Czosnek marynowany krok po kroku - zobacz 5 najlepszych przepisów
Jeśli lubisz dodawać do dań czosnku do smaku, to świetnie. Jedz na zdrowie, zwłaszcza, że to niezwykle wartościowe warzywo. Smakosze jego intensywnego smaku z pewnością się ucieszą, że czosnek marynowany jest równie pyszny, a jeśli przygotujesz go w ziołach lub w oleju, nawet jeszcze smaczniejszy. Dowiedz się, jak przygotować czosnek marynowany i jak go podawać.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o czosnku.
Czosnek marynowany – właściwości i podanie
Czy czosnek w zalewie ma właściwości lecznicze?
Każdy wie, że czosnek ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Wszystko dzięki allicynie – substancji, która działa antyseptycznie (bakteriobójczo) i przeciwprzeziębieniowo. Dlatego ząbek czosnku przemycony w kanapce lub w obiedzie jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia. Warto wprowadzać go do diety zwłaszcza na zimę, kiedy sezon grypowy w pełni.
Ale czy czosnek konserwowy ma takie same właściwości? Wiele wskazuje na to, że podczas gotowania słoików niewielkie ilości allicyny się wytrącają. Jednak jest to tak mały ubytek, że nie można stwierdzić, że czosnek jest bezwartościowy. Dobrze przygotowany ciągle będzie najlepszym naturalnym antybiotykiem. A jeśli wypróbujesz jeden z naszych przepisów, będzie także smaczny. Jeśli lubisz robić przetwory na zimę, marynowany i kiszony czosnek koniecznie muszą znaleźć się na twojej liście.
Czosnek marynowany – do czego podawać?
Wiele osób jednak zastanawia się, jak jeść marynowany czy kiszony czosnek. Ząbki można użyć na przykład do kanapek czy past. Można je pokroić w cieniutkie plasterki – będą ładną ozdobą, a jednocześnie podbiją smak potraw. Wiele osób dodaje je także do sałatek. Marynowany czosnek jest nieco delikatniejszy w smaku, więc można dodać nawet kilka ząbków do dużej porcji sałatki.
Czosnek marynowany podaje się także do miejsc. Z jednej strony do dekoracji, z drugiej jako uzupełnienie smaku. Może nie używa się go do marynowania mięsa, ale pokrojony w plasterki może być położony na wierzchu pieczeni lub można dodać go do glazury, na przykład w czasie przygotowywania schabu. Nadaje się także do obkładania wędlin domowej roboty. Co więcej – taki czosnek, zwłaszcza w oleju i ziołach po prostu ładnie wygląda. Estetyczne słoiczki to wspaniała dekoracja rustykalnej kuchni lub biesiadnego stołu. Zastanawiasz się, co jeszcze można przygotować z czosnku? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę czosnkową.
Czosnek marynowany – podstawowe przepisy
Jak zrobić czosnek marynowany w occie
Podstawowy przepis na czosnek marynowany to ten z wykorzystaniem tylko octu. Robi się go podobnie jak na przykład ogórki konserwowe. Potrzebujesz tylko
- 7 główek czosnku - 400 g,
- Pół szklanki octu,
- 2 szklanki wody - 500 ml,
- Przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i łyżeczka gorczycy.
Czosnek należy przygotować w niewielkich słoiczkach. Najlepiej wybrać polski czosnek, zwłaszcza jeśli masz jego dobre źródło. Polski czosnek jest bardziej wyrazisty niż ten pochodzący z Chin. Najlepszym momentem na marynowanie czosnku jest sierpień, ale można to zrobić przez całą jesień. Taka ilość produktów wystarcza na dwa słoiczki o objętości 300 ml. Więcej nie potrzebujesz na zimę. Jak zrobiż czosnek marynowany w occie?
- Główki czosnku podziel w zlewie na ząbki. Jeśli zalejesz go zimną wodą, będzie go łatwiej obrać, bo łupinki nie będą kleić się do noża czy rąk.
- Do rondelka wlej dwie szklanki wody i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj.
- Po kilku minutach gotowania dodaj do wrzącej zalewy przygotowane ząbki czosnku i gotuj 2 minuty.
- Wrzącą marynatę razem z czosnkiem wlej do suchych słoików. Powinny być wyparzone i czyste, muszą mieć także całe brzegi, by dobrze złapały zakrętki.
- Od razu zakręć słoiki i ustaw do góry dnem. Jeśli zakrętki „złapią”, będą wklęsłe i słoik może stać przez wiele miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis na czosnek marynowany w oliwie
Czosnek w oliwie i w ziołach to przystawka, którą świetnie znamy z porządnych, włoskich restauracji. W nich faktycznie jest to bardzo popularne. Produkt przygotowuje się zarówno dla podbicia smaku oliwy, jak i dla czosnku, który potem jest wykorzystywany do doprawiania makaronów czy innych potraw.
- 50 dag czosnku,
- Oliwa z oliwek (ilość uzależniona od wielkości słoików),
- Przyprawy: zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, kolorowy pieprz w ziarnach.
