Mus jabłkowy do ciasta – przepis i sposoby na wekowanie

Mus jabłkowy do ciast możesz przygotowywać na bieżąco, za każdym razem, kiedy masz ochotę na to wspaniałe ciasto. Jeśli jednak przygotujesz go wcześniej w większej ilości, samo przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie chwilkę. To świetne rozwiązanie, jeśli w ogrodzie masz dużo słodkich, miękkich jabłek. Idealnie nadają się na taki mus, to wspaniały sposób na zakonserwowanie ich na zimę. Szybkie ciasto z musem jabłkowym jest mniej skomplikowane niż typowa szarlotka.

  • 1,5 kg jabłek,
  • 1laska wanilii,
  • 100 wody,
  • 0,5 cytryny,
  • 1 łyżka cukru

Mus należy przelać do słoików o pojemności 0,75 lub 0,8 l. Taka ilość będzie wystarczająca na małą blachę lub standardową foremkę do tarty. Później do musu możesz dodać także cynamon, by podkreślić jego smak. Mus robi się bardzo prosto, podobnie jak dżem z dyni i jabłek czy innych owoców.

  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda, pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Przełóż jabłka do garnka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.
  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob ziarenka i dodaj do garnka.
  4. Podgrzewaj jabłka na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpadną.
  5. W takiej formie mus nadaje się do ciasta. Jeśli wolisz bardziej mastką masę, musisz go jeszcze zblendować.
  6. Gorący mus wlej do słoików, zakręć i postaw do góry nogami.
  7. Słoiki z musem jabłkowym pasteryzuj około 15 minut w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.

Mus nadaje się od razu do spożycia. Możesz przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.

Ciasto z musem jabłkowym – szybkie i proste

Przepisy na ciasto z musem jabłkowym mogą być bardzo proste. Najbanalniejszy sposób na smaczne i szybkie ciasto z kruszonką zrobisz zaledwie w 20 minut. Wystarczy zagnieść szybkie ciasto i przygotować kruszonkę.

  • 400 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • 4 cukier wanilinowy,
  • 4 żółtka,
  • 200 g masła,
  • Opcjonalnie 1 łyżka śmietany

Do masy jabłkowej:

  • 1,5 kg musu jabłkowego,
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Do kruszonki:

  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki masła,
  • 150 g mąki pszennej.

Ciasto kruche robi się trudniej, wymaga odpowiedniego chłodzenia, nie można ogrzewać go dłońmi. Półkruche ciasto jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. To przepis na placek z kruszonką, który ma naprawdę bardzo ciekawy smak. Jest słodki i dosłownie rozpływa się w ustach.

  1. Wszystkie składniki do ciasta na raz trzeba umieścić w misce i zagnieść. Jeśli ciasto się nie lepi, można dodać śmietanę.
  2. Ciasto należy uformować w kulę i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  4. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozłóż na dnie formy, lekko dociskając.
  5. Mus jabłkowy ze słoików przełóż do dużej miski. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem do smaku. Możesz sprawdzić, czy nie jest za kwaśny i ewentualnie dodać odrobinę cukru pudru.
  6. Mus przełóż na ciasto półkruche.
  7. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach wszystkie składniki do uzyskania grudek różnej wielkości.
  8. Wysyp ciasto po wierzchu kruszonką.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut góra dół. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone na spodzie.
  10. Jak wystygnie, posyp cukrem pudrem. Możesz podawać z gałką lodów waniliowych.

Sprawdź także przepisy na inne placki z owocami.

Przepisy na ciasto z musem jabłkowym: biszkopt z jabłkami

Masz ochotę na pyszne ciasto do niedzielnej kawki lub na spotkanie z przyjaciółmi? W takim razie idealnie sprawdzi się placek ze śmietaną i posypką z czekolady. Biszkopt ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym po prostu rozpływa się w ustach, a śmietana sprawia, że jest jeszcze bardziej smakowity. A do tego to ciasto wygląda po prostu pięknie. Na pewno nie jest to zwykły, nudny jabłecznik.

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • Szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Po 5 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej
  • Masa jabłkowa:
  • 1 słoik musu jabłkowego,
  • 1 galaretka (żółta albo przezroczysta)

Śmietana:

  • 1 śmietanka do ubicia 30%
  • 2 żółte galaretki

To ciasto ma tę zaletę, że biszkopt możesz upiec wcześniej. Jeśli wyrośnie pięknie wysoki, możesz przekroić go na dwa blaty i jeden z nich użyć do przygotowania innego ciasta, na przykład zwykłego placka z galaretką i owocami.

  1. Przygotuj biszkopt: oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj. Cały czas miksując dodawaj żółtka po kolei.
  2. Przesiej mąki i wymieszaj je w misce z proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszaj masę jajeczną z mąkami i pomieszaj do połączenia składników. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz biszkopt w 180 stopniach przez 30 minut.
  5. 1 galaretkę rozpuść w niecałej szklance gorącej wody i połącz z musem jabłkowym.
  6. Kiedy biszkopt wystygnie zalej go tężejącą jabłkową galaretką.
  7. Dwie galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody i zostaw do wystygnięcia.
  8. Ubij śmietanę. Dodaj do niej tężejące galaretki i wymieszaj.
  9. Przełóż masę śmietanową na ciasto.
  10. Możesz posypać ciasto startą gorzką czekoladą. Przechowuj w lodówce, by wszystkie warstwy dobrze stężały.

Największą trudnością w przygotowaniu tego przepisu jest postępowanie z galaretką. Jeśli będzie zbyt płynna, może wchłonąć ją biszkopt. Zbyt stężała natomiast może stworzyć mało apetyczne grudki i masa nie będzie się „trzymała”.

ikona podziel się Przekaż dalej