Chłodnik z buraków – idealna zupa na upały
Chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Najczęściej przyrządzany jest w letnie, upalne dni, kiedy nie ma się ochoty na nic ciepłego do jedzenia. Najpopularniejszy jest chłodnik z buraków i chłodnik z ogórków, ale może też być robiony z innych warzyw oraz owoców.
Chłodnik z buraków – właściwości zdrowotne jogurtu
Jogurt, który stanowi bazę chłodnika, zawiera fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, C, niacynę, a także wapń, który chroni przed osteoporozą. Powinny go jeść osoby po kuracji antybiotykowej, jak również te, które mają problemy z dolegliwościami żołądkowymi. Chłodnik z buraków (zobacz) możesz przyrządzić zarówno na bazie jogurtu, kefiru czy maślanki.
Co dobrego kryją w sobie buraki?
Chłodnik z buraków jest nie tylko sycący i orzeźwiający, ale też pełen cennych witamin i minerałów. Buraki i botwinka są źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, a także minerałów m.in. wapnia, żelaza, fosforu. Polecane są zwłaszcza osobom osłabionym, ponieważ podnoszą odporność, poprawiają morfologię oraz stymulują pracę wątroby i nerek.
Jakie są plusy spożywania chłodnika?
Chłodnik świetnie schładza organizm, dostarcza energii, a przy tym jest to lekka i pyszna zupa, nieobciążająca żołądka. Chłodnik niewątpliwie pomaga przetrwać upał, świetnie gasi pragnienie i uzupełnia niedobór płynów w organizmie. Ponadto wspaniale prezentuje się na talerzu!
Przepis na chłodnik z buraków
Składniki:
- 2 duże buraki,
- 1 pęczek botwinki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 1 ogórek zielony,
- 2-3 rzodkiewki,
- 0,5 litra jogurtu naturalnego,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- 1 mały pęczek koperku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- sól morska,
- czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie warzywnym.
- Botwinkę oczyść, umyj i pokrojoną przełóż do buraków. Jak się ugotują, wyciśnij sok z cytryny.
- Ogórek i rzodkiewki pokrój w kosteczkę, i przełóż do schłodzonych buraków.
- Całość zalej jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę obrany czosnek.
- Dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem do smaku.
- Na koniec przed podaniem wsypuj posiekany szczypiorek i koperek.
- Chłodnik podawaj z ugotowanym jajkiem lub podpieczonymi z ziołami ziemniaczkami. Możesz też udekorować płatkami migdałów.
Chłodnik z buraków powinno się schłodzić w lodówce i jeść po kilku godzinach od przygotowania. Wtedy jest najsmaczniejszy i nabiera pięknego, intensywnego koloru.
artykuł sponsorowany