Biszkopt z rabarbarem - przepis na pyszny placek

Ciasto z rabarbarem na oleju - jak zrobić szybki placek z rabarbarem

Rabarbar jest często wykorzystywanym składnikiem do przygotowywania różnych ciast. Może to być na przykład babka, ucierany placek, kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami lub właśnie biszkopt z rabarbarem, którego podstawą jest olej. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić puszysty biszkopt z rabarbarem na oleju.

Składniki:

  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • cukier puder,
  • 500 g rabarbaru.

Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w około 1 cm plasterki.
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka miksujemy do powstania pianki.
  5. Do jajek dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
  6. Masę miksujemy około 10 minut do puszystości.
  7. Do masy dodajemy olej i miksujemy jeszcze 5 minut.
  8. Do całości dodajemy stopniowo suche składniki.
  9. Ciasto przelewamy do formy i układamy na nim rabarbar.
  10. Ciasto pieczemy 45 minut w 180oC.

Gotowe ciasto z rabarbarem na oleju posypujemy cukrem pudrem.

Możliwości zmiany przepisu - jak możemy modyfikować biszkopty z rabarbarem

Pamiętajmy o tym, że jeśli bierzemy się za przygotowanie biszkoptów z rabarbarem, istnieje wiele możliwości, jak możemy zmodyfikować ten właśnie przepis. Warto wiedzieć, że puszyste biszkopty z rabarbarem możemy przygotować również w postaci deseru podawanego w słoiczkach lub szklankach. Wtedy wystarczy jedynie, że upieczony biszkopt będziemy warstwami wkładać do szklaneczki i przekładać go owocami. Dodatkowo możemy dołożyć na wierzch bitą śmietanę.

Taki biszkopt z owocami jest doskonały do podawania z lodami i bitą śmietaną. Jest to świetny dodatek do kawy lub herbaty. Jednak nie zapominajmy o tym, że takie przygotowanie biszkoptu nie jest jedynym rozwiązaniem, ponieważ możemy go przygotować także z innymi owocami.

Doskonale do biszkoptu nadają się również truskawki, jagody, maliny, porzeczki, morele lub też śliwki. Co więcej, możemy zdecydować się na połączenie różnego rodzaju owoców, przez co powstanie pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami lub też z malinami i jagodami. Wszystko zależy od naszych upodobań. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.

Puszyste ucierane ciasto z rabarbarem na oleju - przepis

Kiedy zależy nam na przygotowaniu ucieranego ciasta z rabarbarem i truskawkami lub też z samym rabarbarem, powinniśmy dowiedzieć się, jaki jest przepis na ten ucierany placek. Sami zobaczmy, jakie składniki potrzebne nam będą do jego przygotowania i jaki jest czas pieczenia.

Składniki:

  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 200 g cukru,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 500 g rabarbar,
  • 150 ml oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 8 jajek,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Białka jajek ubić na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania dodać cukry i ubijać.
  4. Do piany dodać żółtka, proszek do pieczenia i mąkę.
  5. Całość wymieszać.
  6. Dodać olej.
  7. Do gotowego ciasta dodać rabarbar i wymieszać.
  8. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170oC.

Ciasto rabarbarowe z olejem i kruszonką - jak zrobić taki placek

Szybkie i proste ciasto z kruszonką i rabarbarem - przepis

Kruszonka to bardzo częsty dodatek do ciast, zwłaszcza tych z owocami. Taki właśnie placek możemy zrobić na podstawie bardzo prostego przepisu, który opiera się na oleju. Zobaczmy, jakie proporcje powinniśmy zachować podczas przygotowania takiego ciasta z rabarbarem na oleju.

Surowe ciasto rabarbarowe na oleju w foremce do pieczenia, a także najlepsze przepisy na proste i smaczne ciasta rabarbarowe ucierane na oleju

Składniki:

  • 40 g cukru drobnego,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 100 ml oleju,
  • 180 g cukru,
  • 240 g mąki,
  • 400 g rabarbaru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy i kroimy w drobne kawałki.
  2. Z masła, drobnego cukru i mąki pszennej wyrabiamy kruszonkę.
  3. Jajka łączymy z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i miksujemy.
  4. Do masy dodajemy olej i miksujemy.
  5. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.
  6. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blachę, posypujemy kruszonką i pieczemy 40 minut w 180oC.

O czym powinniśmy pamiętać, kiedy chcemy upiec prosty placek, w którym jest rabarbar - warto wiedzieć

Ciasto z rabarbarem na oleju jest bardzo proste do zrobienia. Pamiętajmy jednak o tym, że aby dobrze ono wyrosło, a jego konsystencja była taka, jak ma być, musimy zapoznać się z przepisem i proporcjami, jakie są w nim zawarte. Dlatego tak istotne jest znalezienie dobrego przepisu.

Powinniśmy również pamiętać o tym, że jeśli korzystamy z mieszanki owoców, np. chcemy zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami, warto wcześniej zasypać je cukrem i odstawić. Dzięki temu z owoców wypłynie sok, który niestety mógłby rozmoczyć nasze ciasto. Po tym musimy pamiętać, aby te owoce odsączyć i dopiero później włożyć do ciasta.

Jak widać, ciasto z rabarbarem na oleju nie jest trudne do przygotowania, a dodatkowo jest to szybki sposób na to, jak zrobić coś słodkiego i pieczonego do kawy. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jaki przepis się zdecydujemy. Pamiętajmy też o tym, że jeśli placek z wybranego przepisu okaże się zbyt słodki, z powodzeniem możemy zmniejszyć ilość użytego cukru. Dzięki temu w naszym domu będą powstawały wypieki, które są idealnie dopasowane do naszych preferencji.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny