Desery - proste przepisy na domowe słodkie przekąski i desery

Czy dobre desery można robić w domu? Czy warto przygotowywać własne, domowe desery, podczas gdy półki sklepowe uginają się od słodkości? Jak najbardziej warto przygotowywać desery w domu, gdyż mamy pewność co do ich świeżości i składników. Smaczne desery domowe są proste i łatwe do zrobienia, a co ważne tanie. Mamy też możliwość wykonania ich w wersji dietetycznej i niskosłodzonej.

Dlaczego warto znać przepisy na domowe desery i słodkości

Dlaczego warto robić smaczne desery domowej roboty

Jeszcze do niedawna każdy obiad wieńczyły słodkości w postaci różnego rodzaju deserów. Obecnie z powodu problemów z nadwagą zwyczaj ten odszedł w niepamięć. Jednak nadal uwielbiamy desery, które umilają nam chwilę relaksu oraz wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania towarzyskie.

Dziś sklepy uginają się od wszelkiego rodzaju słodkości i słodyczy. Jednak warto zdecydować się na samodzielnie robione domowe desery, gdyż mamy wówczas pewność, że deser powstał ze świeżych produktów i nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Gotowe słodkości i desery należą do żywności wysoko przetworzonej, która zawiera bardzo dużo cukru, sztucznych barwników, spulchniaczy, poprawiaczy smaku itp. Tworząc własne domowe pyszne desery mamy pewność co do użytych składników. Ponadto w domu możemy wykorzystać fajne przepisy na słodkości dietetyczne lub użyć mniej cukru lub zastosować zdrowsze alternatywy popularnych składników. Proste, pyszne, domowe desery są nie tylko tanie, lecz także łatwe do zrobienia.

Jakie fajne, proste, smaczne i tanie desery można zrobić samodzielnie

Sztuka kulinarna świata stworzyła różne rodzaje deserów. Desery podajemy na ciepło lub na zimno, jak również desery mrożone na bazie lodów i flambirowane, czyli zalane niewielką ilością alkoholu i zapalone. Desery mrożone czyli lody i sorbety są dość trudne do wykonania w domu. Wyróżniamy również desery ustalone na ciepło na bazie skrobi, jak kisiele, budynie i suflety oraz desery ustalone na zimno, na bazie żelatyny lub agaru, jak galaretka. Do deserów należą również ciasta, placki, babeczki, ciastka, jak również dania na słodko z owocami. Jednak w Polsce utarło się za deser uważać małe słodkie danie podane na ciepło lub na zimno w pucharku lub w miseczce, jak również kawałek tortu lub ciastko z kremem. Na chwilę relaksu przy kawie lub herbacie możemy zjeść kawałek sernika na zimno, ciastko, muffinkę, kisiel lub budyń. Natomiast desery na imprezę muszą być podane w ładnych, szklanych pucharkach. Warto przy tym błysnąć kreatywnością i talentem do dekoracji deserów.

W domu możemy tworzyć pyszne desery dietetyczne, które nie wpływają na nadwagę. Prostym pomysłem są sałatki owocowe, do których można dodać odrobinę alkoholu i bitą śmietanę. Pyszne, dietetyczne desery zrobimy z jogurtu, bitej śmietany i owoców. Świetnym dodatkiem są namoczone nasion chia.

Dobre domowe desery są tanie i wymagają tylko ogólnodostępnych składników, jak jajka, mąka, ser twarogowy, cukier, czekolada, herbatniki, owoce, bakalie itp. Jakie fajne przepisy możemy z łatwością wykorzystać w domu:

  • domowe galaretki z kremem i owocami,
  • ciasta i torty na zimno, szczególnie ciastka z kremem,
  • kisiele lub budynie,
  • desery z owocami, kremem i bitą śmietaną,
  • domowe pralinki, bloki czekoladowe, krówki czy brownie.

Przygotowując desery w domu warto pamiętać, że są to produkty łatwo psujące, w których szybko rozwijają się drobnoustroje. Warto wiedzieć, że deserów na bazie lodów nie wolno ponownie zamrażać. Dlatego też domowe desery należy wykonać w takiej ilości, aby zjeść je najlepiej tego samego dnia. Desery na imprezę przygotowujemy tuż przed przyjęciem.

Ciekawe przepisy na fajne i łatwe do zrobienia domowe słodkości

Pyszne desery z czasów PRL, które warto sobie przypomnieć

Jeszcze w czasach PRL do najprostszych słodkości lub deserów po obiedzie należały kisiele, budynie i galaretki. Najłatwiej zrobić te przysmaki na bazie ogólnodostępnych produktów w proszku. Natomiast zdrowy, świeży kisiel zrobimy samodzielnie na bazie skrobi. Te proste desery są szybkie do zrobienia i możemy je urozmaicić owocami, bitą śmietaną lub kawałkami czekolady.

W czasach PRL słodyczy w sklepach nie brakowało. Jednak były drogie i nie każdego było na nie stać. Dlatego też osoby biegłe w sztuce kulinarnej prześcigały się we własnych przepisach na domowe słodkości. Do klasyki należał blok czekoladowy zrobiony na bazie kakao i mleka w proszku. Do środka dodawało się pokruszone herbatniki. Obecnie można wykorzystać także suszone owoce i bakalie. Blok należy do klasycznych ciast bez pieczenia, które utwardza się przez schłodzenie w lodówce. Do ciekawych domowych deserów należały także kajmakowe szyszki robione z ryżu dmuchanego i domowego kajmaku z rozpuszczonych cukierków krówek.

Słynne pyszne słodkości łatwe do zrobienia w domu

Co ciekawe, tak modne i słynne słodkości jak torcik tiramisu, zabajone czy rafaello możemy z łatwością zrobić samodzielnie w domu. Wystarczą ogólnodostępne produkty, które mamy w lodówce lub możemy kupić.

Słynny deser Tiramisu zrobimy samodzielnie na bazie serka mascarpone, który ubijamy z żółtkami i syropem cukrowym. Do przekładania potrzebne będą biszkopty nasączone kawą i likierem Amaretto. Natomiast tajemnicą domowego Rafaello jest pyszny krem na bazie masła, śmietany, białej czekolady i mleka w proszku. Do kremu dodajemy pokruszone wafle. Po utwardzeniu kremu w lodówce, robimy z nich kulki z migdałem lub orzechem w środku, a całość obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Ciekawe przepisy na proste ciasta bez pieczenia

Najprostszym deserem jest galaretka z zatopionymi w niej owocami udekorowana bitą śmietaną. Desery w pucharkach robimy warstwowo, układając w pucharku warstwy różnych słodkich składników jak krem, galaretka, lody, sorbety owocowe, zaś całość dekorujemy owocami, orzechami, bakaliami i kawałkami czekolady.

Galaretka stanowi prosty sposób utwardzenia kremu do ciast bez pieczenia. Dodatek galaretki sprawia, że z łatwością zrobimy sernik na zimno. Galaretką możemy również zalać kruchy placek lub tartę, dzięki czemu uzyskamy pyszny, prosty torcik, który dekorujemy na wierzchu owocami, kremem lub bitą śmietaną.

Świetnym sposobem na pyszny deser, szczególnie na imprezę, są serniki na zimno, ciasta z galaretką, ciasta z kremem i torty. Dobre kremy robimy na bazie serka mascarpone z bitą śmietaną lub na bazie budyniu. Natomiast prosty spód do ciasta na zimno lub tortu robimy z ciasta kruchego, ciasta biszkoptowego lub zwyczajnych herbatników. Mając ciasto biszkoptowe i różne rodzaje kremów zrobimy pyszny domowy tort.