Chłodnik z buraków – idealna zupa na upały

Chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Najczęściej przyrządzany jest w letnie, upalne dni, kiedy nie ma się ochoty na nic ciepłego do jedzenia. Najpopularniejszy jest chłodnik z buraków i chłodnik z ogórków, ale może też być robiony z innych warzyw oraz owoców.

Chłodnik - zupa

Chłodnik z buraków – właściwości zdrowotne jogurtu

Jogurt, który stanowi bazę chłodnika, zawiera fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, C, niacynę, a także wapń, który chroni przed osteoporozą. Powinny go jeść osoby po kuracji antybiotykowej, jak również te, które mają problemy z dolegliwościami żołądkowymi. Chłodnik z buraków (zobacz) możesz przyrządzić zarówno na bazie jogurtu, kefiru czy maślanki.

Co dobrego kryją w sobie buraki?

Chłodnik z buraków jest nie tylko sycący i orzeźwiający, ale też pełen cennych witamin i minerałów. Buraki i botwinka są źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, a także minerałów m.in. wapnia, żelaza, fosforu. Polecane są zwłaszcza osobom osłabionym, ponieważ podnoszą odporność, poprawiają morfologię oraz stymulują pracę wątroby i nerek.

Jakie są plusy spożywania chłodnika?

Chłodnik świetnie schładza organizm, dostarcza energii, a przy tym jest to lekka i pyszna zupa, nieobciążająca żołądka. Chłodnik niewątpliwie pomaga przetrwać upał, świetnie gasi pragnienie i uzupełnia niedobór płynów w organizmie. Ponadto wspaniale prezentuje się na talerzu!

Chłodnik z buraków

Przepis na chłodnik z buraków

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2-3 rzodkiewki,
  • 0,5 litra jogurtu naturalnego,
  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 jaja ugotowane na twardo,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • sól morska,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie warzywnym.
  2. Botwinkę oczyść, umyj i pokrojoną przełóż do buraków. Jak się ugotują, wyciśnij sok z cytryny.
  3. Ogórek i rzodkiewki pokrój w kosteczkę, i przełóż do schłodzonych buraków.
  4. Całość zalej jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę obrany czosnek.
  5. Dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem do smaku.
  6. Na koniec przed podaniem wsypuj posiekany szczypiorek i koperek.
  7. Chłodnik podawaj z ugotowanym jajkiem lub podpieczonymi z ziołami ziemniaczkami. Możesz też udekorować płatkami migdałów.

Chłodnik z buraków powinno się schłodzić w lodówce i jeść po kilku godzinach od przygotowania. Wtedy jest najsmaczniejszy i nabiera pięknego, intensywnego koloru.

artykuł sponsorowany

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 23 sierpnia 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij