Czyściec bulwiasty - informacje, uprawa, wykorzystanie
Czyściec bulwiasty, tak samo, jak i firletka poszarpana, to roślina, którą możemy spotkać w uprawie na niemal całym świecie. Jednak zanim zajmiemy się jego uprawą, powinniśmy wiedzieć, czym się charakteryzuje, a także jak przebiega jego uprawa. Dodatkowo warto wiedzieć, gdzie kupić czyściec bulwiasty, jaka jest jego cena oraz gdzie wykorzystywana jest ta roślina.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o bylinach.
Czyściec bulwiasty (Stachys affinis) - opis rośliny
Czyściec bulwiasty - skąd pochodzi
Czyściec bulwiasty - Stachys affinis, to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny jasnotowatych - Lamiaceae, nazywanych także wargowymi. Do tej rodziny zaliczanych jest 236 rodzajów roślin, w których rozmieszczonych jest ponad 7200 gatunków i jeszcze więcej odmian.
Rośliny z tej rodziny występują naturalnie niemal na całym świecie, z wyjątkiem okolic okołobiegunowych. Warto jednak wiedzieć, że ich największe zróżnicowanie jest w obszarach śródziemnomorskich. Dodatkowo wiele gatunków roślin zawiera w sobie olejki eteryczne, które stosowane są w kosmetyce, medycynie, ale wykorzystywane są one także jako przyprawy. Co więcej, gatunki drzewiaste roślin z tej rodziny są źródłem bardzo dobrej jakości drewna, a liczne rośliny zaliczane są do roślin ozdobnych, często uprawianych w naszych ogrodach.
Przejdźmy jednak do tego, skąd pochodzi czyściec bulwiasty - Staichys affinis. Otóż roślina ta pochodzi z terenów Chin, a dokładniej z takich prowincji, jak Syczuan, Shandong, Gansu, Hubei, Hebei, Shaanxi, Shanxi, Xinjiang, Qinghai, Ningxia i Mongolia Wewnętrzna. Jednak czyściec bulwiasty, tak jak i firletka poszarpana - Silene flos-cuculi, jest uprawiany w wielu częściach świata.
Czyściec bulwiasty - cechy charakterystyczne
Jeśli interesujemy się uprawą rośliny, jaką jest czyściec bulwiasty - Stachys affinis, powinniśmy wiedzieć także, jakie są jej cechy charakterystyczne. Dzięki temu bez problemu odróżnimy ją od innych, bardzo podobnych roślin z tego samego gatunku, bądź też i rodzaju. Zobaczmy więc, czym charakteryzuje się czyściec bulwiasty.
Czyściec bulwiasty to roślina, która dorasta z reguły do około 40 cm wysokości. Wytwarza ona podziemne części, które nazywane są rozłogami. Rozłogi z kolei zakończone są bardzo specyficznymi bulwiastymi zgrubieniami. I właśnie te bulwy stanowią bardzo ważny element w ogólnym zastosowaniu roślin.
Warto także wiedzieć, że liście tej rośliny mają podłużnie lancetowaty kształt, a ich blaszki liściowe na brzegach wytwarzają charakterystyczne karby. Roślina wytwarza także kwiaty. Natomiast te pojawiają się bardzo rzadko, bo z reguły czyściec nie kwitnie. Jednak gdy się pojawią, zebrane są one w nibyokółkach. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie czyśćca wełnistego?
Stachys affinis - jak wygląda uprawa
Bez różnicy, czy decydujemy się na uprawę czyśćców bulwiastych, czy np. firletek poszarpanych, w pierwszej kolejności powinniśmy zapoznać się z tym, jak przebiega uprawa rośliny i jakie ma ona wymagania. Zobaczmy więc, o czym musimy pamiętać podczas uprawy tego gatunku czyśćca.
Czyściec bulwiasty to roślina dość mało wymagająca. Rośnie ona zarówno na piaszczystych, jak i gliniastych glebach. Jednak ważne jest to, by gleby pod uprawę były dobrze przepuszczalne. Jeśli chodzi o odczyn podłoża, czyściec może być uprawiany na glebie zasadowej lub obojętnej.
Rośliny sadzi się wczesną wiosną lub jesienią. Od tego momentu istotnym zabiegiem pielęgnacyjnym stanie się podlewanie, które musimy wykonywać regularnie i dość intensywnie. Nie zapominajmy też o tym, że roślina nie powinna być uprawiana w stale nasłonecznionym miejscu, dlatego lepiej sadzić ją w półcieniu. Zbioru bulw możemy dokonać wtedy, gdy zaczną one puchnąć i staną się lekko brązowe.
Czyściec bulwiasty (Stachys affinis) - zastosowanie i cena rośliny
Czyściec bulwiasty - jakie właściwości ma roślina
Czyściec bulwiasty nazywany jest również jako chiński karczoch. Roślina ta składa się przede wszystkim z węglowodanów, a także białka roślinnego. Warto wiedzieć, że w 100 gramach czyśćca jest około 80 kalorii. Roślina ta charakteryzuje się bardzo podobnymi właściwościami do czyśćca lekarskiego.
Właśnie z tego powodu czyściec wykorzystywany jest w europejskiej medycynie tradycyjnej. Korzysta się z niego w przypadku problemów z żylakami, bólami głowy, stanami zapalnymi, a także przy leczeniu zgagi. Dodatkowo wykorzystywany był on także do łagodzenia przeziębień w medycynie chińskiej, skąd pochodzi.
Na ten moment nie ma jednak dokładnych informacji na temat tego, jaki jest skład tej rośliny. Natomiast można domyślać się, że roślina zawiera duże ilości glikozydów, alkaloidów, a nawet i garbników, które są szczególnie istotne w przypadku różnego rodzaju nowotworów.
Garbniki i glikozydy wykazują bardzo silne działanie bakteriobójcze. Dzięki garbnikom możliwe jest zatrzymanie działania szkodliwych bakterii i toksyn, które znajdują się w naszym organizmie. Ponadto roślina wykazuje także właściwości przeciwzapalne i ściągające. Jest bardzo pomocnicza przy chorobach układu pokarmowego, np. przy biegunce. Wykazuje ona także właściwości wzmacniające układ odpornościowy, właściwości przeciwalergiczne i właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
Stachys affinis - gdzie jeszcze znajduje swoje zastosowanie
Czyściec bulwiasty możemy zakupić w różnych miejscach. Pamiętajmy jednak o tym, że ceny zależą od tego, na jakiego producenta się zdecydujemy, a także czy chcemy kupić bulwy stacjonarnie, czy przez internet. Z reguły cena za bulwę to około 2-3 zł za bulwę. Zobaczmy więc, gdzie jeszcze możemy użyć bulw czyśćca.
Czyściec bulwiasty charakteryzuje się jadalnymi bulwami. Bulwy czyśćca są bardzo korzystne w diecie, ponieważ nie dostarczają zbędnych tłuszczu, a są doskonałym źródłem białka. Dlatego często spotykane są przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie z wykorzystaniem tej rośliny. Przepisy są bardzo zróżnicowane, dlatego warto wybrać kilka przepisów, które najbardziej nam odpowiadają.
Warto jednak wiedzieć, że bulwy przed spożyciem musimy dokładnie umyć. Najłatwiej jest wykorzystać gruboziarnistą sól morską do czyszczenia bulw. Najpierw myje się je pod wodą, odsącza, a następnie odcina się ich ciemniejsze końcówki. Warzywa wtedy układa się na papierowym ręczniczku i posypuje solą. Poprzez tarcie pozbędziemy się cienkiej skórki rośliny.