Dania z mięsa - zbiór pomysłów i przepisów na dania z mięsem w roli głównej

Jak najlepiej wykorzystać mięso w kuchni i jak znaleźć pomysł na łatwe i szybkie danie z mięsa? Mięso jest nie tylko tanie, smaczne i pożywne, lecz także łatwe w obróbce, pozwalające na szybkie i proste dania. Przedstawiamy przepisy na najciekawsze dania z mięsa w kuchni polskiej i światowej.

Dania z mięsa w kuchni polskiej i światowej

Dlaczego jadamy potrawy mięsne

Mięso jest głównym źródłem białka, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Teoretycznie można pozyskać te składniki z diety roślinnej, jednak potrawy mięsne są szybkie i łatwiejsze do zrobienia. Mięso daje energię, jest smaczne i generalnie tanie. Dlatego też w kuchni polskiej dania obiadowe składają się głównie z mięsa. Zupy robimy na wywarze z mięsa, zaś drugie danie zawiera mięso, węglowodany i warzywa.

Obecnie mięso jest łatwo dostępne, dlatego też jadamy go zbyt dużo, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. W związku z tym dietetycy i lekarze nawołują do ograniczenia mięsa i zwiększenia ilości warzyw i owoców w diecie. Natomiast wegetarianie i weganie nawołują do porzucenia mięsa, aby zakończyć krzywdzenie zwierząt. Nadmiar mięsa w diecie datuje się zaledwie od kilkudziesięciu lat, co ma zawiązek z przemysłową hodowlą zwierząt, szczególnie drobiu. Wcześniej przepisy na dania mięsne przeznaczone były wyłącznie na potrawy obiadowe na niedzielę lub święta. Nawet ludzie bogaci nie jadali mięsa codziennie.

Tradycyjne dania z mięsa w kuchni polskiej

W kuchni polskiej przepisy na dania z mięsa przeznaczone były głównie na dania obiadowe. Na drugie danie jadamy zwykle kawałek mięsa z dodatkiem węglowodanów i warzyw. Do klasyki kuchni polskiej należą kotlety mięsne, jak wieprzowe kotlety schabowe lub mielone, kotlety z piersi kurczaka lub kotlety pożarskie, które podajemy zwykle z ziemniakami i surówką. Do kasz lub makaronu pasuje mięso z sosem, jak klopsiki, mięso duszone lub gulasze. Tradycyjnym daniem dla prawdziwych mężczyzn była golonka.

Z mięsem robimy także tradycyjne, polskie danie jednogarnkowe, czyli bigos. W klasycznej polskiej kuchni zwykle na niedzielny obiad podawano rosół na bazie mięsnego bulionu z mięsa wołowego. Mięso z rosołu nie jest smaczne, dlatego też wykorzystywane było jako farsz do pierogów lub krokietów. Z mięsa mielonego robimy nie tylko kotlety mielone, lecz także tradycyjne gołąbki. Mięso stanowi także składnik fasolki po bretońsku, która wbrew nazwie jest daniem typowo polskim.

Potrawy mięsne w kuchni światowej

Mięso jada się we wszystkich kuchniach światowych. Wyjątkiem są tylko kuchnie indyjskie, gdzie obowiązuje wegetarianizm z przyczyn religijnych. W niektórych krajach względy religijne zakazują pewnych gatunków mięsa, jak kuchnie halal czy koszer, które zakazują spożywania wieprzowiny. Natomiast niektóre kuchnie dalekowschodnie i afrykańskie wykorzystują przepisy na takie mięso, które dla Europejczyka jest nie do przyjęcia.

Niektóre dania mięsne okazały się tak praktyczne, szybkie i łatwe do zrobienie, że zawojowały kuchnię światową. Przykładem jest spaghetti z mięsem mielonym, lazania oraz hamburgery i steki. Z dań mięsnych słynie szczególnie klasyczna kuchnia brytyjska, gdzie na stoły podawano mięsa zapiekane, mięsa w cieście, placki pasterskie, czy też placki i zapiekanki z mięsem mielonym i podrobami. Z mięs słynie również kuchnia argentyńska, gdzie jada się mięso pieczone i grillowane.

Do słynnych potraw mięsnych należy czulent, czyli długo gotowane danie mięsne w kuchni żydowskiej. Kuchnia grecka oferuje musakę, czyli zapiekankę z mięsa mielonego, bakłażana i pomidorów. Do kanonu kuchni światowej weszły amerykańskie steki i hamburgery oraz sznycle wiedeńskie.

Najlepsze przepisy na pyszne i szybkie dania z mięsa

Mięso pozwala na szybkie potrawy na drugie danie, szczególnie że wystarczy je pokroić i upiec, usmażyć lub udusić. Szczególnie dużym powodzeniem cieszy się łatwe w obróbce i miękkie mięso drobiowe. Jednak pomysł na danie z mięsa to nie tylko kotlety lub gulasze.

Ładny kawałek mięsa wołowego, wieprzowego lub z indyka przeznaczamy zwykle na kotlety smażone w panierce, pieczone lub duszone w sosie, jak również na mięsne rolady słynne szczególnie z kuchni śląskiej. Niektóre gatunki mięsa nadają się na gulasze, potrawki czy mięso gotowane z sosem typu boeuf strogonow, jak również do fasolki po bretońsku, bigosu lub dań jednogarnkowych.

Szczególnie łatwe do wykorzystania jest mięso mielone. Prócz tradycyjnych kotletów mielonych, możemy je wykorzystać do lazanii i zapiekanek makaronowych i ziemniaczanych z mięsem mielonym oraz do spaghetti bolognese. W kuchni polskiej mielone mięso z rosołu podsuwało pomysł na takie potrawy jak, pierogi czy krokiety z mięsem lub pyzy i kartacze z mięsem. Klasycznym daniem z mięsem mielonym są gołąbki.