Czarna porzeczka - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze, witaminy

Kiedy w ogródkach kończy się zbiór malin i agrestu, zaczynają dojrzewać porzeczki. Odmiany Ribens nigrum, czyli porzeczki czarnej, gotowe są do zbioru w lipcu. Dorastające do 2 m wysokości krzewy, obsypane są czarnymi jagodami, o specyficznym cierpkim smaku. Liście i owoce wyróżnia charakterystyczny zapach. Roślina bogata jest w witaminy, posiada właściwości lecznicze, a jej zalety doceniane są w kuchni i w kosmetyce. Czarna porzeczka to także wspaniała roślina ozdobna.

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat porzeczek.

Krzew czarnej porzeczki

Czarna porzeczka – uprawa i pielęgnacja

Czarna porzeczka wymaga gleby przepuszczalnej, ciężkiej i bardzo żyznej, o odczynie pH od 6 do 7.Wybieramy dla krzewów stanowisko słoneczne i osłonięte, co umożliwi im bujny wzrost i obfite owocowanie. Sadzenie krzewów powinno przebiegać w rozstawie 2,5 m x 1,5 – 2,5 m. Im żyźniejsze stanowisko, tym rozstaw powinien być większy. Sadzonki umieszcza się w ziemi na większej głębokości niż ta, w której rosły w szkółce. Sadzenie na dużej głębokości sprawia, że korzenie porzeczek docierają do wilgotniejszych warstw gleby. Po zasadzeniu należy przyciąć pędy na 2 oczka, które wystają nad ziemię. Jeśli zabieg przeprowadzany jest jesienią, pędy przykrywamy kopczykiem ziemi. Roślina jest wrażliwa na wiosenne przymrozki, zwłaszcza w czasie kwitnienia.

Pielęgnacja krzewów porzeczki polega na przycinaniu co 3 lata starych pędów. Co 2-3 dni glebę wokół porzeczek podlewamy w taki sposób, by nawilżyć korzenie – woda powinna dotrzeć na głębokość około 10 cm. Przez pierwsze trzy lata roślina może wzrastać swobodnie - usuwamy jedynie uszkodzone i chore pędy. W czwartym roku przystępujemy do prześwietlenia krzewów porzeczki – taki zabieg przeprowadzamy co roku. Usuwanie zbędnych pędów powinno następować od zewnątrz rośliny, zapewniając jej w ten sposób ładny pokrój. Nie skracamy pozostawionych pędów, bowiem czarna porzeczka najlepiej owocuje na długopędach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czarnej porzeczki?

Uprawa ciekawych odmian czarnej porzeczki

  • Brodtrop – odmiana wcześnie dojrzewa, a liczne owoce są bardzo smaczne. Krzewy silnie wzrastają i są rozłożyste. Pędy mogą leżeć na ziemi. Odmiana odporna jest na opadzinę liści, ale zagraża roślinie rdza wejmutkowo-porzeczkowa.
  • Boskoop Giant – odmiana należy do wcześnie dojrzewających, mało plennych. Dostarcza dużych i bardzo smacznych owoców, zebranych w długie grona. Krzew jest duży i rozłożysty. Zagrożeniem jest opadzina liści oraz rdza wejmutkowo-porzeczkowa.
  • Roodknop – zalicza się do odmian bardzo plennych, dostarczających dużych, cierpkich owoców. Roślina rośnie umiarkowanie silnie. Jest odporna na opadzinę liści.
  • Cotswold Cross – jest odmianą późno dojrzewającą. Obficie owocuje, a duże i smaczne owoce, na krótkich gronach, wydzielają silny aromat. Cenione są także zalety estetyczne krzewów, które zdobią ogród kulistym pokrojem i silnie rosnącymi pędami. Roślina wrażliwa jest na opadzinę liści.

Właściwości lecznicze czarnej porzeczki

Owoce i liście czarnej porzeczki mają właściwości lecznicze. Od najdawniejszych czasów ich dobroczynny wpływ na zdrowie wykorzystywała medycyna ludowa. Leczono nimi choroby górnych dróg oddechowych, reumatyzm, a także wzmacniano włosy. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie malin?

  • Liść czarnej porzeczki zawiera bogactwo garbników, lotne olejki eteryczne, rutynę oraz flawonoidy. Napar z ziela pozwala na oczyszczenie organizmu z toksycznych substancji. Popijanie herbatki opóźnia starzenie się organizmu i dostarcza witamin, a szczególnie witaminę C –antyoksydant, o działaniu antynowotworowym.
  • Do przygotowania naparu potrzebny jest sproszkowany liść czarnej porzeczki. Zalewamy ziele wrzątkiem i zaparzamy pod nakryciem przez około 10 minut. Gdy herbatka naciągnie, odcedzamy napar i do smaku dodajemy sok porzeczkowy. Popijamy 3 razy dziennie, po 250 ml.
  • Wywar z liści, które zawierają antybakteryjne garbniki, wykorzystywany jest do leczenia odleżyn, żylaków i zmian skórnych, wymagających zastosowania substancji o działaniu antyseptycznym.
  • W owocach czarnej porzeczki znajdujemy kwasy organiczne, pektyny, witaminy - C, E, B, PP, D oraz prowitaminę A. Jagody bogate są także w sole mineralne i cukry. Spożywanie owoców łagodzi schorzenia dróg moczowych. Obecność witaminy C, która ma właściwości zakwaszające, sprzyja niszczeniu chorobotwórczych drobnoustrojów. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie poziomki w ogrodzie?

Przepisy na zdrowe przetwory z owoców czarnej porzeczki

Z owoców możemy przyrządzić smaczne przetwory, korzystnie wpływające na zdrowie. Łatwy do przygotowania jest sok porzeczkowy, którym wzbogacimy smak napojów, a zimą zapewnimy naszemu organizmowi dawkę potrzebnych witamin.

● Owoce podgrzewamy w garnku do momentu wydzielenia się soku. Po przecedzeniu dosypujemy cukier w proporcji: 30 dag cukru/1 litr soku. Całość podgrzewamy. Po rozpuszczeniu się cukru, przelewamy sok porzeczkowy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.

Zdrowym i smacznym dodatkiem do deserów i rozmaitych potraw jest galaretka z owoców czarnej porzeczki.

● Porzeczki płuczemy i umieszczamy w szerokim garnku z niewielkim dodatkiem wody. Owoce miażdżymy i całość zagotowujemy. Przecieramy otrzymaną masę przez sito i przecier gotujemy z dodatkiem cukru, w proporcji 80 dag/1 litr przecieru. Całość powinna zgęstnieć. Przekładamy przecier do wyparzonych słoików i zamykamy pokrywkami, po wytarciu do sucha krawędzi słoików.

Przygotowanie przetworów z owoców czarnej porzeczki pozwoli nam na korzystanie z wyjątkowych właściwości rośliny przez cały rok. W słoiczkach z konfiturami zamkniemy wszystkie smaki i zapachy lata:

● 1 kg cukru gotujemy w 2. szklankach wody, do momentu otrzymania syropu. 1 kg czarnych porzeczek, po przebraniu i umyciu, wrzucamy do wrzącego syropu i po chwili odstawiamy do wystudzenia. Postępujemy tak trzykrotnie, z dbałością o krótkie gotowanie, by owoce nie straciły soku i smaku. Na powierzchni konfitur będzie zbierać się piana, którą skrupulatnie usuwamy. Gotowe konfitury przekładamy do wyparzonych słoiczków. Dokręcamy nakrętki. Przechowujemy słoiczki w chłodnym miejscu.

Na przetwory wybieramy twarde i zdrowe owoce. Zbieramy je z krzewów wówczas, gdy w większości są już w pełni dojrzałe – mają czarną barwę, ale nie opadają z gron. Oprócz soków, galaretek i konfitur, czarna porzeczka nadaje się do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, a nawet domowego wina. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach i nalewkach.

Ocena: 4,7/5 (głosów 19)
, aktualizacja 30 września 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij