Cytryna skierniewicka - sadzonki, uprawa, pielęgnacja, przycinanie

Uprawa cytrusów w domu stała się bardzo modna. Faktycznie, cytrynowe czy pomarańczowe drzewka bardzo ładnie wyglądają. Niestety – większość z nich jest bardzo trudna do utrzymania. Jeśli jednak marzy ci się drzewko cytrynowe w domu, spróbuj uprawiać cytrynę skierniewicką. Jest stosunkowo prosta do utrzymania, a troskliwa pielęgnacja może spowodować, że zaowocuje. Dowiedz się, jak się z nią obchodzić.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o cytrusach.

Cytryna skierniewicka - sadzonki, uprawa, pielęgnacja, przycinanie

Cytryna skierniewicka – pochodzenie i opis

Cytryna skierniewicka czy cytryna Ponderosa?

Cytryna skierniewicka wbrew pozorom nie pochodzi ze Skierniewic. Powstała już pod koniec XIX wieku w Kanadzie i upowszechniła się pod nazwą ‘Ponderosa’. W Polsce pojawiła się za sprawą profesora Pieniążka z Instytutu Sadownictwa i Ogrodnictwa w Skierniewicach, sławy polskiej genetyki i botaniki. Za sprawą działalności Instytutu, drzewko cytrynowe bardzo się rozpowszechniło, stało się bardzo popularne, dlatego zyskało nową nazwę – cytryna skierniewicka.

Drzewo jest bardzo popularne w Europie przede wszystkim dlatego, że jest bardzo odporne na niesprzyjające warunki. Idealnie sprawdza się w uprawie domowej i dobrze czuje się w pojemnikach. Cytryna skierniewicka może być uprawiana w mieszkaniach, ale dobrze jej także na balkonie. W warunkach domowych kwitnie, a czasami nawet owocuje, tworząc duże owoce, które nadają się do jedzenia.

Cytryna skierniewicka Citrus limon war. Ponderosa i odmiany

Cytryna skierniewicka tak naprawdę to nie do końca gatunek cytryny zwyczajnej Citrus limon. W publikacjach fachowych występuje pod dwiema nazwami – Citrus limon war. Ponderosa lub Citrus limon x Citrus medica. Druga nazwa wskazuje na to, że jest to mieszaniec cytryny zwyczajnej z cytronem (Citrus medica).

Jest to gatunek skarłowaciały, który ma w doniczkach maksymalnie 1 m wysokości. To właśnie połączenie z cytronem sprawia, że jest tak niska. Dodatek jego genów sprawia także, że owoce są duże, ale mniej kwaśne niż te kupowane w sklepach. Jedno drzewko z reguły wydaje dwa lub trzy owoce, które mogą mieć nawet ponad 500 g wagi. Najczęściej owocowanie zaczyna się w 3 roku uprawy. Ze względu na mało soczyste owoce, cytryna skierniewicka nie zyskała uznania jako odmiana handlowa, jednak na całym świecie, zwłaszcza w Polsce, Stanach Zjednoczonych i Chinach jest uznawana za ciekawą roślinę pokojową. Roślina jeszcze nie doczekała się odmiany.

Cytryna skierniewicka – sadzonki i stanowisko

Sadzonki cytryny skierniewickiej – zakup

Sadzonki cytryny skierniewickiej można pozyskać pobierając pędy od dorosłego drzewka, chociaż ukorzenianie może trochę pobrać. Zakup jest lepszym rozwiązaniem. Sadzonki można kupić w kilku rozmiarach – najczęściej są to małe, roczne roślinki, ale w niektórych sklepach możesz znaleźć także rozwinięte, kilkudziesięciocentymetrowe drzewka.

Cena waha się od kilkunastu do stu kilkudziesięciu złotych w zależności od wielkości. Można je kupić w sklepach ogrodniczych albo w czasie targów przy Instytucie Sadownictwa i Ogrodnictwa w Skierniewicach. Drzewko powinno mieć gęste, całe liście, zawiązane owoce lub chociaż trochę kwiatów na końcówkach pędów.

Polecane nawozy do owoców - sprawdź je!

Uprawa cytryny skierniewickiej – miejsce dla roślin

Uprawa cytryny skierniewickiej uda się tylko wtedy, jeśli zapewnisz jej odpowiednie stanowisko. W naszych warunkach musi być uprawiana w domu, ponieważ cytryna źle znosi bardzo niskie temperatury. Należy umieścić ją z daleka od kuchenki gazowej, ponieważ opary gazu prowadzą do zamierania rośliny. Musi mieć odpowiednio dużo słońca i ciepła, więc należy ją uprawiać na stanowiskach południowych. Należy pamiętać, że cytryna jest bardzo wrażliwa na zmianę kąta padania światła – po przesunięciu zrzuca kwiaty i owoce.

Cytryna skierniewicka - sadzonki, uprawa, pielęgnacja, przycinanie

Jak wszystkie cytrusy, cytryna skierniewicka powinna być hodowana w odpowiednim podłożu. Możesz kupić gotową ziemię do cytrusów, która ma obojętne pH i jest zasobna w próchnicę. Można także zrobić samodzielnie mieszankę, jednak powinna polegać na dobrej jakości kompoście naturalnego pochodzenia. Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie cytryn, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę cytrynową.

Zimowanie cytryny w domu

Cytryna skierniewicka jest podatna na niskie temperatury i nie można jej zostawić na balkonie na zimę, jednak należy zapewnić jej okres spoczynku.

Zimowanie przeprowadza się w chłodnym pokoju, gdzie należy przykręcić ogrzewanie – cytryna nie przepada za suchym powietrzem z centralnego ogrzewania. Maksymalna temperatura dla cytryny skierniewickiej to 12 stopni Celsjusza. Właśnie z tego powodu hodowla cytryny jest utrudniona – w mieszkaniach trudno znaleźć miejsce do jej zimowania.

Uprawa cytryny skierniewickiej

Cytryna skierniewicka – pielęgnacja

Hodowla cytryny skierniewickiej nie jest tak naprawdę trudna. Jednak jest dość wymagająca i trzeba zapamiętać kilka podstawowych zasad, inaczej roślina się nie utrzyma. Należy podlewać ją umiarkowanie miękką wodą, najlepiej z dzbanka z filtrem. Najlepszą opcją jest podlewanie często, ale małymi porcjami. Dzięki temu podłoże ciągle będzie wilgotne, ale nie przemoczone, co jest najbardziej korzystne dla tego gatunku.

Ze względu na bardzo duże owoce, cytryna skierniewicka potrzebuje dość dużo składników odżywczych. Dlatego nawożenie przeprowadza się przez cały sezon – od zakończenia zimowania w lutym aż do października. Najlepiej zastosować specjalny nawóz do cytrusów. Można go podawać co drugie podlewanie, a na etapie owocowania można nawet dodawać go za każdym razem.

Hodowla cytryny - zapylanie

Zawiązków jest często bardzo wiele, jednak odpadają po kilku tygodniach. Jest to naturalne – cytryna samoreguluje liczbę owoców. Skóra nie zrobi się żółta na parapecie, dlatego owoce zrywa się, kiedy są jeszcze zielone. Wtedy mogą być bardziej kwaśne, ale są także bardziej soczyste. Skórka jest smaczna i aromatyczna, więc można dodawać ją do ciast i deserów.

Ocena: 4,5/5 (głosów 21)
, aktualizacja 13 listopada 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij