Ciasto owocowe - zbiór przepisów na ciasta owocowe z dodatkami

Dlaczego domowe desery są lepsze od tych kupowanych w sklepach? Po pierwsze, dlatego, że przygotowywane samodzielnie nie zawierają konserwantów i sztucznych aromatów. Po drugie są po prostu smaczne. Po trzecie nie są wcale trudne do zrobienia. Najpopularniejsze desery reprezentuje ciasto owocowe wypiekane w różnych wersjach. Gdzie można znaleźć przepisy pokazujące jak je przyrządzić? Duży zbiór receptur znajduje się na naszym portalu.

Proste domowe placki

Ciasto owocowe przybierające różne formy to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych deserów. Powstaje z masy oraz nadzienia, które są wypiekane w temperaturze zazwyczaj nieprzekraczającej 180°C. Trzeba też dodać, że pieczenie przeważnie trwa 60-80 minut. Jakie owoce wchodzą w skład potraw znanych też, jako placki? To przede wszystkim maliny, truskawki, wiśnie, jabłka, śliwki, porzeczki. Najlepsze są świeże, ale nadadzą się też mrożone. Często stosowane są również owocowe przetwory takie jak powidła, dżemy, konfitury, marmolady i musy. Nadzienie może być przykryte ciastem, znajdować się na nim lub pomiędzy jego warstwami. 

Placki nie różnią się tylko owocami użytymi do wykonania nadzienia. Desery powstają na bazie:

  • popularnego, łatwego do przygotowania, bardzo lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego,
  • ciasta jogurtowego odznaczającego się wilgotnością i tym, że długo zachowuje świeżość,
  • ciasta kruchego, którego najważniejsze składniki to mąka, cukier, tłuszcz oraz dodatki,
  • ciasta ucieranego, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujące osoby.

Do powyższej listy trzeba dodać ciasto biszkoptowe powstające z jaj, mąki pszennej oraz cukru. Po więcej przykładów zapraszamy na naszą stronę.

Pyszne ciasta drożdżowe i jogurtowe z owocami

By powstał smaczny placek potrzebne są dobre składniki. Chodzi tu o owoce wykorzystywane na nadzienie oraz produkty, z których wyrabiamy ciasto. Dotyczy to wszystkich wypieków, zatem także drożdżówek. Przepis na klasyczną dzieli się na trzy części. Pierwsza pokazuje jak przygotować zaczyn sprawiający, że ciasto wyrośnie. Do jego wykonania potrzebne są drożdże, mleko, mąka pszenna oraz cukier. Po zmieszaniu wymienionych składników całość trzeba odstawić na około 15 minut. W tym czasie należy zająć się tworzeniem bazy przyszłego ciasta. Na tym etapie potrzebne są pewne produkty.

Podstawą drożdżówki jest placek z żółtek jaj, cukru pudru, mąki pszennej, mleka i soli. Do tego dochodzą rzecz jasna ulubione owoce. Do wyrobionej masy należy dodać zaczyn, ugnieść wszystko i odstawić na 90 minut. Kolejny krok to ułożenie na powierzchni umytych i pokrojonych owoców. Na nie trafia kruszonka stworzona z masła, mąki i cukru. Foremka z przyszłym ciastem musi znaleźć się w piekarniki rozgrzanym do 175°C. Pieczenie trwał 80 minut. Jak widać przyrządzenie pysznej drożdżówki nie jest wcale trudne. Przygotowanie kolejnego ciasta jest równie łatwe.

Kolejny wypiek deserowy, o którym warto wspomnieć to wilgotne ciasto jogurtowe. Powstaje z:

  • owoców, najlepiej świeżych, nadaje się niemal każdy gatunek rosnący w naszym kraju,
  • jogurtu, najczęściej stosowana jest wersja naturalna, choć nadaje się też odmiana grecka,
  • całych jaj, przeważnie trzech, do tego dochodzi cukier oraz cukier waniliowy,
  • mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz olejem i powyższymi składnikami.

Pieczenie ciasta jogurtowego trwa około 40 minut w 180°C. Po dokładny przepis zapraszamy na naszą stronę.

Jak zrobić kruche ciasto owocowe?

Kolejne pyszne ciasto z owocami powstaje na kruchym spodzie. Śmiało można uznać je za bardzo proste w wykonaniu. Składniki na placek to cukier, cukier waniliowy, masło, proszek do pieczenia, jajka. Wszystkie produkty należy dokładnie wymieszać. Można to zrobić ręcznie albo użyć robota kuchennego. Po tym, wyrobione ciast trzeba odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie można przejść do przygotowania nadzienia owocowego. Warto tu dodać, że najbardziej znanym kruchym plackiem jest szarlotka. Oczywiście nie trzeba wcale korzystać z jabłek.

Załóżmy jednak, że deserem będzie szarlotka. Gdy ciasto odpoczywa trzeba na patelni przesmażyć jabłka z dodatkiem cukru. W ten sposób powstanie mus. Kolejny krok to odcięcie części ciasta i wyłożenie nim formy. Na nie trafia mus jabłkowy, który trzeba następnie przykryć drugą warstwą placka. Po tym pozostaje tylko pieczenie przez 60 minut w temperaturze 180°C. Skoro już wiadomo jak zrobić pyszne ciasto kruche, można przejść do ostatniej propozycji. Mamy tu na myśli prosty, ale smaczny placek ucierany.

By powstało dobre, domowe ciasto ucierane potrzebna jest mąka pszenna, cukier, masło, sól, proszek do pieczenia, jajka. Ważna jest też klasyczna kruszonka z masła, cukru i mąki. Nie można oczywiście zapominać o owocach. Tu podobnie jak w przypadku ciasta jogurtowego nadaje się praktycznie każdy rodzimy gatunek. Jak już sugeruje nazwa wypieku, wszystkie składniki spodu są ze sobą ucierane. Na wyrobioną masę trafiają owoce i kruszonka. Po dokładny przepis odsyłamy na naszą stronę. Tam też znajduje się inne, łatwe i nieco bardziej skomplikowane receptury.