Wina ekologiczne - skąd wiadomo, że rzeczywiście są “eko”?

Terminem wina ekologiczne określamy różne rodzaje win. Mogą to być odmiany organiczne, biodynamiczne, naturalne i ze zrównoważonej uprawy. Tworzący je producenci zwracają uwagę na to, by w jak najwyższym stopniu ograniczyć emisję dwutlenku węgla podczas całego procesu jego powstawania - od sadzenia winorośli, przez jej obrabianie, aż po pakowanie i transport. W wielu krajach dość poważnie podchodzi się do przestrzegania tych zasad - w tym celu działają lokalne organizacje certyfikujące, dzięki którym wiadomo, jakie wina są rzeczywiście ekologiczne. Każdy plantator, który chce stać się posiadaczem takiego certyfikatu, musi przestrzegać ustalonych wytycznych i przejść ścisłą weryfikację. Pamiętajmy więc, żeby zwracać na to uwagę przed zakupem. Jeśli trunek ma oznaczenie “eko” musi mieć certyfikat potwierdzający, że to rzeczywiście wino wyprodukowane z uwzględnieniem troski o środowisko naturalne.

Wino organiczne - czym się charakteryzuje?

Wino organiczne to produkt, do którego stworzenia użyto minimalnych ilości składników sztucznych. Rządzi tu bogactwo naturalności! W winnicach tego rodzaju nie można - poza absolutnymi wyjątkami - stosować żadnych sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Zamiast tego stosuje się tradycyjne i nowoczesne sposoby uprawy, wykorzystując do tego celu różne rozwiązania. Chętnie stosowany jest płodozmian, ale też pozostawianie dzikich roślin między rzędami upraw. Korzysta się też z pomocy przyrody - pozostawia się naturalnych wrogów, żeby mogli zwalczać szkodniki. Prawo dokładnie określa, czym powinno się charakteryzować wino organiczne, między innymi musi mieć niską zawartość siarczynów.

Wina biodynamiczne - samowystarczalny proces produkcji

Wina biodynamiczne przypominają omówione powyżej wina organiczne, lecz zalecenia co do ich produkcji są bardziej złożone. Stworzył je już w pierwszej połowie XX wieku Austriak Rudolf Steiner, dla którego idealne gospodarstwo powinno być niczym żywy organizm - samowystarczalny, bazujący na procesach naturalnych, bez znaczącej ingerencji człowieka. Nie ma tu miejsca na sztuczne środki, zalecane są tylko i wyłącznie naturalne nawozy wytworzone wewnątrz gospodarstwa. Dzięki tym zabiegom winorośle dorastają w czystym środowisku, gleba jest wolna od zanieczyszczeń, a zwierzęta nie są narażone na trujące substancje.

Wina naturalne - co o nich wiemy?

Trzecim rodzajem win ekologicznych są wina naturalne. W procesie ich produkcji wykorzystuje się szczególnie lokalne szczepy winogron, odtwarzając niejednokrotnie tradycyjne metody. Jednym z lepszych przykładów jest starożytna gruzińska metoda, która polega na tym, że fermentację przeprowadza się w glinianych amforach, tzw. kvevri zakopanych w ziemi.

Tu identycznie, jak w dwóch poprzednich przypadkach, czyli winach organicznych i biodynamicznych - kluczową zasadą jest to, by unikać zbyt dużej ingerencji w naturalne procesy wzrostu roślin i ich wpływu na tworzenie się trunku. Unika się więc sztucznych dodatków, minimalizując (lub w ogóle rezygnując) ze związków siarki, cukrów i kwasów. Stosuje się mechaniczne i manualne maszyny. Co więcej - wielu z plantatorów nie kontroluje nawet temperatury procesu fermentacji, powierzając siłom natury tworzenie wina.

Chociaż nie wszystkie wina są ekologiczne, to istnieje coraz większa grupa produktów, które są certyfikowane jako “eko”, zapewniając, że możemy raczyć się trunkiem wytworzonych w zgodzie z naturą i troską o środowisko naturalne. Tworzone w ten sposób wina są dobre dla każdego, kto szuka dobrego smaku i chce przyczynić się do lepszego dobrostanu planety. Oferta tego rodzaju trunków jest naprawdę bogata - poza tradycyjnymi winami z określoną ilością procentów, są też wina bezalkoholowe, czy wina wegańskie. Szukając win ekologicznych najwyższej próby, zapraszamy do sklepu zielonebutelki.pl.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny