Czeremcha

Czeremcha zwyczajna, z łaciny Prunus padus, jest gatunkiem drzewa lub sporych rozmiarów krzewu, należącego do rodziny różowatych. Jej główne miejsca występowania to Europa i część Azji, a w Polsce jest rośliną pospolitą. Dorasta do 15 metrów wysokości w przypadku drzewa i do około 4 metrów w przypadku krzewu. Owoce czeremchy są jadalne, a nawet posiadają liczne właściwości zdrowotne i lecznicze, choć są cierpkie w smaku. Idealnie nadają się na przetwory, jak na przykład nalewka z czeremchy.

Czeremcha – ciekawe drzewo – odmiany, uprawa, pielęgnacja, właściwości i zastosowanie

Czeremcha zwyczajna (łac. Prunus padus) czy też tak zwana czeremcha pospolita to roślina często spotykana na łąkach i w lasach, a nierzadko także zapraszana do polskich ogrodów. Jak wygląda to drzewo lub krzew? Liść czeremchy na wydłużony eliptyczny kształt, a jego blaszka posiada ostre, piłkowane brzegi. Na spodniej części są sinozielone. Liść czeremchy wydziela intensywny, przez wielu określany jako nieprzyjemny zapach. Ma on długość do 12 cm i posiada tyle samo nerwów bocznych. Warto podkreślić, że nieprzyjemny zapach wydziela się dopiero po rozdarciu liścia.

Czeremcha pospolita wydaje białe kwiaty o intensywnym zapachu. Kwiaty czeremchy zwyczajnej są zebrane w grona dorastające do 15 cm długości, które tworzą ciekawe, zwisające kwiatostany. Jeśli chodzi o owoce, czeremcha zwyczajna wydaje kuliste i błyszczące owoce z niewielkimi pestkami, których rozmiar można przyrównać do ziaren grochu. Ich smak jest dość cierpki, ale posiadają one liczne właściwości lecznicze, dlatego są chętnie wykorzystywane na przetwory z czeremchy. Wśród nich dużym zainteresowaniem cieszy się nalewka z czeremchy.

Jeśli chodzi o pokrój, czeremcha zwyczajna (łac. Prunus padus) przybiera formę drzewa lub krzewu. W pierwszym przypadku dorasta do 15 m wysokości, w drugim – do 4 m. Kora ma kolor ciemnobrązowy lub czarny. Podobnie jak liście, po naruszeniu jej struktury kora wydziela nieprzyjemny zapach.

Czeremcha pospolita to nie jedyny, chociaż najczęściej spotykany gatunek. Obok niej popularna jest także czeremcha amerykańska czy też tak zwana czeremcha kanadyjska. Drzewo to, jak nietrudno się domyślić, pochodzi z Ameryki Północnej. Czeremcha amerykańska w Polsce występuje niemal na terenie całego kraju. Czeremcha kanadyjska jest znacznie większa, gdyż jej wysokość to często nawet dwukrotnie więcej niż mierzy czeremcha zwyczajna – około 30 m.

Czeremcha pospolita (łac. Prunus padus) – właściwości i zastosowanie lecznicze

Czeremcha zwyczajna to roślina łatwa w uprawie, gdyż potrzebuje względnie żyznego podłoża, umiarkowanie wilgotnego oraz słonecznej ekspozycji, chociaż świetnie dostosowuje się do gorszych warunków. Jest odporna na suszę i mróz, dlatego jej obecność w ogrodzie nie nastręcza trudności. Przeciwnie, pozwala wykorzystywać właściwości lecznicze rośliny.

Jakie zastosowanie lecznicze ma czeremcha zwyczajna? Owoce czeremchy to bogate źródło witaminy C, rutyny, pektyn, garbników i kwasów organicznych. Substancje te działają bakteriobójczo, dlatego dobrze jest je wykorzystywać w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Przetwory z czeremchy, jak na przykład popularna nalewka z czeremchy podnoszą odporność, wykazują działanie przeciwzapalne oraz usprawniają przemianę materii. Ponadto obniżają ciśnienie krwi oraz regulują pracę układu nerwowego.

Jeśli interesuje cię uprawa czeremchy oraz zapoznanie się z jej szczegółowymi wymaganiami albo planujesz wykorzystać jej właściwości lecznicze i przygotować przetwory z czeremchy, licznie zgromadzone na tej stronie artykuły z całą pewnością ułatwią te zadania. Sprawdź, co warto wiedzieć o uprawie czeremchy oraz poznaj jej atrakcyjne odmiany.

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij