Cięcie moreli – dlaczego warto?

Drzewo morelowe nie jest raczej wysokie. Nie ma także zbyt rozłożystej korony, zatem może wydawać się, że będzie łatwiejsze do pielęgnacji. I faktycznie – cięcia ułatwiającego przeprowadzenie zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku tego gatunku się nie przeprowadza. Jednakże nie znaczy to, że cięcie moreli można zaniedbać.

W przypadku wszystkich drzew owocowych należy kontrolować wzrost rośliny, poprzez skracanie przewodnika. Na dodatek nie można dopuścić do tego, by gałązki się zagęściły. Wtedy docieranie promieni słonecznych do owoców będzie utrudnione i może okazać się, że owoce nie będą równomiernie dojrzewać. Drzewo morelowe powinno być przycinane także ze względów zdrowotnych. Co to znaczy? Roślina, która ma zagęszczone gałęzie, częściej choruje, a patogeny grzybowe szybciej zajmują kolejne gałęzie.

Polecane nawozy do owoców - sprawdź je!

Ponadto roślina, która ma za wiele pędów nie jest w stanie utrzymać zbyt wielu owoców. W takim wypadku bardzo często zawiązki opadają. Z tego samego względu należy przeprowadzać cięcie brzoskwini czy jabłoni.

Przycinanie moreli po posadzeniu

Morela to kuzynka brzoskwini, więc mogłoby się wydawać, że w stosunku do tych dwóch drzewek sposób postępowania jest identyczny. A jednak, nic bardziej mylnego. Tak się składa, że obcinanie moreli po posadzeniu bardziej przypomina sposób cięcia śliwy.

Morele dojrzałe na drzewie owocowym, a także cięcie i przycinanie moreli krok po kroku

A zatem: musisz zrobić dość radykalne cięcie. Konieczne jest wycięcie wszystkich pędów, które rosną dość nisko i tym samym mogłyby zniekształcić pień rośliny. Na dodatek wszystkie inne pędy także muszą być skrócone. Najczęściej obcina się o 1/3 lub 2/3 długości. Skróceniu ulega także przewodnik – skraca się go do maksymalnej wysokości 0,5 m od najwyżej usytuowanego rozgałęzienia. Termin przycinania moreli to pierwsza wiosna po jesiennym sadzeniu. A może dopiero planujesz uprawę moreli? Sprawdź także ten artykuł o odmianach i sadzeniu moreli.

Formowanie moreli – możliwe rodzaje korony

W przypadku wszystkich drzew owocowych formowanie korony można przeprowadzić tylko na kilka sposobów. W przypadku moreli możemy zostawić koronę prawie naturalną, to znaczy tylko usuwać krzyżujące się pędy i gałązki. Taki sposób prowadzenia drzewka jest popularny zwłaszcza w ogrodach przydomowych. Morela ładnie wygląda, a naturalne drzewko obsypane kwieciem w różowawo-brzoskwiniowym kolorze jest po prostu zachwycające. Formowanie moreli można jednak przeprowadzić jeszcze na kilka sposobów. Możliwe rodzaje korony to:

  • Korona stożkowa, uzyskiwana przez odginanie pędów bocznych tak, by były prostopadle ustawione do przewodnika. Należy je skracać tak, by układały się w stożek. Utrzymanie tego rodzaju korony nie jest łatwe, ponieważ morela ma tendencję do rozrastania się i wybijania w górę.
  • Korona kotłowa pozwala na uzyskanie niskiej rośliny, która osiąga około 2,5 m wysokości maksymalnie. Już przy pierwszym cięciu należy zacząć ją formować. W tym celu wycina się przewodnik. Następnie należy wybrać pięć głównych konarów, które będą odpowiadały za rysunek drzewa. To swoisty szkielet – obcina się wyłącznie pędy niewydające owoców. Oczywiście inne należy skracać. Ten rodzaj korony gwarantuje świetne prześwietlenie drzewa.
  • Konstrukcja palmety to sposób prowadzenia drzew owocowych w uprawie towarowej lub wielkotowarowej. Robi się specjalną konstrukcję z pionowych listewek i poziomych drutów, które umieszcza się wzdłuż ściany lub palików. Duże pędy wycina się wczesną wiosną, mniejsze skraca o 2/3 długości i rozpościera przy drutach. Tak uformowane drzewa nie wyglądają najlepiej, jednak dają mnóstwo owoców i nie zajmują za wiele miejsca, co w uprawie towarowej jest niezwykłą zaletą.

Prześwietlające obcinanie gałązek

Od momentu rozpoczęcia okresu owocowania, konieczne jest coroczne przeprowadzanie cięcia prześwietlającego. Można to zrobić dwa razy w roku – w sierpniu, po zbiorze owoców lub w kwietniu, po ruszeniu wegetacji. Każdy termin jest równie dobry, warto ściśle się ich trzymać, ponieważ przycinanie drzewek owocowych później jesienią lub wcześniej wiosną może spowodować zahamowanie wzrostu i sprzyja zakażeniom.

Cięcie prześwietlające ma na celu ograniczenie rozrostu korony i zapewnienie równomiernego nasłonecznienia ze wszystkich stron. Rysunek drzewka według wybranego rodzaju korony musi zostać zachowany. W tym czasie także skraca się pędy o około 1/3 długości. Należy usunąć wszystkie gałęzie rosnące zbyt nisko, obumarłe, takie, które nie rodzą innych pędów i krzyżujące się. Przycinanie wiosenne sprzyja także usuwaniu przemarzniętych elementów. Przyjmuje się, że po przycinaniu prześwietlającym usunięte zostanie około 1/5 całej korony. Dzięki temu morela będzie owocowała znacznie bardziej intensywnie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny