Ciasto ucierane z rabarbarem - szybki przepis

Ucierane placki z rabarbarem - jak zrobić szybkie ciasto

Jeśli poszukujemy szybkich przepisów na placki, warto skorzystać z babkowych ciast, w których głównym składnikiem jest rabarbar. Oczywiście możliwości na przygotowanie takiego tartego ciasta jest wiele i to mu musimy zdecydować, z którego przepisu skorzystamy. Zobaczmy więc, jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 500 g rabarbaru,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 jajka.

Jeśli mamy ochotę i wolimy bardziej słodkie ciasta, możemy dodać więcej cukru.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem wanilinowym i łyżeczką cukru.
  2. Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy jajka, cały czas ucierając.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy z masą maślaną.
  4. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy ciasto.
  5. Na cieście rozkładamy rabarbar.
  6. Całość pieczemy około 45-50 minut w 180oC.

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i kruszonką - pyszna babka ucierana dla każdego

Ciasto ucierane z rabarbarem możemy zrobić także z kruszonką. Kruszonka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia, dlatego często staje się ona dodatkiem do naszej babki ucieranej. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić właśnie takie ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.

Składniki na ciasto:

  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.

Pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 80 g schłodzonego masła.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto dobrze ze sobą połączyć.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozłożyć na formę.
  4. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Rabarbar ułożyć na cieście.
  6. Ze składników na kruszonkę uformować gładką masę.
  7. Kruszonką posypać ciasto.
  8. Piec przez godzinę w temperaturze 180oC.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić ucierany placek

Przepis na ciasta z rabarbarem są zróżnicowane. Jednym z takich ciast jest ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasta z rabarbarem i budyniem są delikatne i bardzo smaczne. Dlatego też warto mieć w swojej książce kuchennej choć jeden przepis na tego typu placek. Zobaczmy, jak wygląda przepis na to ciasto.

Składniki:

  • 40 g waniliowego budyniu,
  • 40 g cukru,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 220 g masła,
  • 500 g rabarbaru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
  2. Pokrojony rabarbar zasypujemy 40 g cukru.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.
  4. Masło ucieramy z cukrem do powstania gładkiej masy.
  5. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy.
  6. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy.
  7. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto.
  8. Rabarbar odsączamy z soku i rozkładamy na cieście.
  9. Pieczemy w temperaturze 170oC przez 40 minut.

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak połączyć rabarbar z truskawkami

Tarte ciasto babkowe z truskawką i rabarbarem - przepis

Warto pamiętać o tym, że rabarbar to owoc, który świetnie nadaje się do łączenia również z innymi owocami. Doskonałym pomysłem jest połączenie rabarbaru z truskawkami. Dzięki temu uzyskamy świetny słodko-kwaskowy smak. Zobaczmy, w jaki sposób możemy połączyć ze sobą właśnie te dwa owoce w formie babki ucieranej, która będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Ciasto ucierane z rabarbarem na kolorowych papierach, a także przepisy na proste i szybkie ciasta rabarbarowe z kruszonką lub budyniem
Ciasto ucierane z rabarbarem krok po kroku, czyli najlepsze przepisy na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszoną, proste, szybkie ciasta

Składniki:

  • 125 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g ciepłego masła,
  • 250 g cukru,
  • 300 g truskawek,
  • 300 g rabarbaru,
  • 500 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier puder.

Pamiętajmy o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo możemy pominąć cukier puder, który służy do posypania placka.

Przygotowanie:

  1. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.
  2. Białka ubijamy na gęstą pianę.
  3. Do białek dodajemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując.
  4. Do białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy do powstania kremowej masy.
  5. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  6. Masło rozpuścić i ostudzić.
  7. Rozpuszczone masło dodać do piany i delikatnie mieszać.
  8. Na koniec dodajemy suche składniki i całość mieszamy szpatułką.
  9. Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
  11. Owoce wykładamy na ciasto.
  12. Ciasto pieczemy przez 55-60 minut w 180oC.

Przed podaniem ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami posypujemy cukrem pudrem.

Najłatwiejsze ciasta z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - jak zrobić babkę ucieraną z owocami

Tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami możemy również wzbogacić o element chrupkości, jakim jest kruszonka. Pamiętajmy jednak o tym, by trzymać się proporcji, jakie zawarte są w przepisie, choć możemy użyć więcej lub też mniej owoców, jeśli mamy na to ochotę.

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka.

Pozostałe składniki:

  • 100 g masła rozpuszczonego,
  • 200 g cukru,
  • 250 g rabarbaru,
  • 250 g truskawek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru brązowego.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem brązowym.
  2. Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
  3. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
  4. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i całość mieszamy.
  5. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę.
  6. Na cieście układamy owoce.
  7. Masło mieszamy z cukrem i mąką.
  8. Kruszonkę kładziemy na ciasto.
  9. Całość pieczemy w 180oC przez godzinę.
ikona podziel się Przekaż dalej