Cukinia w ogrodzie - uprawa cukinii w warunkach przydomowego ogrodu
Popularność warzyw dyniowatych w Polsce rośnie z roku na rok. Nic dziwnego, są smaczne, niskokaloryczne i można zrobić z nich mnóstwo potraw. Przepisy na chlebki, placuszki i makarony z cukinii zdominowały nasze menu. Nie ulega wątpliwości, że najlepiej będą smakować cukinie pozyskane z własnego ogrodu. Dowiedz się, jak wygląda pielęgnacja cukinii i czy jej uprawa udaje się w naszych warunkach klimatycznych.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także te artykuły o warzywach dyniowatych.
Z tego artykułu dowiesz się:
Cukinia, czyli kabaczek?
Chociaż na pierwszy rzut oka trudno w to uwierzyć, cukinia to jedna z odmian dyni zwyczajnej. Podobnie zresztą jak popularny patison i kabaczek. Ten ostatni jest do cukinii tak podobny, że zwykło się mieszać obie nazwy. A jednak to dwie zupełnie różne odmiany dyni. Cukinia jest krzaczastą odmianą, kabaczek wytwarza płożące krzewinki o długich pędach. Różnią się także kształtem owoców – cukinie są smukłe i cienkie, kabaczki mają tendencję do przyjmowania tykwowego kształtu.
Do niedawna cukinie i kabaczki można było rozpoznać po kolorze skórki. Ten drugi był żółty, cukinia – ciemnozielona. Obecnie jednak istnieje tyle kultywarów jednej i drugiej rośliny, że rozpoznanie jest niemożliwe. W ogrodzie możesz mieć cukinie zielone, ciemnozielone, w paski i cętki, prawie białe, żółte i seledynowe. Najnowsze odmiany cukinii są małe i okrągłe, idealne do nadziewania.
Cukinia – wymagania siedliskowe
Nie można zapomnieć, że cukinia przybyła do nas z cieplejszych miejsc na świecie. W związku z tym ma naprawdę dość duże wymagania uprawne. Potrzebuje naprawdę dużej ilości światła – mocne nasłonecznienie to podstawa udanej uprawy. Ponadto musi mieć po prostu ciepło – do plonowania potrzebuje temperatury powyżej 20-25 stopni Celsjusza. Na szczęście jednak jej okres wegetacyjny trwa krótko i błyskawicznie się rozwija, więc do jesieni będziesz mieć bardzo obfite zbiory.
Cukinia potrzebuje bardzo zasobnego podłoża. Z tego względu jesienią warto rozłożyć na grządki dobrze przefermentowany kompost lub zasilić glebę startowym, wieloskładnikowym nawozem mineralnym do roślin warzywnych. Lubi wilgotną glebę, dlatego warto wyłożyć ją przed sadzeniem czarną folią. Uprawa cukinii dobrze sprawdza się także w inspektach i tunelach foliowych.
Sadzenie lub uprawa z nasion
Roślina jest uprawiana z nasion. Wczesną wiosną należy przygotować rozsady. Sadzenie odbywa się wiosną – w maju, kiedy już minie ryzyko przymrozków. Można także wysiewać nasiona wprost do gruntu, najlepiej na koniec kwietnia lub na początku maja. W jednym miejscu wysiewa się 3-4 nasiona, później należy zrobić przerywkę. Uprawa z nasion może jednak opóźnić moment zbiorów a siewki są bardziej narażone na zimno niż większe rozsady. Optymalna rozstawa to 80x80 cm.
Roślina szybko się rozwija, miłośnicy młodej cukinii baby będą mogli ją kosztować już na przełomie czerwca i lipca. Roślina jest bardzo plenna, przez cały sezon, aż do września, dojrzałość zbiorczą stopniowo osiągają kolejne egzemplarze. Z jednego krzaczka możesz uzyskać nawet kilkanaście naprawdę dużych owoców.
Pielęgnacja cukinii w ogrodzie
Cukinia w zasadzie nie sprawia żadnych problemów w uprawie. Jeśli tylko się przyjmie i dobierzesz jej zasobne podłoże, nie musisz się niczym przejmować. Jedyne co, to musisz dobrze nawilżać glebę. Cukinia ceni wilgotne miejsce, z tego względu także warto wyściółkować lub wyłożyć folią podłoże. Istotne jest oczywiście także ciągłe odchwaszczanie. Chwasty stanowią małą konkurencję dla cukinii, jednak są nosicielami chorób grzybowych.
Cukinie mogą być podatne na patogeny grzybowe i szkodniki. Niestety dość często chorują na zarazę ogniową, mączniaka i parcha dyniowatych. Jeśli tylko zauważysz plamki na liściach, owocach lub zalążkach, od razu stosuj preparaty interwencyjne o działaniu grzybobójczym.
Uprawa może wymagać także nawożenia. Sprawdza się kompost, można używać także wieloskładnikowego nawozu mineralnego w granulkach o działaniu posypowym. Wystarczy wysypać niewielką ilość wokół roślin. Najlepiej przeprowadzić zabieg od razu po kwitnieniu.
Zastosowanie cukinii – przyrządzanie i przepisy
Cukinia ma bardzo wiele zastosowań. Można jeść ją na surowo, dlatego często spotyka się ją w sałatkach. Duszona lub podsmażona jest bardzo smaczna, więc często jest elementem nadzień, makaronów i przekąsek. Mniejsze i okrągłe można zapiekać i faszerować, te większe są idealne na kotlety w panierce. Po starciu cukinia jest idealna do placuszków, chlebków i tym podobnie. Jej przyrządzanie jest bardzo łatwe i szybkie.
Cukinię można także marynować. Jest idealnym elementem marynowanych surówek. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też robi się z niej ciasta, słodkości i chlebki dla diabetyków. Zebrane cukinie mogą mieć różną wielkość. Można zebrać nawet takie małe. Przetrzymane przez kilka dni rosną i zwiększają obwód, mogą osiągnąć nawet kilkadziesiąt centymetrów długości.
Do jedzenia nadają się także kwiaty cukinii. Najczęściej nadziewa się je lekkim farszem lub serkiem. Można je zapiekać w cieście. To bardzo lekki, oryginalny przysmak.