Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory

Czerwona porzeczka uprawiana w Polsce to Ribes rubrum, porzeczka zwyczajna lub pospolita, należąca do rodziny agrestowatych. Czerwone nieduże jagody o kwaśnym smaku wykorzystywane są do przyrządzenia domowych przetworów, bogatych w witaminy, kwasy organiczne, błonnik, pektyny i garbniki. Owoce, oprócz wartości odżywczych, posiadają właściwości lecznicze, m.in. korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, perystaltykę jelit, wzmagają apetyt. Spożywanie kwaśnych porzeczek wspomaga odchudzanie. Są także cennym surowcem do produkcji kosmetyków.

A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat porzeczek?

Czerwona porzeczka na krzewie

Uprawa i pielęgnacja krzewów czerwonej porzeczki

Orzeźwiającym smakiem czerwonych porzeczek możemy cieszyć się od czerwca do połowy sierpnia. Drobne jagody widnieją na krzewach, dorastających do 2 m wysokości. Ribes rubrum dobrze rośnie na glebach lżejszych, napowietrzonych, o pH 5,5 – 6,5. Krzewy czerwonej porzeczki wymagają uprawy w osłoniętych miejscach, na stanowiskach słonecznych i lekko zacienionych. Jeśli mamy możliwość, warto zasadzić krzewy na terenie pagórkowatym. W czasie kwitnienia musimy zadbać o obfite nawodnienie gleby. Co 2-3 lata nawozimy rośliny obornikiem lub kompostem. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o krzewach owocowych.

Sadzonki umieszczamy w dołkach, na większej głębokości niż ta, na której rosły w szkółce. Po zasadzeniu przycinamy pędy na 2 oczka nad ziemią. Sadzenie jesienne kończymy przykryciem sadzonek kopczykiem ziemi. Porzeczka uprawiana w formie krzaczastej, w rozstawie 2x1,5 m lub 2x2 m, może owocować nawet przez 40 lat. Krzewy możemy odmładzać, a bogate plony uzyskamy, pozostawiając roślinie około 12 najmocniejszych pędów.

Krzewy można prowadzić w formie szpaleru, w rozstawie co 100 cm – w rzędzie, przy rusztowaniu. Gęściej sadzimy krzewy, gdy decydujemy się na pozostawienie 3. pędów szkieletowych, przycinając pozostałe gałązki. W ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu zagęszczaniu się krzewów. Czerwona porzeczka prowadzona w szpalerze lepiej owocuje i ułatwia wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie i cięciu winogron?

Czerwona porzeczka – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Owoce jedzono prosto z krzewów są najwartościowsze. Nie są kaloryczne – 100 g zawiera 46 kcal, więc ich spożywanie wspiera zdrowe odchudzanie. Porzeczki, bogate w witaminy C, A, E, PP i K, wzmacniają odporność organizmu, a dzięki obecności pektyn – ograniczają obecność cukru we krwi i regulują poziom cholesterolu. Dzięki dużej zawartości potasu – 275 mg/100g owoców – porzeczka czerwona ma korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze. Docenią kwaskowate owoce osoby, zmagające się z dolegliwościami układu moczowego, pragnące wzmocnić serce czy też zadbać o skórę.

Przetwory z czerwonej porzeczki posiadają ogromne wartości odżywcze. W sposób łatwy i szybki możemy przygotować galaretki, przeciery owocowe, soki, dżemy, a nawet wino. Warto podkreślić, że jakość przetworów zależy od owoców – zdrowych i w pełni dojrzałych, a także sposobu ich przetworzenia. Zerwane lub kupione porzeczki należy przebrać, oczyścić i wypłukać. Słoiczki, nakrętki i butelki, do których przełożymy przetwory, należy wyparzyć. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czarnej porzeczki?

Czerwona porzeczka – zastosowanie i przepisy

Przepis na galaretkę z czerwonej porzeczki

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonych porzeczek – dojrzałych, ale nieprzejrzanych,
  • 1 kg cukru/1 l soku

Wykonanie:

Przebrane owoce należy zmiażdżyć, dodać 1 szklankę wody i gotować około 5 minut. Odcisnąć sok. Odmierzyć cukier, wg podanych proporcji i gotować przez następnych 15 minut, mieszając oraz delikatnie zbierając pianę. Kropla galaretki przeniesiona na zimny talerzyk powinna się ściąć. Gorącą galaretkę przelewamy po samą krawędź do słoiczków i mocno dokręcamy nakrętki. Galaretka ma korzystny wpływ na serce.

Przepis na maseczkę dla osób o tłustej cerze

Czerwona porzeczka ceniona jest w przemyśle kosmetycznym. W domowym SPA można przygotować samodzielnie wspaniałą oczyszczającą maseczkę.

Pół szklanki czerwonych porzeczek miażdżymy i mieszamy z białkiem jednego jajka. Taką papkę nakładamy na twarz i spokojnie czekamy, aż wyschnie. Po około 10-15 minutach usuwamy maseczkę, myjąc twarz ciepłą wodą. Dzięki takiemu zabiegowi oczyścimy skórę i zamkniemy pory. Cera stanie się jaśniejsza i promienna. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach i nalewkach.

Ocena: 4,7/5 (głosów 14)
, aktualizacja 30 września 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij