Czego nie podlewać gnojówką z pokrzyw? Tych roślin tak nie zasilaj
Gnojówka z pokrzyw to ulubiony nawóz ogrodników, którzy cenią sobie naturalne metody uprawy warzyw, owoców i kwiatów. Jest to preparat o wysokim stężeniu składników odżywczych, który naprawdę świetnie się sprawdza do codziennego stosowania. I chociaż ma wiele zalet, jest kilka roślin, które nie podziękują ci za zasilanie gnojówką. Jakich roślin nie wolno podlewać gnojówką z pokrzyw?
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat podlewania.
Gnojówka z pokrzyw, czyli gnojowica
Gnojówka z pokrzyw to domowy sposób na nawożenie wielu różnych roślin. Stosują go całe pokolenia, dlatego został dobrze przebadany i nauka potwierdza ludową mądrość – jest naprawdę wyjątkowo skuteczny. To dlatego, że zawiera wiele wyjątkowych substancji, jak witaminy, histaminę, flawonoidy, kwasy (krzemowy, mrówkowy), olejki eteryczne i fitoncydy oraz uwielbiane przez rośliny magnez, wapń, krzem, żelazo i mangan.
Każdy z tych składników ma wpływ na rozwój roślin, wspiera ich wzrost i kwitnienie. Ma także działanie na szkodniki i choroby różnego rodzaju. Z gnojówki z pokrzyw robi się oprysk, który radzi sobie z mszycami, przędziorkami i innymi szkodnikami. Do tego celu używa się nie do końca przefermentowanej gnojówki. Do tego preparat stosuje się w walce z mączniakiem prawdziwym i mączniakiem rzekomym oraz szarą pleśnią.
Gnojówka może służyć także do zasilania roślin i wzmacniania ich wzrostu. W tym celu nawóz rozcieńcza się 10-krotnie i podlewa przez cały sezon wegetacyjny, by rośliny dobrze się rozwijały. Co podlewamy gnojówką, a czego nie wolno? Sprawdź!
Czego nie podlewać gnojówką z pokrzyw
Czego nie podlewać gnojówką z pokrzyw? Chociaż ten naturalny nawóz ma bardzo szerokie zastosowanie, jest kilka takich roślin, które nie lubią podlewania gnojówką. Do ich uprawy warto sięgnąć po kompost, nawóz krowi lub kurzy albo po prostu preparaty mineralne. Oprysk i nawóz z pokrzyw nie powinien być stosowany w uprawie roślin lubiących kwaśne podłoże, jak azalie, wrzosy czy borówka wysoka. Może podwyższać pH podłoża.
Nie wolno stosować jej też do niektórych roślin uprawnych. Nie wszystkie warzywa tolerują podlewania gnojówką. Jest to fasola, groch, czosnek i cebula. Nie warto dodawać gnojówki do uprawy roślin o krótkim okresie wegetacji, jak sałata czy rzodkiewka, bowiem mogą gromadzić się w nich szkodliwe azotany. Nie poleca się stosowania gnojówki do warzyw korzeniowych. Większość z tych roślin dobrze reaguje na inne nawozy przygotowane domowymi sposobami, warto szczególnie dowiedzieć się, jakie rośliny podlewać drożdżami.
Co podlewamy gnojówką z pokrzyw?
Są jednak warzywa, które bardzo dobrze rosną na naturalnej gnojówce. Jeśli zastanawiasz się, czym podlewać pomidory, to gnojówka jest świetnym pomysłem! To samo dotyczy ogórków, bakłażanów i cukinii, a także innych warzyw dyniowatych. Gnojówka sprawdzi się również do ziemniaków, brokułów czy w uprawie jarmużu. Krzewy owocowe, jak agrest czy maliny także będą wdzięczne za stosowanie takiego preparatu w codziennej uprawie.
Gnojówka z pokrzyw świetnie sprawdza się także do zasilania roślin ozdobnych. Szczególnie lubią ją krzewy i niskie drzewka dekoracyjne, zwłaszcza te kwitnące. Można także zastosować ją do podlewania kwiatów. Sprawdzi się na przesuszonym, rzadkim trawniku, pomoże odbudować się i zagęścić darni. Sprawdź także ten artykuł: Nawóz z pokrzywy krok po kroku - wykonanie i stosowanie.
Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?
Nawóz z pokrzyw można zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy zebrać młode pokrzywy, wiosenne, jeszcze przed kwitnieniem. Zrywa się łodygi razem z liśćmi i umieszcza w pojemniku z tworzywa sztucznego. Około 1 kg pokrzywy potrzeba, by przygotować 10 l nawozu. Gnojowica powinna być zalana deszczówką, ponieważ jest ona bardziej miękka, ale jeśli jej nie masz, wystarczy zwykła woda z kranu. Pojemnik trzeba przykryć gazą, by mógł oddychać, ale żeby nie wpadały do środka żadne owady.
Znajdź dla gnojówki dobre miejsce w ogrodzie, z daleka od okien czy strefy wypoczynku. Niestety, nawóz ten… śmierdzi. Jest jak kompost – pokrzywy muszą przejść proces fermentacji, co trwa od 2 do 3 tygodni. Codziennie miksturę trzeba przemieszać, a nawóz jest gotowy, jeśli woda ma brunatny kolor i nie pieni się w ogóle przy mieszaniu. To oznacza, że gnojowica jest gotowa i można podlewać nią rośliny.