wizualnych. Wykwintna potrawa może stanowić smakowity akcent codziennego i świątecznego stołu.

Składniki na carpaccio:

  • buraki – 4 sztuki
  • jabłka – 2 duże jabłka
  • cytryna – sok z ½ cytryny
  • ser mozzarella – 1 opakowanie
  • świeży lub sproszkowany tymianek
  • świeża bazylia

Składniki na sos:

  • ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • sól i pieprz – do smaku
  • tymianek – 1 łyżeczka ziół w proszku

Przygotowanie:

  1. Jak ugotować buraki na carpaccio? Dokładnie myjemy buraki i gotujemy je do miękkości, około 1 ½ godziny, po czym miękkie warzywa zalewamy zimną wodą, osączamy i obieramy ze skórki.
  2. Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  3. Buraki i jabłka kroimy na cieniutkie plasterki. Delikatnie skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, co zabezpieczy je przed ciemnieniem.
  4. W miseczce mieszamy składniki na sos tymiankowy.
  5. Na półmisku układamy plasterki buraków, na każdym plasterku kładziemy plasterek sera mozzarella i plasterek jabłka.
  6. Carpaccio doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Na koniec polewamy danie sosem i ozdabiamy świeżą bazylią.

Carpaccio z buraków i jabłek komponuje się z daniami obiadowymi, wspaniale smakuje również ze świeżym pieczywem. Przed podaniem warto pozostawić przystawkę w lodówce, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Caprese z buraków – krok po kroku

Sałatka Caprese jest potrawą wywodzącą się z włoskiej Kampanii. Podstawą sałatki są pomidory, ser mozzarella oraz bazylia - skropione aromatycznym sosem. W polskich warunkach klimatycznych zdrowe i smaczne świeże pomidory dostępne są do końca września. Jesienią i zimą możemy zastąpić je burakami.

Składniki na sałatkę Caprese z buraków:

  • buraki – 3 nieduże sztuki
  • ser mozzarella – 1 opakowanie
  • orzechy pistacjowe – około 40 g
  • jogurt grecki – 4 łyżki stołowe
  • świeża bazylia

Składniki na sos do Caprese:

  • cytryna – 2 łyżki stołowe soku
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • miód – 1 łyżeczka do herbaty
  • czosnek – 1 zmiażdżony ząbek
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez 60 minut – do miękkości. Możemy owinąć je w folię aluminiową.
  2. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
  3. Kulkę sera mozzarela również kroimy na plastry.
  4. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu miodowo-czosnkowego.
  5. Na półmisku układamy naprzemiennie plastry buraków i sera mozzarella.
  6. Na plastrach buraków kładziemy łyżeczką odrobinę jogurtu greckiego.
  7. Sałatkę posypujemy pistacjami, dekorujemy świeżą bazylią i skrapiamy sosem.

Sałatka Capresi najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, na 15-20 minut przed podaniem.

ikona podziel się Przekaż dalej