Warto jednak pamiętać, że tak przygotowana marynata nie można za długo stać, chyba że zapasteryzujesz słoiki. Należy je gotować około 25 minut w płaskim garnku, zanurzone w wodzie do poziomu 1 cm poniżej nakrętki, a potem przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Umyj i wyparz słoiki.
- Obierz czosnek, rozdziel na ząbki i włóż do słoików.
- Do każdego słoika dodaj po 1 łyżeczce każdej przyprawy i po kilka kulek ziarnistego pieprzu.
- Zalej wszystko oliwą z oliwek na około 1 cm poniżej poziomu zakrętki.
- Zakręć od razu po zalaniu oliwą, a następnie pasteryzuj. Sprawdź, czy zakrętki są wklęsłe.
Tak przygotowany marynowany czosnek jest delikatniejszy, a marynata nie ma smaku octu, który nie każdemu odpowiada.
Przepis na czosnek marynowany z dodatkami
Czosnek konserwowy z chili
Dodanie papryczki chili do marynowanego czosnku to sposób na zaostrzenie zaprawy. Czosnek dzięki niej staje się bardziej wyrazisty i znacznie bardziej ostry. Przygotowanie słoików nie jest trudne – tak naprawdę to przepis bardzo podobne do podstawowego. Jak zrobić czosnek marynowany z chili? Potrzebne będzie:
- 6 główek czosnku,
- 1 papryczka chili na słoik,
- 1 szklanka octu 10%,
- 5 szklanek wody,
- Przyprawy: pół łyżki soli, pół łyżki cukru.
Czosnek z chili marynuje się w słoikach o objętości 0,3 l. Jeśli zdecydujesz się na większe, musisz włożyć do nich więcej papryczki.
- Obierz czosnek.
- Zagotuj wodę z octem i przyprawami.
- Wrzuć do zalewy czosnek i gotuj kilka minut.
- Pokrój paprykę chili na kawałeczki i usuń wszystkie nasionka.
- Przełóż ząbki czosnku do słoików tak, by je wypełnić. Dołóż także paprykę. Staraj się, żeby w każdym słoiku była jedna papryka.
- Zalej gorącą zalewą i od razu zakręć. Postaw do góry dnem.
Czosnek marynowany w winie
Marynaty na winie nie są szczególnie popularne, ale warto je wypróbować, ponieważ mają ciekawy, interesujący smak. Najlepiej będzie użyć czerwonego wina, ponieważ jest bardziej wyraziste. Do tego przepisu potrzebujesz:
- czosnek (około 9-10 główek),
- 1 szklanka czerwonego wina lub octu z czerwonego wina,
- 1 szklanka wody,
- Przyprawy: 1 czubata łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 1 lekko czubata łyżeczka oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, słodka papryka w płatkach.
Czosnek przechodzi aromatem i jest zamarynowany po mniej więcej 2 miesiącach. Również warto robić go w małych słoiczkach, w sam raz na jedną porcję.
- Obierz czosnek z łupin i wrzuć go na wrzątek. Gotuj około 1 minutę, a następnie zahartuj pod zimną wodą. Dzięki temu czosnek szybko zmięknie w słoikach.
- Do wyparzonych słoików włóż ząbki czosnku i przysyp płatkami papryki (około 1 łyżeczka na słoik).
- W garnku zagotuj wodę, cukier, ocet, oregano, bazylię i sól. Gorącą zalewą zalej czosnek i od razu zakręcał.
- Postaw słoiki do góry dnem, dzięki temu nie będzie potrzeby robienia pasteryzacji. Jeśli tylko zakrętki złapią, czosnek może stać kilka miesięcy.
Czosnek marynowany w plasterkach po wietnamsku
Czosnek po wietnamsku to nieco inny przepis, do którego potrzebujesz czosnku w ząbkach. Dzięki temu lepiej sprawdzi się do zapiekania i panierowania mięsa, można także użyć go od razu do sałatki czy innego dania. Taki czosnek to bardzo popularna wietnamska przystawka. W zasadzie wykonanie jest bardzo podobne, jednak potrzebujesz octu ryżowego, który ma nieco delikatniejszy smak niż nasz ocet spirytusowy.
Na jeden słoik potrzebujesz:
- 1 główka czosnku,
- 1/3 szklanki octu ryżowego,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- Przyprawy: 4 łyżki cukru, 1-2 małe papryczki chili, 1 łyżeczka soli.
Tak przygotowany czosnek jest idealny do kanapek banh mi, typowego wietnamskiego dania. Możesz przyrządzić go na zimę i zapasteryzować, ale możesz także przygotować jedną porcję do bieżącego spożycia i przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie.
- Wodę, ocet, sól i cukier wymieszaj w garnku i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i poczekaj aż ostygnie.
- Obierz czosnek i posiekaj go na kawałki.
- Wrzuć plasterki do słoika i zalej miksturą octową.
- Do każdego słoika wrzuć kilka kawałeczków papryczki. Możesz je posiekać na drobno, jeśli chcesz, by marynata była ostrzejsza.